El parc de Monterols celebra 75 anys recordant Manuela Gil Llopart que en va fer donació a la ciutat

09/11/2022 - 09:06 h

El dissabte, dia 12 de novembre, a les 10.30 h, se celebrarà l'acte de descoberta del plafó commemoratiu amb informació històrica del parc i de la donació a la ciutat per part de Manuela Gil Llopart.

L’any 1947 s’inaugurava el parc de Monterols, amb presència de les autoritats de l’època, però sense cap referència a qui havia fet donació de la finca a la ciutat, fent possible així l’obertura com a parc públic, Manuela Gil Llopart. Ara, amb motiu del 75è aniversari de l’obertura del parc, i a partir d’una iniciativa veïnal, Parcs i Jardins i el Districte de Sarrià – Sant Gervasi volen recordar qui fou la veritable artífex del pas de finca privada a jardí públic amb la descoberta d’una clúnia commemorativa.

En el mateix acte es presentarà l’opuscle, El parc de Monterols, una finca amb petjada de dona, editat pel Districte de Sarrià –Sant Gervasi i escrit per la responsable de l’Arxiu del Districte, Roser Dolors Visa i Oró, a partir de la donació de fons documentals que ha fet Mercè Ferrer i Escolà, una de les hereves de la nissaga Gil.

La història de la finca es remunta al segle XI quan el turó de Monterols era una dependència de Sant Pau del Camp plantada de vinya, que tenia en emfiteusi la família Bonfill. Cap al segle XII apareix el lloc amb la denominació de Mas Munterols, i els propietaris van prendre el cognom del lloc. És per això que trobem referències a la família Munterols. Des del segle XII fins al segle XVI, aquests terrenys passen a ser part de la parròquia de Sant Vicenç de Sarrià i domini del Monestir de Pedralbes, des del moment de la fundació d’aquest.

Uns anys més tard, després que la propietat estigues en mans dels Boxadors, la finca va acabar sent de Josepa Serra, esposa de Pere Gil Babot, i mare de la nissaga Gil Serra, entre els quals hi ha Pau Gil Serra, que va fer donació de la seva herència a la ciutat de Barcelona per a la construcció de l’Hospital de Sant Pau. Manuela Gil Llopart era neboda seva. La nissaga dels Gil, doncs, ha estat una important benefactora de la ciutat.

Finalment, Manuela Gil va heretar del seu pare, Leopold Gil Serra, la torre que la família tenia al turó de Monterols. La finca tenia una casa de camp i lleure, una capella dedicada a la Immaculada i grans jardins amb arbres, un llac, una cascada, un mirador i una gruta, tot molt del gust de les classes benestants de l’època.

Encara que la intenció de convertir el turó de Monterols en parc públic ja venia d’uns anys enrere, ja que es va aturar el procés de la transacció per l’esclat de la Guerra Civil,  no va ser fins al 1946 quan la Manuela va cedir a l’Ajuntament de Barcelona la seva finca als entorns del turó de Monterols per tal que es convertís en un parc públic. El 8 de juliol de 1947, l’alcalde del moment inaugurava el nou parc, però sense cap referència a la donació. Ara, es vol recordar a qui fou possible que la finca es convertís en un parc públic, Manuela Gil Llopart.