- Inici
- / Últimes notícies
- / Actualitat
- / Can Fabra i La Borda, candidats al Premi d’Arquitectura Mies van der Rohe 2022
Can Fabra i La Borda, candidats al Premi d’Arquitectura Mies van der Rohe 2022
20/01/2022 - 14:28 h
Els projectes d’habitatge públic de lloguer assequible per a joves de Can Fabra i l’edifici de cohabitatge de La Borda han estat nominats al Premi d’Arquitectura Mies van der Rohe del 2022, atorgat per la Unió Europea (UE). S’han seleccionat 40 projectes d’un total de 532 propostes. En el procés de selecció s’ha valorat la inclusió social, la sostenibilitat, la circularitat i la concepció estètica. Can Fabra i La Borda són, juntament amb el Centre Esportiu Turó de la Peira, els tres projectes de Barcelona que opten a aquest prestigiós guardó. En total, cinc projectes catalans han estat nominats. A més dels projectes barcelonins, també s’ha reconegut 85 Social Housing Units, a Cornellà de Llobregat, i la intervenció a la Torre Merola, a Puig Reig. Els cinc finalistes s’anunciaran el proper 16 de febrer i el guanyador a principis de maig en el marc de l’EU Mies Award Day.
Construït a les naus industrial del recinte de Fabra i Coats, al barri de Sant Andreu del Palomar, el projecte del despatx Roldán Berengué Arquitectes està destinat a joves i acull també l’espai per a la Colla Castellera Jove de Barcelona. El complex compta amb 44 habitatges destinats a joves d’entre 18 i 35 anys amb una superfície mitjana de 64 metres quadrats i grans espais comuns que es poden compartir segons les necessitats. És el primer edifici d’habitatges de lloguer públic de Barcelona construït en una nau industrial, mantenint-ne l’estructura exterior. De la construcció se’n destaca la sostenibilitat i la utilització de materials reciclats, reciclables i de baix impacte energètic. Aquest no és el primer reconeixement que rep Can Fabra. Recentment va ser guardonar amb el Premi FAD Arquitectura 2021.
Per la seva banda, La Borda és un projecte de recuperació de Can Batlló, un antic recinte industrial de finals del segle XIX situat al districte de Sants-Montjuic, en un solar cedit per l’Ajuntament de Barcelona per 75 anys. Aquest projecte, al qual hi va participar la cooperativa d’arquitectes Lacol, es va convertir en el primer edifici d’obra nova de cohabitatge a la ciutat de Barcelona. L’edifici està format per 28 habitatges i diferents espais d’ús comunitari com la cuina, el menjador, la bugaderia o altres sales polivalents que serveixen per potenciar la vida veïnal. Està construïda principalment amb fusta, seguint els criteris de sostenibilitat, per reduir al mínim l’impacte ambiental. La Borda també ha estat reconeguda amb diferents distincions com el Premi especial a la innovació als European Responsible Housing Awards (2019), o el Premi Ciutat de Barcelona (2018).
El Premi d’Arquitectura Mies van der Rohe és un dels guardons internacionals de més prestigi en el camp de l’arquitectura. Atorgat cada dos anys, té per objectius atènyer una comprensió profunda de la transformació de l’entorn construït; reconèixer i divulgar l’excel·lència i la innovació en l’arquitectura; i promoure la important contribució dels arquitectes en el desenvolupament de noves idees amb el suport innegable dels clients i la participació d’aquells que es convertiran en els habitants i usuaris d’aquests edificis.