- Inici
- / Últimes notícies
- / Actualitat
- / Barcelona farà millores en la urbanització de la ronda de Sant Antoni
Barcelona farà millores en la urbanització de la ronda de Sant Antoni
03/06/2021 - 10:15 h
L’Ajuntament celebra una primera sessió amb el veïnat i els comerciants per definir de forma conjunta una actuació tàctica a la ronda, que ha esdevingut un punt central entre els barris del Raval i Sant Antoni.
El Govern municipal posarà en marxa una actuació tàctica per dignificar la ronda de Sant Antoni, guanyar nous usos de joc i d’estada i consolidar-la com un espai pacificat i guanyat pel veïnat.
La primera proposta d’actuacions es va donar a conèixer el passat 27 de maig en una sessió de participació amb el veïnat i els comerciants de Sant Antoni, al districte de l’Eixample, amb la voluntat de començar a treballar-la conjuntament i consensuar els canvis que es faran en el tram de la llosa de la ronda.
El desembre de 2018 la ronda es va recuperar per a ús veïnal després de nou anys d’acollir les carpes provisionals del Mercat de Sant Antoni.
Aleshores es va adequar la llosa amb una acció artística de pintura vinculada al joc infantil, testos amb arbres, nou mobiliari urbà i enllumenat nou. En aquest temps, els veïns i veïnes s’han fet seva la ronda, que ha esdevingut un punt central entre els barris de Sant Antoni i el Raval. Això ha suposat un ús intensiu de l’espai que ha fet necessari impulsar aquesta futura renovació.
Què es proposa fer-hi?
El plantejament d’actuació futura a la via és una intervenció tàctica en el tram de la ronda comprès entre els carrers del Comte d’Urgell i Casanovas, uns 4.500m2.
Es preveu millorar l’accessibilitat de la llosa, introduir verd i mobiliari urbà i guanyar un espai d’entrada, amb noves zones de joc i per acollir activitats.
En concret, es proposa col·locar-hi elements de fusta que envoltin tota la llosa i serveixin de graó, banc o grada. Les voreres es mantindran com a espai natural de passeig, i a la pròpia llosa hi haurà més verd i nou mobiliari urbà per acollir activitats i usos diversos a través dels espais següents:
- Zones d’esport i joc comunitari, amb solucions que siguin de baix impacte i no generin molèsties als veïns.
- Espais d’estada que facilitin la trobada i l’estada, com taules i bancs, amb un disseny que convidi a relacionar-se.
- Espai d’activitats: es mantindrà una zona lliure d’elements per facilitar activitats puntuals que organitzin els veïns i veïnes o els Districtes, com ara activitats infantils, un ball, etc.
Un cop presentada i debatuda per primer cop aquesta proposta inicial amb el veïnat i comerciants, ara continuarà la participació per anar elaborant el projecte definitiu.
El pressupost que s’hi destinarà serà d’uns 750.000 euros. Es preveu que les obres comencin el febrer del 2022 i durin tres mesos.
Una visió integral per la transformació de les rondes
En relació a la urbanització definitiva de la ronda de Sant Antoni, el Govern municipal l’emmarca en el debat que cal fer de manera consensuada amb la ciutadania sobre el conjunt de totes les rondes que envolten Ciutat Vella.
Caldrà fer-lo amb una visió integral que tingui com a premisses millorar l’espai públic, promoure la bicicleta i més verd i posar els vianants i la mobilitat sostenible al centre de les prioritats.
Caldrà també tenir-hi en compte els canvis importants a nivell d’usos i de mobilitat que s’han viscut últimament a l’entorn com la reobertura del mercat i la superilla o la reurbanització de la ronda de la Universitat. I també la situació i les necessitats derivades del context post-pandèmia.