Darrer ple ordinari del mandat a l'Eixample

03/03/2023 - 09:47 h

En la darrera sessió ordinària del plenari abans de les eleccions del 28 de maig, el Consell de Districte ha fet balanç del mandat i ha proposat per unanimitat lliurar a Maria Masclans i a la Cabrònica del Nord les Medalles d'honor de Barcelona 2023.

Tots els grups han destacat els valors cívics i el compromís comunitari de la comerciant Maria Masclans, sisena generació de bacallaners de la seva família al Mercat de Sant Antoni, i del grup de diables La Cabrònica del Nord, amb un vincle de gairebé 30 anys amb el barri del Fort Pienc, des de la cultura popular i el manteniment de les tradicions.

A la part decisòria, també s’ha informat favorablement dels plans especials de protecció del patrimoni històric-artístic al traçat del Rec Comtal als districtes de Nou Barris, Sant Andreu, San Martí, Eixample i Ciutat Vella. Igualment, s’ha informat favorablement del Pla Especial Urbanístic de noves activitats en els aparcaments de la ciutat de Barcelona.

Informe de la regidoria

El regidor Pau Gonzàlez Val ha fet balanç de tot el mandat 2019-2023, marcat per una excepcionalitat sobrevinguda i inesperada com ha estat la pandèmia. Malgrat el context complicat, el regidor ha remarcat que Barcelona ha pogut fer front a l’emergència i ha demostrat una capacitat de resiliència extraordinària, capaç de continuar amb la seva activitat i la seva transformació cap a un model de ciutat del futur. Una ciutat que innova en diversos sectors i amb iniciatives com els allotjaments APROP, la mediació en desnonaments i els protocols No Callem contra les agressions sexuals en espais d’oci nocturn.

Pel que fa a urbanisme, el regidor ha destacat  un model que posa les persones al centre, amb l’increment del verd urbà, l’aposta per millorar la qualitat de l’aire, la dinamització del comerç de proximitat i l’increment amb 4 quilòmetres de nous eixos verds i 4 noves places de 2000m2. En relació amb la mobilitat, ha explicat la millora i l’ampliació de la xarxa de transport públic i el desplegament del carril bici.

També ha fet referència al nou Pla d’usos de l’Eixample aprovat, que regula els usos comercials per garantir la diversitat comercial i la convivència a tot el districte i el Pla de xoc per a la recuperació econòmica postcovid per al comerç i mercats.

En matèria d’educació, ha recalcat que per primera vegada hi ha hagut més matrícules als centres públics que a la concertada, gràcies als vuit nou centres oberts i/o incorporats a la xarxa pública. Ha afegit els projectes per protegir les escoles com el Cuidem les bressol i el Transformem els patis.

Sobre l’habitatge, ha apuntat l’increment del parc públic d’habitatge de lloguer assequible, amb la promoció més gran a Glòries, i que els pisos públics s’han multiplicat per 15 a l’Eixample des del 2015.

Finalment, ha fet un resum de les actuacions que s’han dut a terme a cada barri. Destaquen: els eixos verds i places, l’adquisició del taller Masriera, els interiors d’illa guanyats a tots els barris i els usos provisionals i futurs de la Model. Altres actuacions importants són: l’adquisició de l’antiga seu de l’editorial Gustavo Gili, la seu definitiva de l’Institut Angeleta Ferrer,  la posada en marxa de la construcció del nou CAP del Fort Pienc, el nou punt infoJOVE Eixample, l’obertura de la nova OAC Monumental, la pacificació de la ronda de Sant Antoni i la recuperació del solar de l’antic teatre Talia.

La consellera Mar Trallero ha presentat l’informe d’Educació i l’informe d’Emergència Climàtica del Districte i la consellera Marta Sendra ha explicat l’informe d’Estratègia d’Inclusió.

Proposicions i declaracions de grups

El Consell de Districte ha aprovat la proposta d’ERC de presentar un informe sobre les alternatives de modificació del PGM al voltant del temple de la Sagrada Família que el govern municipal ha treballat durant el mandat i un balanç de l’acord de 2018 entre temple i Ajuntament.

En relació amb la proposició de JxCat, es facilitarà l’informe del grau de compliment del PAD de Districte (2020-2023) i el grau del compliment dels precs i proposicions aprovades, però per a tots els grups municipals.

També s’ha aprovat la proposta de Cs d’instar al Govern a crear un Pla de Reforma integral dels parcs infantils per fer-los inclusius.

No es va aprovar la proposta de Valents que instava al Govern Municipal a una rebaixa del 10% a les taxes i impostos a la restauració, comerços i locals d’oci del Districte.

Precs, preguntes i seguiment

Al torn de precs, el prec d’ERC d’estudiar la viabilitat d’ampliar l’espai del Casal de Barri Espai 210 en els dos mesos vinents.  El govern ha agraït totes les activitats que es fan a l’Espai 210 i ha indicat que són conscients d’aquesta necessitat d’espai i que els agradaria fer ús del local del costat, però no es pot llogar.

El prec d’ERC d’adequar l’espai de joc a la plaça Gaudí i fer una millora a les pistes i a l’espai verd s’ha acceptat. El govern agraeix al president del club de petanca del Club Gaudí el seu escrit de millores de les infraestructures i ha informat que el desembre de 2022 es va valorar in situ les actuacions a fer.

També s’ha acceptat el prec de JxCat d’informar de les millores fetes a la residència Fort Pienc l’any 2022 en manteniment, mobiliari i gestió de l’estudi de viabilitat tècnica i calendari per a la instal·lació del nou ascensor.

El prec de Valents sobre reobrir l’anomenada ‘Platja de l’Eixample’ de l’interior d’illa de Roger de Llúria 56 no s’ha acceptat, ja que encara que és un refugi climàtic perfecte, la platja es va tancar per l’impacte acústic que no complia la normativa.

Reviu la sessió plenària aquí.