- Inici
- / Últimes notícies
- / Actualitat
- / El Renova la roba, ara a les escoles!
El Renova la roba, ara a les escoles!
08/05/2023 - 09:31 h
Vuit centres educatius de la Xarxa han participat en la prova pilot del Renova la roba Escolar, organitzant mercats d’intercanvi o punts de recollida per fomentar el consum responsable i la prevenció de residus.
Des del 27 d’abril i fins a l’1 de juny, els 8 centres educatius d’Escoles + Sostenibles que han participat en la prova pilot han dut a terme els mercats d’intercanvi o les recollides de roba en els seus centres.
El Renova Escolar és una iniciativa que neix del Renova la teva roba, i pretén involucrar les comunitats educatives en el consum sostenible de roba, per tal d’allargar-ne la vida útil i reflexionar sobre l’impacte social i ambiental associat.
Aquesta iniciativa posa a disposició del centres una guia on s’explica com organitzar autònomament un mercat d’intercanvi de roba o de joguines dins el mateix centre educatiu, i l’assessorament constant de la secretaria del Renova Escolar, així com proporciona materials de comunicació de suport (lones i tiquets) per a la celebració d’aquestes activitats.
El projecte es planteja des de diferents àmbits per tal que es pugui triar la modalitat que més s’ajusti a les necessitats del centre:
-
Organització d’un mercat d’intercanvi com un projecte d’Aprenentatge i Servei (ApS) per a escoles o instituts.
-
Organització d’un mercat d’intercanvi treballat des d’una assignatura o a partir d’un projecte de centre per a escoles o instituts.
-
Organització d’un mercat d’intercanvi com a iniciativa de l’AFA del centre educatiu.
-
Organització d’un mercat d’intercanvi com a iniciativa de l’equip docent d’una Escola Bressol Municipal.
-
Recollida de roba en un centre educatiu, per fer-la arribar a un Punt d’intercanvi del Renova.
Alguns dels centres de la Xarxa que han realitzat accions el marc del projecte ens expliquen la seva experiència:
Escola Sopeña (modalitat APS)
“Tot i haver disposat d’un curt període de temps per fer la motivació i organització del Mercat d’intercanvi de roba, la resposta per part de l’escola ha estat molt positiva. Vàrem aconseguir aproximadament 200 peces de roba, de les quals una part d’aquesta ha estat intercanviada pels participants mentre que la resta anirà destinada a l’ONG del barri “Gra de Blat”. L’alumnat de 4t ESO està molt satisfet amb l’experiència i espera entregar la roba a l’organització i conèixer el seu funcionament”. Professora. Equip Projectes i ApS
“L’alumnat va respondre molt positivament al repte. Es va implicar des d’un primer moment en les tasques encomanades i va estar en tot moment pendent de l’èxit de la campanya. Fins i tot, un cop acabada aquesta, ha volgut continuar recollint roba per la finalització de la campanya de recollida” Aleix (tutor).
“Em va agradar molt fer la motivació a la resta de l’escola perquè a la majoria de classes els hi va agradar i els notava molt participatius” Joan, alumne.
“M’ha agradat molt col·laborar amb els meus companys i treballar tots junts, m’he divertit mentre fèiem un projecte de l’escola, tots vam donar idees i presentar bons treballs” Mariami.
“Me agradó, ya que era un proyecto distinto y podíamos colaborar con todo el instituto, además fue muy entretenido. Pensé uno de los lemas: ‘Renova el teu vestuari i dona vida nova a lo vell’” Aroa, alumna.
Escola Jesuïtes Gràcies- Kostka (modalitat Punt de recollida de roba)
“Primer, vam enviar una circular a les famílies informant de la recollida de roba, després, l’alumnat va crear unes fitxes de recompte de les diferents peces. Un cop ja tenien tota la roba a l’escola, la van organitzar i comptar amb l’ajuda de les fitxes, que els va permetre a cada classe saber quanta roba havien recollit i fer conclusions sobre el seu impacte. En total van recollir unes 1.250 peces de roba!”
Escola Maristes Anna Ravell (modalitat iniciativa de l’AFA)
“El passat 27 d’abril vam realitzar un mercat d’intercanvi de roba. Teníem 340 peces a disposició i se’n van intercanviar unes 200! Hi va participar una seixantena de persones aproximadament, i en fan una valoració molt positiva de l’experiència!”