Adaptació

L’Ajuntament de Barcelona juntament amb el Servei Meteorològic de Catalunya i Barcelona Regional han realitzat diversos estudis per conèixer com afectarà el territori de Barcelona el canvi climàtic.

Concretament, s’han analitzat les afectacions a la ciutat en diversos àmbits:

Anàlisi de vulnerabilitats

 • Inundacions

 • Qualitat de l'aire

 • Onades de calor

  S’han analitzat tres períodes de temps (2011-2040, 2041-2070 i 2071-2100) i dos escenaris principals: el primer mostra com augmentaria la temperatura si des d’ara s’adopten les accions i mesures per fer front al canvi climàtic que es van establir als Acords de París. En aquest cas parlaríem d’un escenari “compromés”. L’altre escenari és el que indica com podria augmentar la temperatura si durant els propers anys no fem cap de les mesures per mitigar els efectes del canvi climàtic, que seria l’escenari “passiu”.

  Els resultats d’aquest estudi mostren que hi ha diferències importants si decidim actuar o no.

  En un escenari “compromès” la temperatura de la ciutat augmentaria 1,7º mentre que en un de “passiu” arribaria fins als 3º. L’estudi també analitza els augments de les “nits tropicals” i les “nits tòrrides” a la ciutat en els propers anys, així com el possible increment de les “onades de calor”.

  Alhora, l’estudi reflecteix que el canvi climàtic no afecta igual a tothom i que segons els barris de la ciutat hi pot haver diferències, sobretot en aquells barris amb població més vulnerable o amb menys espais verds.

  Consulteu el Resum Executiu de l'Estudi d'Onades de Calor.

 • Illa de Calor

 • Biodiversitat

 • Incendis

 • Garantia de subministrament (aigua, energia)

 • Infraestructures de la ciutat

Cap d’aquests impactes esperats és nou per a Barcelona, tot i que el canvi climàtic n’intensifica els riscos. Es disposa de plans d’emergències per onada de calor o sequera, s’estalvia aigua, s’utilitzen recursos hídrics alternatius, es planten més arbres a la ciutat i s’incrementen els espais verds perquè produeixin més ombra i frescor. I es segueix treballant per revisar plans de resiliència i adaptació.