Les obres del col·lector destapen part del passat agrícola de l'Eixample

13/04/2021 - 10:02 h

Abans del Pla Cerdà, el territori que ara ocupa el districte de l'Eixample eren camps i masies, que la reurbanizació d'aquesta zona extramurs de l'antiga ciutat a partir del 1860 va fer desaparèixer. Ara, la construcció del nou col·lector de l'avinguda Diagonal ha fet aflorar restes d’un complex industrial de caràcter agrícola de mitjans del s. XIX.

Des de finals de novembre de 2020, el Servei d’Arqueologia de l’Ajuntament està duent a terme una intervenció arqueològica a l’avinguda Diagonal, entre el carrer de Girona i el passeig de Sant Joan. S’han trobat i s’estan documentant estructures relacionades amb la canalització dels diversos torrents que discorrien per aquesta zona i 12 dipòsits soterrats, de 14 metres de llarg i 5 metres d’ample, que s’utilitzaven per guardar líquids, probablement vi, donada la seva ubicació, envoltada de camps i vinyes, i propera al Torrent del Prat, destaca Arqueologia al seu web.

Aquestes estructures, ara visibles a simple vista si es passeja per la zona, estan recoberts de rajoles esmaltades decorades a mà amb diferents motius, material reaprofitat d’altres construccions per recobrir aquests dipòsits.

El més destacable, segons el Servei d’Arqueologia, és un conjunt de tres rajoles de fons blanc amb escenes policromes del Via Crucis. També s’ha localitzat la inscripció en negre sobre fons d’esmalt blanc, relacionada amb la defunció d’un individu “…..murió (data)…. (septi/novi/dici)embre …(a la edad) de 33 años. R.i.P. Propiedad de Joaquin Casanellas”.