- Inici
- / Últimes notícies
- / Actualitat
- / Carrer de Dolors Batlle i plaça de la "Volta"
Carrer de Dolors Batlle i plaça de la "Volta"
07/03/2021 - 10:00 h
La mestra Dolors Batlle i Sunyer, primera directora del Grup Escolar Lluís Vives, donarà nom al fins ara carrer d'Enric Bargés, un capità general que participà a les guerres d'Àfrica i les carlines. La Ponència del Nomenclàtor també ha donat el vistiplau perquè l'espai comprès entre aquest carrer i el de Numància es digui plaça de la Volta Ciclista a Catalunya. Aquestes propostes arribaran ara al plenari del Districte de Sants-Montjuïc, abans de la seva aprovació definitiva.
Dolors Batlle i Sunyer (Agullana, 2 de març de 1892 – Barcelona, 16 de gener de 1982) va començar a exercir l’ensenyament a Barcelona a l’escola unitària de la plaça de Comas, a les Corts, i va ser seleccionada per formar part del Grup Escolar La Farigola. Fou una de les mestres capdavanteres que abans de la guerra van renovar els esquemes educatius de Catalunya. Per això fou escollida per dirigir –primer amb Josep Barceló i Matas i, després amb Pere Blasi– el Grup Escolar Lluís Vives, un dels grups de més prestigi del Patronat Escolar de Barcelona. En aquest centre de Sants-Badal va estar des la inauguració el 1931 fins al gener de 1939, com a directora de la secció de noies. Durant la guerra es va fer càrrec de la direcció de tot el Grup, per l’activitat política de Pere Blasi. Va patir sancions i fou depurada pel nou règim franquista després de 1939. Al carrer al que ara donarà nom hi ha un altre centre educatiu: l’Institut Emperador Carles.
Aquest canvi de nom forma part de l’aposta de l’Ajuntament de Barcelona per feminitzar l’espai públic de la ciutat, donant prioritat a les dones en els canvis al nomenclàtor. A 15 de gener de 2021, hi havia un total de 350 noms de dones d’un total de 4.596 espais (carrers, places, passatges, avingudes, jardins, parcs…) a la ciutat. La Regidoria de Memòria Democràtica vol revertir aquest desequilibri i la poca presència de noms de dona i noms populars.
Ben arrelada a Sants està la Volta Ciclista a Catalunya, que ara donarà nom a l’espai comprès entre el carrer de Numància i el de Dolors Batlle i Sunyer, a continuació del carrer de Puiggarí. Aquesta cursa ciclista per etapes es disputa cada any des del 1911. La secció ciclista de la Unió Esportiva Sants, presidida per Ramon Torres Casanova, es va fer càrrec de l’organització el 1923. La “Volta” només va deixar de celebrar-se els anys 1937 i 1938 per la Guerra Civil, i l’any passat per pandèmia de covid-19. Tant la UE Sants com la Volta Ciclista a Catalunya Associació Esportiva, que és com es diu des del 2007 l’entitat organitzadora de la cursa, tenen la seu al carrer de Riego, 2. La llista de guanyadors il·lustres de la Volta va des de Sebastià Masdéu en la primera edició (1911) fins a Marià Cañardo (1928-1930), Miguel Indurain (1988, 1991, 1992) o Alejandro Valverde (2009, 2017, 2018), amb tres victòries absolutes.