La Setmana Europea de l’Energia Sostenible vol conscienciar sobre un nou model energètic

26/10/2021 - 15:20 h

Barcelona se suma a la celebració de la Setmana Europea de l’Energia Sostenible, que té lloc del 25 al 29 d’octubre amb el lema “Cap al 2030: reformar el sistema energètic europeu”. L’objectiu d’aquesta iniciativa és conscienciar la societat amb actuacions i activitats sobre l’eficiència energètica, les energies renovables i el paper clau de la ciutadania en la transició energètica.

 

Durant aquesta setmana, la Xarxa d’Equipaments Ambientals de Barcelona (XEAB) fa una proposta d’activitats i tallers per avançar cap a un nou model energètic net, sostenible, descarbonitzat, distribuït i democràtic. Totes les activitats es poden consultar al web.

Barcelona avança en la transició energètica

Aquest 2021 la ciutat ha fet un pas endavant per incrementar la generació d’energia solar amb la projecció de 86 noves instal·lacions que se sumaran a les 134 instal·lacions existents en edificis i equipaments públics, façanes, mitgeres i murs verticals i pèrgoles a l’espai públic. Amb aquestes noves instal·lacions es passarà dels 3,52 MWp de potència fotovoltaica actuals fins als 7,2 MWp, i això permetrà estalviar un total de 3.192 tones de CO2 equivalent (tCO2-e) cada any.

Barcelona també fa una aposta per les xarxes de fred i calor que marquen un canvi de paradigma cap a una nova realitat energètica més sostenible a les ciutats, que han d’agafar cada vegada més protagonisme, no només com a consumidores sinó també com a productores i gestores dels seus propis recursos, aprofitant els recursos energètics locals, revaloritzant els residus, fonts renovables o energies residuals. A més, en aquest tipus d’infraestructures, la proximitat entre la font de generació d’energia i els centres consumidors representa un gran avantatge en el plantejament d’autosuficiència energètica als espais urbans.

En aquest sentit, l’Ajuntament de Barcelona, conjuntament amb el soci energètic Districlima, ha impulsat una tercera planta de generació de fred d’alta eficiència a la zona del Fòrum i el 22@ amb una inversió de 43,6 milions d’euros que permetrà doblar en 10 anys el nombre d’edificis connectats a aquesta tecnologia.

Aquestes iniciatives permeten assolir els compromisos adquirits en la Declaració d’emergència climàtica de Barcelona per a la transició energètica a la ciutat i que conjuntament amb la connexió a Barcelona Energia, l’operador públic metropolità, han permès un estalvi energètic de 6 milions d’euros a la ciutat des del 2018.