El 15 d’abril es va iniciar la precampanya forestal, i el 16 de maig es va posar en marxa el Parc de Bombers de Vallvidrera per tal d’obtenir un accés ràpid a la zona forestal i reduir el temps de resposta en cas d’incendi. Durant aquest temps, els bombers ja han dut a terme actuacions de prevenció, que ara s’ampliaran al màxim amb l’entrada dels mesos de més calor.
Les tasques preventives de la campanya es duran a terme en tres zones de cobertura bàsiques de la serra de Collserola, on es faran recorreguts diaris:
- Parc de Vallvidrera, entre la zona del turó del Forat del Vent i la carretera de Santa Creu d’Olorda.
- Parcs de la Vall d’Hebron i l’Eixample, als entorns de la carretera de les Aigües, la carretera de Vallvidrera i els barris del vessant nord del túnel.
- Parc de Sant Andreu, a la zona de la carretera Alta de les Roquetes, Torre Baró, la carretera del Cementiri i Ciutat Meridiana.
Els dispositius desplegats faran dos tipus d’actuacions permanents:
- Reconeixements i recorreguts diaris: reconeixement dels accessos, identificació dels camins i comprovació del seu estat i revisió dels recursos hidratants d’incendis.
- Reguardes preventives, que s’activen d’acord amb les prealertes decretades segons la velocitat del vent, la humitat relativa i la temperatura mitjana. Quan s’activen, es mobilitzen efectius que realitzen recorreguts de vigilància de manera continuada mentre es mantingui la situació de prealerta.
També s’ha realitzat, a principis del mes de maig, un simulacre a la zona forestal, i la Guàrdia Urbana activarà un dispositiu a les zones forestals dels districtes implicats, amb patrullatges preventius als barris de muntanya, en torns diürns i nocturns.
A més, s’estan fent visites porta a porta al veïnat i xerrades divulgatives dirigides a les persones que resideixen a les zones forestals per tal d’incidir en la col·laboració per mantenir aquests espais lliures d’incendis i fer un bon ús de l’entorn, a més d’explicar com actuar en cas d’incendi forestal.
Cal tenir present que a l’estiu augmenta el nombre de visitants al parc i el nivell de risc d’incendi és més alt (aquest any encara més a conseqüència de la situació excepcional de sequera); per tant, la col·laboració de la ciutadania és clau per aconseguir un estiu lliure d’incendis.
Durant la campanya forestal de l’any passat es van produir 19 incendis a l’àmbit de Collserola que pertany al terme municipal de Barcelona.
Com protegir-nos dels incendis forestals?
La majoria d’ignicions que es donen a Collserola són degudes a activitats humanes. La nostra implicació i les nostres actuacions en l’estada al medi forestal són, doncs, clau per evitar incendis forestals:
- No s’ha de llençar cap element que pugui comportar una ignició (burilles mal apagades, llumins, petards…) al bosc o en zones pròximes.
- Està prohibit, entre el 15 de març i el 15 d’octubre, realitzar treballs forestals o actuacions que puguin generar guspires a menys de 500 metres de la massa forestal. Això inclou la prohibició de cremar residus i fer barbacoes. Només es permet fer barbacoes en infraestructures d’obra, amb mataguspires, tancament a tres parets que arribin al mataguspires i sempre que no hi hagi una prohibició expressa. En cas de fer una barbacoa, cal recollir les cendres adequadament.
- A partir d’aquest any tampoc és permès instal·lar casetes de venda de pirotècnia a menys de 500 metres de la massa forestal.
- No s’ha de deixar cap tipus de deixalla al bosc. Poden ser una font d’ignició.
Consulteu aquí què cal fer en cas d’incendi forestal o com cuidar l’entorn de casa vostra en cas que visqueu en zones pròximes al bosc.
I recordeu: davant d’un incendi el més important és trucar al 112 i donar tota la informació possible. L’aplicació mòbil My112, disponible tant per a Android com per a iOS, permet als equips d’emergències localitzar la trucada.