Més de 350 refugis climàtics oberts a la ciutadania per fer front a la calor

17/06/2024 - 13:02 h

Amb l’arribada de la calor s’activen els espais i equipaments de la ciutat que actuen com a refugis climàtics per fer front a les altes temperatures i trobar confort tèrmic. Aquest any són 353 refugis, uns 120 més que l’any passat. Entre les novetats hi ha la incorporació d’alguns mercats municipals, espais d’altres administracions i alguns de privats.

El 98% dels barcelonins i barcelonines té un refugi climàtic a menys de 10 minuts de casa i el 68% en té un a menys de 5 minuts.  Entre els equipaments municipals que actuen com a refugis climàtics hi ha interiors com biblioteques, centres cívics o museus, i exteriors com parcs, jardins, patis d’escola o escola bressol i interiors d’illa.

Els refugis estan recomanats per a persones vulnerables a la calor, nadons, gent gran o persones amb malalties cròniques, sempre que no necessitin atenció mèdica. Tenen bona accessibilitat, àrees de descans, aigua, ombra i són segurs. Són espais gratuïts, amb l’excepció de les piscines municipals de la ciutat, que enguany es convertiran totes en refugis climàtics i es regularan segons el preu públic fixat.

Al web dels refugis climàtics es poden consultar els horaris d’obertura. A més, també hi ha un mapa per cercar els refugis més propers.

Atenció social davant les altes temperatures

El Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB) actuarà com a referent d’atenció social en cas que la pujada de les temperatures obligui a elevar l’alerta per onada de calor de la fase preventiva fins a una fase d’alerta, en cas que la temperatura diürna superi els 33,7 graus centígrads o bé quan la temperatura mínima nocturna sigui superior als 25,9 graus centígrads, o bé d’emergència si la temperatura màxima supera els 35,7 graus o bé la mínima s’enfila per sobre dels 27,9 graus.

El CUESB habilitarà una sala d’espera amb confort tèrmic i una font d’aigua per a persones vulnerables. En cas que sigui necessari, també s’activarà el CUESB com a lloc de pernoctació per a persones que presentin una gran fragilitat.