Avís de sequera:

s’ha activat el protocol de sequera en fase d'alerta.

Enrere

L’exposició Pere Calders. Escriptor i dibuixant i el llibre que l’acompanya és una aportació al coneixement de l’obra de Calders i a la cultura dels anys trenta.

La mostra combina publicitat, humor gràfic, literatura, periodisme i disseny, en un relat que canvia la manera d’entendre les relacions entre escriptura i dibuix, en una època daurada de la creació barcelonina. Presenta molts materials inèdits que sorprendran els visitants i els lectors. S’han recuperat anuncis dels anys trenta per a insecticides i capses de cartó, extintors i carbó de llenya. Calders hi introduïa sempre una petita historieta gràfica amb sentit de l’humor. S’han reunit molts materials inèdits de l’època de l’exili a Mèxic. Calders hi va treballar com il·lustrador del Diccionario Enciclopédico UTEHA, dissenyador de llibres i va tenir muntar un estudi de publicitat que feia anuncis de mobles i cerveses.

Pere Calders (1912-1994) és conegut, sobretot, pels llibres Cròniques de la veritat oculta (1955) i Ronda naval sota la boira (1966), clàssics de la literatura catalana del segle XX. Estudiant de Belles Arts als anys vint, Calders va connectar amb la cultura d’avantguarda i va desenvolupar un estil simplificat, d’una gran elegància i saviesa gràfica. Va viure a Mèxic exiliat entre 1939 i 1962 i va escriure sobre la relació entre el món mexicà i el món dels exiliats. A començaments dels vuitanta l’obra de teatre Antaviana del grup Dagoll Dagom el va convertir en un autor molt llegit i popularíssim.

Pere Calders. Escriptor i dibuixant (Barcelona Llibres, 2024) el llibre mostra una faceta menys coneguda de Calders: dibuixant publicitari, ninotaire, dissenyador de cobertes de llibres i autor de gravats d’enciclopèdia. És fruit d’un treball de recerca afortunat que ha permès recuperar un munt de dibuixos inèdits i, sobretot, lligar caps entre l’obra literària i l’obra gràfica.

L’exposició es podrà visitar del 7 de novembre de 2024 al 27 de gener de 2025 a la biblioteca Jaume Fuster.

Comissari de l’exposició i autor del llibre: Julià Guillamon

Disseny: Àngel Uzkiano

Producció: TAT_lab

Organitza: Institució de les Lletres Catalanes i Biblioteques de Barcelona

Col·labora: Universitat Autònoma de Barcelona, dipositària del Fons Calders i la família de l’escriptor.

Horaris