- Inici
- / Últimes notícies
- / Actualitat
- / Un llibre i una exposició per endinsar-nos en la vida de Jordi Sabater Pi
Un llibre i una exposició per endinsar-nos en la vida de Jordi Sabater Pi
31/01/2023 - 14:54 h
A Barcelona, la figura del naturalista Jordi Sabater Pi (1922-2009) s’associa al descobriment de Nfumu, més conegut com a Floquet de Neu, que durant anys va ser un símbol de la ciutat. A escala internacional, però, el naturalista gaudeix d’un gran reconeixement i és un dels primatòlegs més respectats del món. El llibre ‘Jordi Sabater Pi. L’últim naturalista’ en repassa l’aventura vital i intel·lectual.
El llibre Jordi Sabater Pi. L’últim naturalista, obra de l’escriptor i científic Toni Pou, és el resultat d’una investigació pionera que revela els detalls de la història del zoo i la ciutat de Barcelona a partir de les cartes que Sabater Pi va rebre i enviar durant els prop de 30 anys que va viure a l’Àfrica. Sabater Pi va aconseguir revolucionar alguns aspectes del coneixement humà i va destacar en l’estudi científic de goril·les i ximpanzés, fins al punt de reformular la concepció d’humanitat que imperava als cercles acadèmics. La seva trajectòria està marcada per la curiositat i la tenacitat, el respecte per la natura, la passió pel coneixement, una voluntat de ferro i també un gust romàntic per l’exploració científica a la manera dels naturalistes del segle XIX com Humboldt i Darwin, dels quals es considerava hereu.
Coincidint amb la presentació del llibre, s’ha inaugurat l’exposició itinerant “Maa-yiem, l’extraordinària història de Jordi Sabater Pi”, que aprofundeix en la figura del reputat primatòleg català, vinculat al zoo i a la recerca científica a l’Àfrica. Es podrà visitar fins al 12 de setembre a l’aula del 120 aniversari del zoo, a l’interior de l’aviari, en l’horari d’obertura al públic del parc. A continuació, itinerarà per diferents equipaments municipals.
Una trajectòria científica reconeguda
La trajectòria científica de Sabater Pi ha estat àmpliament reconeguda amb doctorats honoris causa per la Universitat Autònoma de Madrid, el 1993, i la Universitat Autònoma de Barcelona, el 1997. Va rebre la Medalla Pi i Sunyer de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona el 1997, el Premi de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació el 1991 i la Medalla d’Or al Mèrit Científic de l’Ajuntament de Barcelona el 1997. L’any 2000 la Generalitat de Catalunya li va concedir la Creu de Sant Jordi, i el 2005, la Medalla Narcís Monturiol al Mèrit Científic. També va ser nominat dues vegades als premis Kyoto, equivalents als premis Nobel i que han guanyat investigadors com Jane Goodall i Sydney Brenner, artistes com Akira Kurosawa i John Cage, o pensadors com Karl Popper i Noam Chomsky.