La història ha deixat en el nostre entorn incomptables empremtes: edificis, carrers, vivències que veïns i veïnes han traslladat als seus descendents... Sovint, aquest llegat es perd en la voràgine del temps, però en ocasions és possible rescatar fragments de la vida d’un territori per fer que passin a formar part de l’herència cultural dels seus habitants. Precisament aquest és l’objectiu de la col·lecció ‘Itineraris per Gràcia’, una sèrie de documents que permeten resseguir els vestigis del passat amagats en els racons del districte.

La col·lecció està formada per vuit volums, cadascun dels quals tracta sobre un tema específic: els refugis on la població es defensava dels bombardejos durant la Guerra Civil, el rastre del cinema al districte, la relació entre l’antiga finca coneguda com La Virreina i nombrosos places i carrers de la Vila, la memòria de la Setmana Tràgica, l’origen del carrer Gran de Gràcia i la història dels barris del Coll, Vallcarca, la Salut i el Camp d’en Grassot i Gràcia Nova.

Al final de cada volum es pot consultar un mapa que mostra un recorregut pels indrets sobre els quals parlen els diferents capítols. És l’itinerari proposat per l’autor, el membre del Taller d'Història de Gràcia Centre d'Estudis Josep Maria Contel, per conèixer la història del districte tot passejant pels seus carrers.