D’acord amb el criteri de la majoria d’organitzacions internacionals, es considera que la manera més efectiva de canalitzar l’ajuda és fent aportacions econòmiques a les entitats que ja treballen sobre el terreny. Al web Barcelona Ciutat Refugi es va actualitzant tota la informació.
Aquests són alguns dels organismes i ONG que donen resposta a la crisi humanitària a Ucraïna:
- Metges sense Fronteres
- Metges del Món
- Fundació Save the Children
- Comitè Català per als Refugiats, Catalunya amb ACNUR
- Unicef
- Fundació Acció contra la Fam
- Creu Roja
- Farmamundi
Campanyes de recollida de donacions
Les persones que vulguin donar material, medicaments, roba, etc., poden contactar amb les entitats de la llista següent, que porten a terme campanyes de recollida coordinades amb les autoritats ucraïneses en els llocs i horaris indicats:
- Coreixample (Eixample)
C. Aragó, 317
Del 9 al 16 de març de 13.30 a 15.30 h. - Casal de Barri Espai 210 (Eixample)
C/Padilla, 208-210
Els dies de recollida són dilluns 7, dimecres 9, dijous 10 i divendes 11 - Associació Sonrisas de Ucrania (Gala Korolyova)
Rbla. Santa Mònica, 9, Barcelona (església)
Cada dia, de 9.00 a 19.30 h - Associació Djerelo (Olha Dzyuban)
Rbla. Santa Mònica, 9, Barcelona (església)
Cada dia, de 9.00 a 19.30h - Escola Ucraïnesa Shevchenko / Associació Txervona Kalyna (Yuliya Dovgopola)
C. Enric Bargés, 9, Barcelona (prop de l’estació de Sants)
Dissabtes, de 15.00 a 18.00 h - Associació Taras Shevchenko (Joan Cerezo)
C. Josep Miquel Quintana, 69, Esplugues
De dilluns a divendres, de 10.00 a 14.00 h i de 15.00 a 20.00 h - Carrer de Balmes, 100, Barcelona (església)
Fins a les 18.00 h - Institut Salvador Seguí (Sant Martí)
- Escola Ucraïnesa Mriya
C. Pont del Treball Digne, 15
De dilluns a dissabte, de 8.00 a 18.00 h
Serveis i acompanyament a refugiats
Des de l’esclat de la guerra, el Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB) atén persones ucraïneses que es troben a la ciutat i veïns i veïnes d’origen ucraïnès. Si sou un ciutadà o una ciutadana d’Ucraïna, sou a Barcelona i necessiteu atenció social urgent, podeu trucar-nos al 900 703 030. El Servei d’Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats (SAIER) també ofereix assessorament i informació sobre protecció internacional. Podeu consultar la informació relacionada al web de Nova Ciutadania.
Les persones interessades a acollir persones refugiades o a fer tasques de voluntariat en aquesta matèria poden escriure a l’adreça electrònica llars_acollida@bcn.cat, on les informaran de les millors fórmules per fer-ho efectiu.
Convocatòria extraordinària
Per donar resposta a la crisi humanitària, s’ha aprovat una convocatòria d’urgència per valor de 320.000 euros, que es destinaran a les entitats que ja treballen a la zona de guerra dins d’Ucraïna o en els països més afectats per l’èxode de refugiats.
Les organitzacions expertes en acció humanitària i emergències que s’hagin acreditat prèviament poden presentar els seus projectes d’intervenció a Ucraïna i les sol·licituds de subvenció. El període de presentació de sol·licituds, a través del portal de tràmits, és del 17 al 23 de març de 2022.
Recursos per a persones refugiades ucraïneses amb discapacitat o problemes de mobilitat
A Ucraïna hi viuen un total de 2,7 milions de persones amb discapacitat, i moltes d’elles ara fugen de la guerra. En aquest sentit, el Banc del Moviment, la xarxa solidària de productes de suport, ha ofert material per satisfer les necessitats de les persones amb dificultats de mobilitat o discapacitat que fugen de la guerra d’Ucraïna.
El Banc del Moviment disposa actualment de 82 cadires de rodes, 68 caminadors, 29 cadires de dutxa, 38 crosses, 47 coixins i matalassos antiescares i altres productes, com ara seients o bastons, que es faran arribar com a ajut humanitari. Es vol col·laborar per evitar que en cap cas la discapacitat no sigui un obstacle per fugir del conflicte i buscar acollida a l’Estat espanyol o a la ciutat.