El Banc dels Aliments llença la campanya "Recuperem i transformem aliments en àpats” per lluitar contra el malbaratament alimentari 

La Fundació Banc dels Aliments de Barcelona ha posat en marxa la campanya "Recuperem i transformem aliments en àpats", una iniciativa adreçada a empreses que busca lluitar contra el malbaratament alimentari. 

..
11/07/2024 - 13:48 h - Comerç i mercats Mercats de Barcelona

La Fundació Banc dels Aliments de Barcelona ha posat en marxa la campanya “Recuperem i transformem aliments en àpats”, una iniciativa adreçada a empreses que busca lluitar contra el malbaratament alimentari. 

De les 18.300 tones d’aliments que va distribuir el 2023, el 60% van ser aliments recuperats. Cal recordar que els aliments recuperats suposen una petjada ambiental de 21.175 tones de CO₂. Així, en evitar el malbaratament, estem evitant el cost econòmic i, també, el cost ambiental de tornar a produir aquests aliments per al consum. 

Els aliments es distribueixen a 130.000 persones en situació de vulnerabilitat del nostre entorn a través d’una xarxa d’entitats socials.

El problema del malbaratament alimentari a Catalunya 

El malbaratament és un repte que interpel·la tots els agents de la cadena agroalimentària, també de les llars. De fet, cada persona malbarata 61 quilos d’aliments a l’any: una xifra que no només té un impacte econòmic, sinó també un impacte ambienta -61 quilos d’aliments corresponen a 118 quilos de CO₂ que contaminen el nostre entorn-. 

El paper del Banc dels Aliments: recuperartransformardonar 

La recuperació d’aliments que, des de fa més de 35 anys, realitza el Banc dels Aliments (BdA), el posiciona com un agent actiu en la lluita contra el malbaratament. I això és així principalment a través dels diversos programes de distribució, recuperació i transformació que du a terme: 

  • Àpats: el BdA contribueix a fer possible 100.000 àpats al mes per a menjadors socials i entitats. 
  • Transformació d’excedents agrícoles en liquats, purés infantils i conserves.
  • Excedents de productors: el BdA reaprofita els productes retirats del mercat (per sobreproducció). 
  • Foodback. Al centre d’aprofitament alimentari de Mercabarna es recuperen més de 800 mil quilos a l’any de fruites i verdures, uns aliments que són reaprofitables per al consum humà. 
  • Minves als supermercats. El BdA col·labora de forma habitual amb les cadenes de distribució d’aliments per recuperar i distribuir aquells aliments que no comercialitzen, però que encara són aptes per al consum. L’any passat van ser 4 milions de kg d’aliments. 
  • Indústria alimentària. El BdA gestiona cada any més de 10 milions de quilos d’aliments envasats, frescos o congelats que no es poden vendre, però que són perfectament comestibles. 
  • Restauració, fires i esdeveniments. Per exemple, a les fires Alimentaria o Seafood Expo Global, el BdA ha recollit respectivament 27.000 kg i 10.700 kg d’aliments recuperats i no servits en els restaurants. 

La col·laboració de les empreses, una iniciativa de responsabilitat social i de sostenibilitat 

Amb la campanya “Recuperem i transformem aliments en àpats“, el Banc dels Aliments de Barcelona cerca la col·laboració de les empreses, per tal de mantenir i reforçar la seva tasca, així com els seus programes de reaprofitament alimentari. A més a més, les empreses que hi col·laborin estaran treballant en línia amb l’objectiu d’atendre a més persones vulnerables i d’aconseguir el total aprofitament dels aliments. 

També faran tangible la seva RSE i sostenibilitat, donaran resposta als Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides, ajudaran a l’alimentació saludable de les 130.000 persones beneficiàries del Banc dels Aliments, a què les emissions de CO₂ no hagin estat en va. Així mateix, també accediran als avantatges fiscals de les donacions del 40% de l’aportació. 

Les empreses que vulguin col·laborar amb el Banc dels Aliments de Barcelona poden participar bé sigui fent una aportació econòmica al web o a través de l’organització d’iniciatives solidàries amb els seus clients o amb els seus empleats, per tal d’aconseguir fons. 

Què és un aliment recuperat del malbaratament? 

És aquell que, en lloc de convertir-se en residu, és rescatat i reutilitzat de manera segura per al consum humà. Poden ser excedents de producció, productes amb defectes estètics, aliments amb dates de consum preferent properes o superades, o sobrants de supermercats i restaurants. 

Què és un aliment transformat? 

Aquell que ha estat processat per augmentar la seva durabilitat i aprofitar-lo millor. Pot incloure operacions com cuinar, enllaunar o congelar, mètodes que permeten conservar els aliments durant més temps i, així, evitar el malbaratament. 

Què són àpats saludables? 

Els àpats solidaris i saludables són aliments o menjars preparats amb l’objectiu de proporcionar nutrició adequada a persones en situació de risc d’exclusió social. Estan dissenyats per garantir que les persones que els consumeixen rebin aliments d’alt valor nutricional, tot contribuint a una dieta saludable.