- Inici
- / Últimes notícies
- / Actualitat
- / Barcelona celebra el dia internacional per a la reducció del risc de desastres
Barcelona celebra el dia internacional per a la reducció del risc de desastres
13/10/2023 - 08:30 h
El tema de l’edició d’enguany és "lluitar contra la desigualtat per aconseguir un futur resilient", i examina la relació recíproca entre desastres i desigualtat.
Avui, 13 d’octubre, es celebra el Dia Internacional per a la Reducció del Risc de Desastres. Un esdeveniment anual que recorda la necessitat d’impulsar mesures proactives per evitar l’impacte dels desastres sempre que sigui possible i mitigar-los quan siguin inevitables. L’Assemblea General de les Nacions Unides va designar aquest dia l’any 1989 per promoure una cultura mundial de reducció del risc de desastres.
El tema de l’edició d’enguany és “lluitar contra la desigualtat per aconseguir un futur resilient“, per posar de relleu la relació recíproca entre desastres i desigualtat, i subratllar la necessitat d’un compromís mundial per assegurar que les estratègies siguin inclusives i no deixin ningú enrere. S’espera que per l’any 2030 el món enfronti 560 desastres anuals i podria augmentar greument el nombre de persones en situació de pobresa extrema. Per això, comunitats, governs i organitzacions no governamentals arreu del món promouen esdeveniments i activitats per commemorar aquest dia.
Barcelona, una ciutat resilient
En aquest sentit, Barcelona és una ciutat model i el seu esforç continuat li ha merescut un extens reconeixement internacional com ara ser nomenada el 2022, juntament amb altres ciutats com Gran Manchester, Helsingborg i Milà, Hub de Resiliència per la iniciativa Making Cities Resilient 2030.
La gestió d’aquest tema a la ciutat es fa des del Departament de Resiliència Urbana i Projectes Transversals que disposa d’eines i metodologies d’anàlisi per millorar el coneixement sobre els riscs que afecten o podrien afectar la ciutat de Barcelona, identificar les capacitats de què la ciutat disposa per mitigar-los, afrontar-los o absorbir-los amb la mínima afectació, així com per avaluar l’abast del seu impacte. D’entre altres iniciatives, s’han creat les Taules de resiliència, equips de treball multidisciplinaris dedicats a l’anàlisi d’aquests riscs i la proposta d’accions per eliminar-los o mitigar-los.
Un exemple d’accions concretes per fer front als efectes del canvi climàtic a la ciutat és la gestió avançada del clavegueram i dels dipòsits pluvials. Un dels grans riscos als que ha de fer front la ciutat per la naturalesa del seu clima són les pluges torrencials. Els efectes d’aquestes poden ser múltiples: inundacions, abocaments, o efectes sobre la capacitat de les estacions depuradores.
Amb aquesta gestió avançada del clavegueram amb un seguiment en temps real de la xarxa, es poden implementar mesures immediates per evitar inundacions en els punts on és més necessari actuar. A més disposa de 15 dipòsits de retenció d’aigües pluvials que mitiguen les possibles inundacions i els abocaments.