- Inici
- / Últimes notícies
- / Actualitat
- / Increment de l’ús social i millores als entorns amb el Pla estratègic del Park Güell
Increment de l’ús social i millores als entorns amb el Pla estratègic del Park Güell
17/07/2022 - 10:20 h
El Pla estratègic del Park Güell, que es va iniciar el 2018, continuarà aplicant-se fins al 2026 amb l’objectiu de millorar el retorn social del parc a la ciutat i continuar preservant-ne el patrimoni arquitectònic i natural amb una inversió prevista d’uns quinze milions d’euros. Les mesures implantades fins ara han reduït a la meitat el nombre de visitants i han augmentat l’ús veïnal de l’espai gràcies als accessos gratuïts per als veïns i veïnes.
Aquestes accions han comportat un retorn social que servirà, amb un 50% de la inversió, per impulsar noves actuacions destinades a millorar el parc i els entorns. Així, fins al 2026, es faran diverses intervencions als barris del Coll, la Salut, Vallcarca i els Penitents, el Carmel i Can Baró, dels districtes de Gràcia i d’Horta-Guinardó. En concret, les actuacions seran les següents:
Actuacions a Gràcia
- Urbanització de Coll del Portell
- Nou parc a la Font del Carbó
- Urbanització del torrent del Remei
- Passatges nous: Pare Alegre – Antequera, Pícnic Park Güell amb Marianao i passeig de Turull amb Coll del Portell
Actuacions a Horta-Guinardó
- Urbanització del carrer d’Albert Llanas i del carrer de Miquel dels Sants Oliver
- Urbanització de la plaça de Raimon Casellas
En aquest període també es continuarà treballant per reduir l’impacte de l’alta densitat de visitants i per millorar la mobilitat gràcies a la venda exclusiva en línia, l’enfortiment del programa “Gaudir més” i l’impuls del grup de treball de mobilitat com a espai de propostes i presa de decisions.
Pel que fa al verd i la biodiversitat, un 25 % de la inversió es destinarà a la protecció del patrimoni arquitectònic i natural del parc. Així mateix, es crearà un programa d’investigació i divulgació, “Fem Park”, i l’Espai Social i Centre de Treball Coll del Portell, s’impulsaran iniciatives per consolidar l’espai com un recinte cultural per a entitats dels barris dels entorns i es posarà en marxa un nou discurs museogràfic, entre d’altres.
El pla tindrà continuïtat fins a l’any 2026 i coincidirà amb els actes de commemoració del centenari de la mort d’Antoni Gaudí i de l’inici de l’obertura del parc com a recinte públic.
Un parc per als barcelonins i barcelonines
La primera fase del pla estratègic del 2018-2022 s’ha concretat en un total de més dues-centes actuacions amb els objectius de reduir l’impacte de la massificació al parc i els voltants, fomentar-ne els usos comunitaris i millorar-ne la mobilitat, aconseguir un parc amb un patrimoni cultural viu i fer un model de governança nou. Durant aquest temps s’han invertit més de 8,5 milions en accions com:
- Creació d’una oferta cultural àmplia tant dins com fora del parc
- Activitats adreçades a les escoles i la ciutadania i activitats esportives
- Pacificació dels entorns d’Olot, Mercedes, Marianao i Sant Josep de la Muntanya
- Millora de la Font Sarva
- Gespa artificial al camp de futbol del Carmel
- Substitució d’escales mecàniques al tram de la baixada de la Glòria
- Ampliació de l’Aula Ambiental del Bosc Turull
- Rehabilitació de l’Escola Baldiri i Reixac, del mirador de Consol Canals i de la plaça de la Natura
- Motorització de la porta del Carmel
- Reurbanització del carrer de l’Alguer
- Pla d’autoprotecció
- Millora dels entorns de la Font de Sant Salvador i les escales adjacents
- Incorporació de les iniciatives culturals i artístiques existents als barris dins del Park Güell
A més, s’ha fet més fàcil i accessible el procés d’obtenció d’entrades gratuïtes diàries per a totes les persones empadronades a Barcelona i s’han implantat una sèrie de mesures destinades a reduir la capacitat de càrrega del recinte. Abans de la pandèmia, el Park Güell rebia uns nou milions de visitants anuals. A partir de la reobertura del parc, l’estiu de 2020, es van aplicar mesures per limitar la capacitat de càrrega a un màxim de 4,5 milions anuals per rebaixar la pressió turística.
La regulació d’accés per franges, algunes amb accés exclusiu per a veïnat i escoles i per a totes les persones registrades a “Gaudir més”, també ha suposat una millora per reduir l’alt nombre de visitants. A partir de la posada en marxa d’aquestes iniciatives, actualment prop de 60.000 persones visiten mensualment de manera gratuïta el Park Güell.
Respecte a la mobilitat, entre d’altres actuacions, s’ha activat la regulació de la plataforma d’autobusos, s’ha restringit l’aparcament de turismes fora de l’horari del parc i s’han eliminat cinc places d’estacionament d’autocars i cinc places d’encotxament i desencotxament.