El Mercat de Sant Andreu torna a la plaça!
Avui, 15 de setembre, ha obert al públic el nou Mercat de Sant Andreu a la plaça Mercadal, després de tres anys d’obres. El nou equipament s’ha reformat integralment i deixa un edifici amb una nova volumetria rebaixada i amb una estructura exterior transparent de vidre en els murs perimetrals. La nova configuració permet una major connexió entre l’interior i l’exterior i l’activitat comercial de les parades és visible des de fora de l’edifici. El projecte, que ha buscat la integració en l’entorn singular de la plaça porticada i catalogada i el teixit comercial que l’envolta, ha estat redactat per l’equip tècnic i d’arquitectura de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, encapçalat per l’arquitecta Blanca Noguera.
Amb una inversió total de 9,5 milions d’euros el nou mercat compta amb 22 concessionaris, 15 són parades d’aliments i producte fresc i 7 són parades no alimentàries que es troben situades a l’edifici annex. El mercat té també un nou concessionari del bar.
La intervenció també ha inclòs la reurbanització de l’entorn de la plaça en plataforma única amb un paviment que té continuïtat a l’interior del mercat. La superfície total d’intervenció ha estat d’uns 2.670m2.
Avui, a les 10h, el primer tinent d’alcaldia d’Economia, Treball, Competitivitat i Hisenda, Jaume Collboni, i la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, han presentat el nou equipament a la ciutadania i han parlat sobre la inversió prevista provinent dels Next Generation als mercats de la ciutat.
“Els mercats són el rovell de l’ou del comerç de proximitat. Cada mercat ajuda a fer barri, i nosaltres volem ser una ciutat de barris. El que tenim a Barcelona és únic, i ho hem de preservar i potenciar”, ha afirmat Jaume Collboni, que ha afegit que “és molt important mantenir viva i moderna la xarxa de mercats”, destacant punts com la digitalització i la sostenibilitat.
Al seu torn, Reyes Maroto ha començat la seva intervenció mostrant el seu agraïment i reconeixement als comerciants per la resposta que van donar durant la pandèmia, en què van actuar com a aliats i generadors de confiança. “Allò que fa ciutat és el comerç de proximitat i els mercats, que són el que la mantenen viva”, ha posat de manifest la ministra.
Un mercat integrat que connecta l’espai exterior i interior i dinamitza l’entorn
El mercat de Sant Andreu es va crear com a mercat descobert a mitjans del segle XIX i es va cobrir per primera vegada l’any 1906. L’any 1914 el mercat es va ampliar i es va envoltar amb una coberta perimetral més baixa i amb façanes que tancaven l’edifici. Ara, el nou mercat té especial consideració per la ubicació en la singular plaça porticada del Mercadal, al cor del barri de Sant Andreu i ha integrat elements per mantenir la memòria històrica de l’antic mercat i alhora convertir-lo en un edifici modern, eficient i emblemàtic del barri. Com a elements conservats trobem que recupera part de l’estructura metàl·lica original, reutilitzant les dues encavallades antigues de les naus laterals i a les façanes est i oest, es recuperen els pilars de fosa que emmarquen els dos porxos. A la coberta s’utilitza el zenc com a material recuperat i s’hi integren grans lluernaris per potenciar la llum natural.
L’edifici del mercat definitiu de Sant Andreu té uns 2500 m2 i consta d’un edifici principal que substitueix l’antic mercat. Aquest compta amb la següent distribució:
- Planta baixa (1.240 m2): on hi ha l’espai de venda de producte fresc amb 15 comerços
- Planta soterrani -1 (1.218 m2): reservada als espais de logística del mercat, destinada a magatzems i cambres frigorífiques, un habitacle de brossa connectat amb el de planta baixa i instal·lacions.
El segon immoble, situat sota els porxos de la plaça del Mercadal, és el Local de vendes on hi ha la Galeria Comercial i que està destinat també a l’administració del mercat. Té una superfície de 650 m2 dividida en tres plantes. S’ha conservat la configuració original de la planta baixa com un passatge cobert renovant completament les encavallades de fusta de la coberta, i s’hi ha sumat dues plantes més com una remunta per cobrir el buit urbanístic que es generava a la plaça. Té la següent distribució:
- Planta baixa (370m2): compta amb l’espai on s’ubiquen els 7 comerços no alimentaris.
- Plantes 1 i 2 (140+140 m2): Destinades a les oficines, una sala de reunions i una aula de cuina. La segons planta l’ocupa una sala polivalent.
Setmana de trasllat des del Mercat Provisional
Durant aquesta setmana s’han traslladat al nou mercat els 15 establiments de producte fresc i els 6 no alimentaris que es trobaven al Mercat provisional situat al carrer Sant Adrià, davant del Complex Fabra i Coats, a uns 200 metres del que és el mercat definitiu. Aquest emplaçament ha acollit durant el període d’obres de 3 anys els paradistes, tots ells s’han traslladat al nou mercat. El bar del mercat, que obrirà en els propers dies, és un nou concessionari i també se sumarà un comerç nou de roba infantil al local de vendes.
Pel que fa a l’oferta comercial, la de producte fresc inclou parades d’aviram, caça i ous, cansaladeria i embotits, carnisseria i menuts, fruita i verdura, peix fresc i marisc, pesca salada i conserves, llegums i cereals, dietètica, forn de pa. Les botigues del local de vendes, l’espai anomenat Galeria Comercial són de vetes i fils, estris de la llar, roba, teixits, flors, bosses i complements, sabater, parament de la llar, petit electrodomèstic i bijuteria.
Un mercat energèticament eficient i sostenible
En la construcció del mercat s’han tingut en compte mesures per a l’estalvi energètic, amb sistemes intel·ligents de control per optimitzar l’energia en funció de la demanda del moment. Com a tots els Mercats Municipals l’energia prové de fonts renovables.
Es desenvolupen diverses estratègies per reduir el consum. Pel que fa a la il·luminació, es potencia l’entrada de llum natural tant per les façanes transparents com pels lluernaris de la coberta. S’optimitza el disseny per vincular l’enllumenat dels passadissos al de la cartelleria de les parades i s’aposta per l’ús d’aparells de baix consum i LEDs.
Per a l’estalvi en climatització, es prioritza la ventilació natural a través de finestres motoritzades, es col·loquen proteccions solars a les façanes així com vidres amb prestacions tèrmiques elevades. En els accessos s’hi col·loquen cortines d’aire que ajudin a reduir la pèrdua de l’ambient climatitzat.
Pel que fa a la producció d’aigua calenta sanitària amb energies renovables, al local de vendes s’instal·len col·lectors solars a la coberta, mentre que a l’edifici del mercat, es fa servir un sistema alternatiu de recuperació de calor de la instal·lació de les cambres de refrigeració i recinte de brossa instal·lades al soterrani.
A la coberta del mercat també hi ha vidres fotovoltaics integrats als tres trams, per aportar llum natural i d’energia elèctrica per autoconsum.
Una festa ciutadana per inaugurar el Mercat
El barri vol celebrar l’obertura de l’equipament convocant tot el veïnat a una festa popular el dissabte 17 de setembre entre les 11 i les 14h que comptarà amb música, animació i una degustació de productes de proximitat i elaboracions ofertes pels mateixos comerciants del mercat.
8 milions d’euros dels fons Next Generation per al comerç de la ciutat
Barcelona ha rebut fons Europeus Next Generation distribuïts pel ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme dins el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència que va posar en marxa el Govern espanyol per reactivar l’economia post pandèmia. En concret, s’injectaran 8.162.229,60€ en diferents projectes d’impuls i revitalització del comerç de proximitat a la ciutat, dels quals els Mercats Municipals rebran una inversió de més de 4 milions i mig d’euros. El Pla Estratègic i Pla d’Inversions Municipals en els Mercats recullen un conjunt d’actuacions per dotar als mercats de les eines necessàries per a ser competitius en l’entorn digital. Entre altres actuacions es preveu la instal·lació de xarxa de fibra òptica a tots els mercats, la implantació d’un Marketplace i app que faciliti la compra en línia, la instal·lació d’armaris refrigerats en els mercats per millorar l’experiència de compra, així amb diverses actuacions per adaptar-los progressivament a criteris de sostenibilitat mediambiental, energètica, i de gestió i reciclatge de residus.