- Inici
- / Últimes notícies
- / Actualitat
- / Barcelona a vista d'ocell
Barcelona a vista d'ocell
11/08/2021 - 10:00 h
El port, les muralles o els barris de la ciutat com mai les havies vist. Gràcies a una selecció de gravats, dibuixos i pintures de l’Arxiu Històric, podràs redescobrir Barcelona des de diverses perspectives. I sempre des de les alçades!
La primera panoràmica de Barcelona
A la ciutat alemanya de Colònia es va imprimir, l’any 1572, la que és considerada la primera visió de conjunt de la història de la ciutat. Durant les dècades posteriors, molts impressors europeus van reproduir la mateixa imatge amb petites variacions. S’hi poden distingir perfectament les dues cintes de muralles medievals, així com alguns dels edificis més destacats de la ciutat, com Santa Maria del Mar o les Drassanes.
Vistes marineres
El port de Barcelona ha estat, al llarg de la història, la porta d’entrada de passatgers, mercaderies i idees. Però reconstruir-lo mentalment tal com era fa una pila de segles no és tasca fàcil. Gràcies al gravador francès Jean Boisseau podem eliminar mentalment els edificis contemporanis del port, el Maremàgnum i l’ampliació dels molls, observar l’actual Torre del Rellotge amb el seu aspecte original o imaginar com eren els baluards de la muralla de mar abans de ser enderrocada. Una curiositat: fixeu-vos en els molins que resseguien el Rec Comtal a tocar del Portal de Mar.
Montjuïc, un mirador amb història
Si un punt elevat de Barcelona resulta ideal per fixar-se i meravellar-se amb l’skyline de la ciutat, aquest és Montjuïc. Però ben diferent devia ser, especialment, l’aspecte que presentava la falda de la muntanya. Encara amb restes de la muralla que resseguia l’actual Avinguda del Paral·lel, en el que avui dia és el barri del Poble-sec les hortes, camps i convents que perduraven a final del segle XIX es resistien a l’especulació constructiva, tal com indica el gravat de L. Gimeno i A. Nadal de l’any 1885.
Barcelona, ciutat estrellada
Ministre de la Guerra de Lluís XIV, Sébastien Le Prestre de Vauban va canviar per complet la fisonomia de moltes ciutats europees. I és que la construcció de baluards defensius es va posar a l’ordre del dia, i així ho va fer a la ciutat comtal: des de la Ciutadella fins a les muralles, la forma de la ciutat va esdevenir estrellada. N’és testimoni la vista a vol d’ocell del pintor Onofre Alsamora Peracaula, tot just en el moment de l’enderroc de les muralles.
En vistes a la industrialització
La panoràmica captada per Alfred Guesdon el 1856 des de l’Estació de França ens mostra una visió canviant de la ciutat. Si anteriorment Barcelona havia patit una mutació amb l’enderroc de les muralles medievals, ara ho feia amb la construcció de nous edificis i elements visuals vinculats amb la Revolució Industrial: les xemeneies de totxana, les estacions de ferrocarril i el fum de les fàbriques acompanyarien durant dècades les vistes de la ciutat.