No obstant això, s’han incrementat els recursos destinats als serveis del SAIER, entre els quals destaca l’obertura d’un nou espai municipal (al carrer de Tarragona, 173), l’increment del 30% dels recursos econòmics que s’hi destinen i l’allotjament d’una mitjana de 180 persones al mes, unes 4.800 estades.
L’increment de recursos respon a la necessitat d’atendre els veïns i veïnes d’origen migrant, un dels col·lectius que més ha sofert l’impacte de la crisi social i econòmica provocada per la pandèmia. A les conseqüències de la crisi cal sumar-hi una legislació d’estrangeria restrictiva, que dificulta la regularització d’aquests veïns i veïnes i l’accés als drets i serveis socials i els aboca a l’economia informal o de subsistència.
Més atencions específiques i més cites prèvies
Des de l’arribada de la pandèmia, el Servei d’Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats ha adaptat les atencions a les necessitats i exigències sanitàries i ha establert un sistema de cita prèvia per a la majoria d’atencions. Aquest fet ha motivat el creixement en un 42% del nombre de cites prèvies, que es duen a terme de manera telemàtica o per telèfon, al servei de primera acollida. Pel que fa a les urgències i emergències, es manté l’atenció sense cita prèvia.
De les xifres d’atenció del 2020 destaca l’increment de les atencions molt específiques, com ara els assessoraments en tràmits d’estrangeria, que passen del 8,3% a l’11,7%, els assessoraments jurídics en protecció internacional (del 5,1 al 6,7%) i estrangeria (del 3,7 al 4,6%), així com els tràmits relacionats amb l’homologació d’estudis i la formació i la recerca de feina (del 3,1 al 4%).
Un 80% de persones usuàries en situació administrativa irregular
La Llei d’estrangeria dificulta la regulació de les persones nouvingudes. És per això que, del total de persones ateses pel SAIER, el 80% es troben en situació administrativa irregular. D’altra banda, el gruix d’usuaris i usuàries són migrants (53,5%) i sol·licitants d’asil (44%). Per primera vegada en els darrers anys es trenca la tendència a l’alça de persones sol·licitants de protecció internacional.
Pel que fa als països d’origen de les persones ateses pel SAIER, la majoria són d’Amèrica: Colòmbia és el país principal, amb 3.658 persones, seguit de Veneçuela, amb 2.460, Hondures, amb 1.970, i el Perú, amb 1.845.