- Inici
- / Últimes notícies
- / Actualitat
- / Desactivada la fase d’alerta del protocol per onada de calor després d’onze dies
Desactivada la fase d’alerta del protocol per onada de calor després d’onze dies
26/07/2022 - 18:48 h
Es tracta del període de temps més llarg de la història en què l’alerta ha estat activa, una situació conseqüent amb la declaració d’emergència climàtica que va fer Barcelona el gener del 2020.
L’Ajuntament de Barcelona ha desactivat aquest dimarts la fase d’alerta del protocol per onada de calor. Ho ha fet després que s’activés el passat 15 de juliol i per tant 11 dies després, la qual cosa representa el període de temps més llarg de la història des que es van crear els protocols d’onada de calor. Aquesta situació és conseqüent amb la declaració d’emergència climàtica que va fer Barcelona al gener del 2020, que ja advertia de la necessitat d’adaptar-se al canvi climàtic i de fet contemplava una inversió de 563 milions d’euros per part de l’Ajuntament fins l’any 2025 per desenvolupar un centenar de mesures i aconseguir una reducció de 2 milions de tones d’emissions de CO2 al 2030.
Pel que fa a l’operatiu específic a la via pública, professionals del Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB) i de la Creu Roja han sortit al carrer en les franges de més calor per repartir aigua i oferir consells a la ciutadania sobre com prevenir els riscos de les altes temperatures. Durant els 11 dies que ho han fet han atès en total 101 persones, d’entre les quals 71 eren homes, 26 dones i 6 menors d’edat. Igualment, durant aquests dies el Servei de Teleassistència ha fet trucades preventives a 71.000 habitatges per recordar aquests mateixos consells.
El Pla d’Actuació per Prevenir els Efectes de l’Onada de Calor continuarà activat en la seva fase preventiva, tal com és habitual fins a mitjans de setembre. Aquesta fase suposa mantenir una sèrie de mesures d’informació i seguiment de col·lectius vulnerables, amb un servei telefònic permanent (900.70.30.30) i la difusió dels possibles efectes d’una onada de calor i d’un conjunt de recomanacions per prevenir-los. De fet, les evidències científiques irrefutables i els efectes de la crisi climàtica global que ja s’estan patint fan que es pugui considerar que la crisi climàtica actual és l’amenaça més gran per a la salut d’aquest segle. La calor excessiva i sostinguda comporta un augment de la mortalitat i la morbiditat, sobretot en els grups de persones més vulnerables.
Malgrat que Barcelona treballa per garantir la continuïtat dels serveis i l’accés universal als subministraments bàsics, garantir el confort tèrmic tant a l’interior dels edificis com a l’espai públic i millorant i adaptant els serveis a les persones més dependents, es preveu que per els efectes de la crisi climàtica cada vegada hi hagi més freqüència i intensitat d’onades de calor. Actualment hi ha una onada de calor cada 4 anys de mitjana, i es preveu que en el millor dels casos aquesta freqüència es multipliqui per 8 i en el pitjor fins a 16.
Cal recordar que Barcelona disposa aquest estiu d’una xarxa ampliada de refugis climàtics a més de 200 indrets (202), amb una amplia cobertura en què el 95% de la població té un refugi climàtic a 10 minuts de casa com a màxim. Igualment, els Punts d’Assessorament Energètic (PAE) fan atencions per prevenir el risc de calor, i serveis socials com el Servei de Teleassistència o el Radars fan formació específica a les persones que hi treballen.
La desactivació arriba després de comprovar que les previsions meteorològiques pels propers dies deixen entreveure un descens de les temperatures, fins a situar-se en valors més habituals per a la present època de l’any. Seguint els procediments que estableix el protocol per a la fase d’alerta, l’Ajuntament havia posat en marxa un operatiu per a persones vulnerables (gent gran, infants i persones sense llar) i un altre específic a la via pública.