- Inici
- / Últimes notícies
- / Actualitat
- / Barcelona subvenciona sis projectes per lluitar contra la sequera
Barcelona subvenciona sis projectes per lluitar contra la sequera
03/12/2024 - 14:29 h
L'Ajuntament de Barcelona, a través de la Fundació BIT Habitat, ha presentat els sis projectes guanyadors de la cinquena edició dels ajuts a la innovació urbana "La ciutat proactiva", que aquest any estava especialment dedicada a la lluita contra la sequera. Les sis propostes escollides presenten projectes per millorar el cicle de l'aigua a Barcelona, i ara rebran una subvenció per implementar aquestes solucions en l'entorn real de Barcelona.
La cinquena edició de “La ciutat proactiva” de BIT Habitat s’ha dedicat enguany íntegrament a trobar solucions innovadores per lluitar contra la sequera, just en un moment en què la ciutat continua immersa en una situació de manca d’aigua i en la fase d’Alerta del protocol de sequera. Ara, un cop analitzades les 46 propostes presentades a la convocatòria, s’han escollit sis projectes guanyadors que milloren algun punt del cicle de l’aigua a la ciutat.
En total, les sis propostes rebran en conjunt una subvenció de 400.000 euros per finançar fins a un 80% de cada projecte (que tenen pressupostos d’entre 30.000 i 100.000 euros) amb l’objectiu de fer realitat les seves idees, implementant-les en l’entorn real de Barcelona amb demostracions o proves pilot que permetin validar la utilitat.
Els projectes guanyadors
- REGALIM – REconfigurar els sistemes sanitaris per GArantir un bon ús de l’aigua freda i LIMitar el seu desaprofitament (UPC, Tarpuna SCCL, FEGiCAT): presenta una solució innovadora, senzilla i efectiva per reaprofitar l’aigua freda sanitària malbaratada conduint-la cap a la cisterna del vàter.
- REGENET- Regeneració i reutilització de les aigües de bugaderies d’autoservei (Universitat de Barcelona): reducció del consum d’aigua potable a Barcelona a partir del tractament i reutilització de les aigües grises de les bugaderies d’autoservei, amb tecnologies que eliminen els contaminants i reintrodueix l’aigua en el rentat.
- Comunitats de Sembra d’Aigua (Associació Germanetes Jardins d’Emma, Associació Taula de l’Eix Pere IV, Associació LEMUR Laboratori d’emergències urbanes, Fundació Privada Elisava Escola Universitària, Viver Tres Turons S.C.C.L.): proposa un model d’organització comunitària per a la recollida i la gestió de l’aigua enxarxant equipaments públics i espais verds de proximitat.
- MICA – Monitorització Intel·ligent del Consum d’Aigua (Lucía Chacón, Miquel Escobar, Marta Castells, Jaime Escobar): presenta una plataforma digital que utilitza Intel·ligència Artificial i Internet de les Coses per monitoritzar el consum d’aigua en llars urbanes amb un únic sensor que permet oferir dades i recomanacions personalitzades als usuaris sobre el seu consum i detecta l’existència de fuites.
- RegCom – Regenerar l’aigua des de la comunitat (Constraula S.A.U., Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Societat Orgànica, Naturalea): presenta una solució per regenerar i estalviar aigua basada en la natura, que permetrà implementar i testejar un sistema innovador de fitodepuració d’aigües grises en un terrat comunitari, en combinació amb solucions participades de recollida, renaturalització i millora dels hàbits d’ús.
- SwiftOn – Dutxes intel.ligents (SWIFTON Innoveering S.L.): proposen un dispositiu que utilitza Intel·ligència Artificial per ajudar els hostes d’hotels, a través d’una pantalla, a estalviar aigua amb dutxes optimitzades.
Ara mateix, a Barcelona hi ha 29 iniciatives en marxa nascudes en el marc de “La ciutat proactiva”, a les quals ara cal sumar-ne aquestes sis propostes.