L'Smart City 2024 mostra l'aposta de Barcelona per l'impuls de l'accés a l'habitatge i la transformació verda

18/11/2024 - 16:33 h

Del 5 al 7 de novembre, es va celebrar a Barcelona l'Smart City Expo World Progress, una fira amb reconeixement internacional sobre ciutats i innovació urbana organitzada per la Fira de Barcelona amb la col·laboració municipal. L'Smart City ha aplegat més de 850 ciutats de 130 països, 1.150 expositors, prop de 630 ponents i més de 26.000 visitants.

En aquest espai, Barcelona va presentar la seva visió de ciutat per avançar cap a la neutralitat climàtica i garantir l’accés a l’habitatge a través de solucions urbanes que ajuden a construir una ciutat més justa, saludable i habitable.

Sota el lema “Breathing Innovation”, s’han compartit més d’una vintena d’iniciatives sorgides de totes les àrees del consorci per donar a conèixer les polítiques innovadores per garantir l’accés a l’habitatge, combatre el canvi climàtic i a adaptar-se’n als efectes.

Entre els projectes que es van exposar a l’estand hi figuren el Programa d’espais de proximitat i interiors (PEPI), per revitalitzar espais desaprofitats amb l’objectiu de crear més de 22 hectàrees de zones verdes, o la generació d’estructures d’ombratge efímer, resultat d’un dels reptes d’innovació urbana de la Fundació BIT Habitat.

També s’hi van exposar altres projectes, com el de l’ordenança de reutilització d’aigües grises, per reduir el consum d’aigua potable; el projecte VIGIA, per monitorar la qualitat de la neteja i la recollida de residus a la ciutat; les tecnologies integrades, per l’optimització de l’espai públic que impulsa l’Institut Municipal d’Informàtica, o el projecte Rider Dome, nascut d’un repte urbà i impulsat per Barcelona Innova Lab Mobility, una iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona, BIT Habitat i Fira Barcelona per reduir la sinistralitat de les motocicletes.

Un congrés internacional

El congrés suposa també una oportunitat per projectar Barcelona al món. Durant tota la setmana de l’Smart City, des de direccions, com la de Promoció Econòmica Internacional, s’hi han rebut delegacions internacionals a les quals s’han explicat tots els projectes de la ciutat, tant dins com fora del recinte firal. En concret s’hi van rebre una quinzena de delegacions de diferents parts del món com Alemanya, la Xina, l’Uruguai, l’Aràbia Saudita, Bèlgica i el Japó, entre d’altres.

Una de les novetats d’aquest any ha estat el nou programa de xerrades anomenat Discover Barcelona Talks, amb sessions on s’abordaven les qüestions més sol·licitades per part de les institucions internacionals. En aquesta nova activitat hi van participar un total de 25 delegacions de diferents països com: Austràlia, Nova Zelanda Corea, el Brasil, Romania, Singapur, Polònia, Alemanya, EUA, els Països Baixos, Hong Kong i Colòmbia.

Per part de BIT Habitat, també es va aprofitar l’esdeveniment per mostrar els projectes d’innovació que impulsa la ciutat i per intercanviar visions i propostes amb altres institucions nacionals i internacionals, amb les quals es van agendar més d’una desena de trobades.

L’Institut Municipal d’Informàtica també hi va celebrar diverses reunions amb delegacions internacionals com el Japó i Luxemburg, i va presentar diversos projectes als diferents espais d’àgora del congrés com l’EDIC o el Digital Twins.

Innovació per experimentar la transformació verda de Barcelona

L’espai d’Àgora de l’estand municipal es va convertir en l’escenari de la presentació i el debat amb els assistents dels projectes més innovadors de la ciutat. Entre els projectes presentats hi destaquen la regeneració d’edificis d’habitatges amb kits innovadors i sostenibles, i la innovació per a la generació d’ombratge estacional, modular i sostenible, dirigits per BIT Habitat i l’Oficina de Canvi Climàtic i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Barcelona. O el projecte Barcelona Dades, un nou portal interactiu, o l’Espai Networking: sector energia i medi ambient, promogut per Barcelona Activa.

L’espai d’Àgora també es va convertir en un punt de trobada i intercanvi dels tècnics municipals de temàtiques diverses, com l’energia, l’aigua, els espais verds o la mobilitat, amb els diferents assistents al congrés que volien conèixer de més a prop alguns dels projectes que impulsen. En total es van realitzar més de 50 trobades informals.

Aparador de l’emprenedoria barcelonina

L’estand municipal també ha reservat un espai a 10 empreses seleccionades per Barcelona Activa, que han pogut presentar els seus projectes al congrés. Són empreses emergents que proposen solucions tecnològiques per a la millora de la qualitat de vida, la qualitat ambiental, la seguretat i la competitivitat. Totes elles sumen un total de 115 treballadors i facturen un total de 88 milions d’euros.

Entre elles hi havia Wavecontrol, que dissenya i desenvolupa instruments professionals per mesurar, controlar i avaluar l’exposició humana als camps electromagnètics; Sensotran, que s’encarrega de la fabricació de sistemes de detecció de gas per mesurar gasos nocius, o Foot Analytics, que optimitza i monitora l’ocupació dels llocs de treball amb l’objectiu d’estalviar costos, optimitzar l’espai i esdevenir més sostenibles.

Participem en el disseny de les ciutats del demà

L’Ajuntament de Barcelona també ha participat de forma activa en el congrés lateral de l’Smart City Expo, el Tomorrow.Mobility World Congress, que té per objectiu promoure l’acceleració d’una mobilitat urbana sostenible i intel·ligent. En aquest espai, i en el marc del Barcelona Innova Lab Mobility, s’han presentat dos nous reptes que es llançaran a principis de 2025 i que busquen trobar solucions innovadores en l’àmbit de la captació acústica i la distribució urbana de mercaderies, i s’ha fet balanç de la iniciativa i dels pilots en marxa associats al repte per a la millora del servei de la xarxa d’autobús a la ciutat, en col·laboració amb Transports Metropolitans de Barcelona (TMB). Com és el cas del prototip de la proposta de l’empresa canadenca Buspas, que ofereix a temps real informació sobre la xarxa de bus per tal de millorar l’experiència dels usuaris i usuàries.