- Inici
- / Últimes notícies
- / Actualitat
- / Aprovat inicialment el pla urbanístic per impulsar la regulació de 31 nous dipòsits pluvials a la ciutat
Aprovat inicialment el pla urbanístic per impulsar la regulació de 31 nous dipòsits pluvials a la ciutat
20/04/2023 - 11:41 h
El pla preveu la reserva d'aquests espais en subsol que han de permetre millorar el drenatge de la ciutat minimitzant els riscos d'inundació i fer front als reptes que planteja l'actual situació d'emergència climàtica.
El pla especial urbanístic per a la regulació de 31 dipòsits antiinundacions i antidescàrrega ha estat aprovat inicialment per La Comissió de Govern. Aquest dona resposta a algunes de les actuacions previstes en el Pla Director Integral de Sanejament de la ciutat de Barcelona (PDISBA); s’inclouen mesures estructurals antiinundació, així com actuacions antidescàrrega del sistema unitari (anti-DSU), és a dir, estructures soterrades que reben l’aigua de la claveguera barrejada amb l’aigua pluvial.
El pla urbanístic pretén minimitzar els riscos d’inundacions i protegir el medi ambient de manera prioritària, definir l’àmbit d’afectació dels dipòsits proposats amb altres consideracions ambientals, establir condicions d’ordenació dels sòls on es volen construir nous dipòsits, definir criteris ambientals als quals s’hauran d’ajustar els projectes tècnics i reservar espais de subsol per ubicar-los.
Als 31 dipòsits previstos en aquest pla cal afegir tres més que ja tenen el seu propi planejament previ; el dipòsit del carrer Motors, situat en el barri de la Marina del Prat Vermell; el dipòsit de Bac de Roda, situat en el front Litoral i el dipòsit de l’avinguda Prim, entre Ronda Sant Martí i el carrer de Santander. Aquests 34 dipòsits suposaran un volum total d’emmagatzematge de 949.200 m³.
Actualment, n’hi ha a la ciutat un total de 12 dipòsits, amb un volum disponible de 447.020 m³ que permeten gestionar l’aigua excedent del sistema de clavegueram durant els episodis de pluja torrencial, protegint alguns sectors inundables de la ciutat. En total, el PDISBA contempla la construcció de 55 nous dipòsits de regulació del sistema de sanejament per tal d’assolir una reducció de com a mínim el 50% els riscos derivats d’inundacions per pluges extremades, adaptant la infraestructura als efectes del canvi climàtic.
Els 31 dipòsits sumen, segons les previsions fetes en el Pla Director Integral de Sanejament de la ciutat de Barcelona (PDISBA), un cost aproximat de 300.284.625 euros. En el moment d’execució de cada dipòsit, es definirà el cost exacte de cada d’un d’ells.