El mercat de Sant Antoni acull l'Enrenou d'Aliments en la Setmana Europea de la Prevenció de Residus
El passat dissabte 16 de novembre, en el marc de la 16a edició de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, el Mercat de Sant Antoni va acollir la jornada ‘Enrenou d’Aliments’. L’objectiu de l’esdeveniment va ser conscienciar la ciutadania sobre accions senzilles que podem aplicar al nostre dia a dia per evitar el malbaratament d’aliments, com bones pràctiques en la compra, l’emmagatzematge, la cuina i el servei dels aliments.
Les persones visitants van poder gaudir d’una competició culinària entre algunes de les escoles gastronòmiques referents de Catalunya, com l’ESHOB (Escola Superior d’Hostaleria de Barcelona), el CETT (Barcelona School of Tourism, Hospitality and Gastronomy), l’EHTB (Escola d’Hoteleria i Turisme de Barcelona) i la Vedruna Pro. El propòsit era crear el plat més innovador a partir d’aliments (sorpresa) recuperats, que, tot i ser comestibles, estaven destinats a ser llençats.
L’activitat, dinamitzada per l’assessor i comunicador gastronòmic Jordi Àvila, va incorporar un jurat de renom format pels xefs Pau Pérez (Restaurant AFLAMAS), Sergi de Meià (Restaurant Sergi de Meià) i un representant del Restaurant Mescladís Borrell.
El programa també va incloure activitats educatives dirigides a totes les edats, com “El joc dels residus orgànics”, “Pedaleja contra el malbaratament alimentari” i tallers pràctics per aprendre nodrir-nos de manera més saludable i esbrinar com conservar millor els aliments a casa. Un altre dels punts destacats del dia va ser el mural gràfic col·laboratiu impulsat per la Fundació Espigoladors, que va permetre als visitants reflexionar sobre la importància d’allargar la vida als productes que comprem.
L’esdeveniment va comptar amb la presència de representants de les institucions implicades en el projecte: Albert Planell Saurí, director de l’Agència de Residus de Catalunya; Sònia Frias Rollón, gerent de Serveis Urbans; i Víctor Mitjans, cap d’estudis i programes de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).
L’Enrenou d’Aliments va ser només el punt de partida de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que finalitzarà el 24 de novembre, plena d’accions arreu del país i continent per fomentar un consum responsable i sostenible.