Nou planejament de la Teixonera per millorar el barri i resoldre les afectacions urbanístiques

09/02/2024 - 10:07 h

Barcelona inicia el procés participatiu per definir una nova ordenació urbanística del barri de la Teixonera, al districte d’Horta-Guinardó.

Aquest dijous 8 de febrer, al Centre Cívic Teixonera, s’ha celebrat la primera sessió oberta per debatre i concretar la Modificació del Pla general metropolità (MPGM) de la Teixonera, a través de la qual es vol donar solució a més de mig segle d’afectacions en habitatges, així com començar a abordar la necessitat d’habitatge i equipaments, la mobilitat, els espais públics i la sostenibilitat ambiental d’aquest barri del districte d’Horta-Guinardó.

El procés participatiu constarà d’una sèrie de sessions en què es promourà el debat i el contrast d’arguments per definir el nou instrument urbanístic, i hi estan cridats a participar el veïnat, entitats, col·lectius, organitzacions i agents socials i econòmics del barri de la Teixonera, especialment interessats o afectats per aquesta modificació del planejament. En aquesta primera trobada, impulsada per l’Ajuntament de Barcelona a través de la plataforma decidim.barcelona –plataforma que també permet seguir el procés a través del web–, s’ha presentat públicament el projecte i l’encaix general de l’MPGM dels àmbits de la Teixonera a la Vall d’Hebron.

El principal objectiu serà definir un nou planejament que resolgui les afectacions actuals i l’encaix i el desenvolupament dels àmbits i alhora faciliti la seva integració a l’entorn, generant espais residencials i per a equipaments vinculats al barri i a la ciutat i dotant de vitalitat urbana l’àmbit amb una mirada de gènere i salut.

L’àmbit territorial que es debat inclou dos sectors del barri de la Teixonera pendents de desenvolupar des de l’aprovació del PGM, el 1976. Conformen un àmbit discontinu i estan delimitats de la següent manera:

  • Triangle delimitat pels carrers Coll i Alentorn, Saturnino Calleja, i Cortada – plaça d’Isop –Segur – Trueba.
  • Entorn entre la Ronda de la Vall d’Hebron i el carrer d’Iriarte, incloent finques entre els carrers de Samaniego i Segur.

Al llarg dels anys, tots dos sectors han estat objecte de diversos instruments de planejament per ordenar-los però mai han estat executats, i això ha fet que diversos habitatges quedin pendents d’expropiació o de reordenació des de fa anys. En total són 29 parcel·les afectades que sumen un total de 52 habitatges. La tramitació d’una nova MPGM té com a finalitat concretar una ordenació d’aquests sòls que pugui resoldre les afectacions i alhora faciliti la integració dels sectors a l’entorn.

Per tant, els objectius específics de la modificació de planejament són establir les bases urbanístiques per:

  • Generar espais residencials vinculats al barri. Es proposa donar continuïtat al teixit residencial de la Teixonera amb la construcció de nous habitatges que s’integrin al teixit existent.
  • Generar espais per implantar equipaments i vinculats al barri i ciutat, que es puguin incorporar progressivament. L’ordenació haurà de permetre fer possible la construcció progressiva dels equipaments i la generació d’espais lliures de qualitat, tant al seu servei com del barri. S’hauran d’ubicar tenint en compte l’ús i la necessitat d’accessibilitat des del barri, el districte i la ciutat.
  • Dotar de vitalitat urbana l’àmbit amb una mirada de gènere i salut. L’objectiu principal de la proposta es generar un nou fragment de ciutat, vital i segur, i per tant, amb barreja d’usos i diversitat de persones fent-ne ús, que pugui acollir tant els usos de ciutat que ara hi són exclusius, com donar resposta a les necessitats de les persones que resideixen a la Teixonera i que hi vindran a viure.

És en aquest marc que s’impulsa el procés participatiu iniciat aquest dijous. La voluntat és recollir aportacions per definir els criteris d’ordenació i completar una proposta d’MPGM que es preveu dur a aprovació inicial aquest semestre.