Els Mercats de Barcelona es comprometen amb el seu entorn

Els mercats tenen una funció social imprescindible i impulsen activitats de caràcter lúdic, social, cultural i educatiu per al veïnat.

..
04/07/2024 - 11:53 h - Comerç i mercats Mercats de Barcelona

Els Mercats de Barcelona tenen una funció social imprescindible, s’han consolidat com a punts de trobada i refermen la relació entre el veïnat dels barris gràcies a l’impuls d’activitats de caràcter lúdic, social, cultural i educatiu a les seves instal·lacions. Aquestes són les activitats socials que s’han dut a terme durant el primer semestre de l’any:

Donacions i recollida d’aliments

Amb motiu de la celebració de la 199a edició dels Tres Tombs de Barcelona, al gener es va fer una recollida d’aliments per a l’ONG ‘De Veí a Veí’ al Mercat de Sant Antoni. El carro es va incorporar a la Cavalcada dels Tres Tombs de Barcelona amb tots els aliments, i va tornar al barri per lliurar el producte recollit a l’ONG. 

Al maig, l’Associació de Venedors del Mercat d’Hostafrancs va fer entrega del pot recaptat a les llibreries solidàries del mercat a la fundació Canpedró. En total, es van lliurar més de 500 euros gràcies a la clientela, que va col·laborar portant i recollint llibres per donar suport a la iniciativa del menjador infantil estival de Canpedró. 

Al juny, el Mercat de Sagrada Família també va acollir un punt de recollida d’aliments. 

Camió pedagògic

Per tercer any consecutiu, el cos de Bombers de Barcelona visita els Mercats de Barcelona per explicar com prevenir els incendis domèstics i donar consells sobre què cal fer en cas que se’n produeixi un amb el vehicle PREvenim! Fins al mes de juny, el vehicle ha visitat els mercats de Galvany, les Corts, Hostafrancs, Clot, Fort Pienc, Canyelles, Barceloneta, l’Estrella, Guinardó, Sant Andreu, Sant Gervasi i Marina. 

Salut i recerca

Els mercats de Sant Andreu, Ninot i Sant Martí han acollit una exposició temporal de la  Fundació Josep Carreras amb informació sobre els seus projectes per la leucèmia i el càncer infantil.

Al maig, el Ninot va participar en la primera edició de la iniciativa ‘Clínic Obert’,  una jornada festiva i participativa on es van obrir les portes del Campus per promoure els hàbits saludables. El mercat va ser escenari d’un esmorzar, d’un taller d’alimentació conscient i va acollir el taller ‘Desmuntant mites alimentaris’, de la mà de les dietistes-nutricionistes del CAPSBE. Al mateix mes, al mercat de l’Abaceria es van posar a la venda les polseres Candela, nusos d’esperança per a la investigació del càncer infantil. 

Al febrer, amb motiu de la celebració del Dia Mundial dels Llegums, es van dur a terme diverses activitats per fomentar el seu consum, amb la col·laboració dels dietistes del CAP Casanova i el Ninot.

Dia de la Dona

El Dia 8 de març, en el marc del Dia Internacional de les Dones, diversos mercats com Sant Antoni, els Encants, Sant Andreu, Bon Pastor, Carmel o Santa Caterina es van omplir d’activitats per commemorar aquesta celebració. Destaquen els tallers, exposicions de fotografies de dones de mercat, xapes, murals, activitats esportives, tapes…

Sant Jordi

Per la diada de Sant Jordi, els mercats es van omplir de llibres, roses i activitats de caràcter social. Per exemple, els Encants va instal·lar una parada solidària de llibres i la recaptació es va destinar a l’ONG Accem, una organització sense ànim de lucre que treballa per millorar les condicions de vida de les persones en situació de vulnerabilitat, com persones refugiades, apàtrides, immigrades, víctimes de discriminació, dones, menors, gent gran, persones amb discapacitat… 

A l’Estrella, es va col·locar un punt de bookcrossing per intercanviar llibres usats. 

Gent gran

Al maig, l’Escola de Salut de la Gent Gran de l’Esquerra de l’Eixample va finalitzar el trimestre amb una visita al Mercat del Ninot. Allà, 40 participants van tenir l’oportunitat de gaudir d’una trobada educativa i interactiva de la mà de les dietistes-nutricionistes de CAPSBE. Es tracta d’una iniciativa impulsada per les Escoles de Salut de les Persones Grans (ESPG) i liderada per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), amb l’objectiu de millorar el benestar i la qualitat de vida de la gent gran a través de sessions grupals setmanals.

Esports

Mercats de Barcelona va patrocinar el debut de la Volta Ciclista a Catalunya Femenina, que es va celebrar del 7 al 9 de juny.  La Volta Ciclista a Catalunya femenina marca un punt d’inflexió per a l’esport femení a la regió, oferint una plataforma per a l’excel·lència atlètica i el reconeixement internacional.

Medi ambient

L’Hort del Mercat de la Vall d’Hebron,  la coberta agrícola més gran del país, és un espai de dinamització comunitària que fomenta la cultura mediambiental, la participació ciutadana, i la salut i el benestar personal. Durant tot l’any, acull visites d’entitats educatives,  institucions i equipaments del districte que treballin amb infants i joves, i compta amb  una programació quadrimestral de tallers i formacions relacionades amb l’agricultura ecològica, l’alimentació sostenible i el medi ambient.

Xerrades i jornades

A l’abril, Santa Caterina va acollir les Jornades Gatzara, una iniciativa que promou la interculturalitat arabo catalana impulsada per la fundació de Ciutat Vella Bayt al-Thaqafa, dedicada a l’acollida i acompanyament de persones migrades i refugiades. Es va realitzar un taller dinamitzat pel col·lectiu de dones Raisa, que van posar en valor els trets gastronòmics compartits fruit de segles de migracions i convivències.

A l’abril, el Mercat de Sants va acollir les jornades ‘La sostenibilitat com a model de gestió d’un restaurant’, organitzades per Pioners, amb el propòsit d’unificar el sector de la restauració, generar sinergies de col·laboració i impulsar l’avenç cap a una restauració més sostenible a través de la formació, que posa la base del canvi cap a un nou model de producció i consum responsable.

Al juny, el Mercat de Sant Antoni va acollir una jornada tècnica per la prevenció del malbaratament alimentari al sector de la restauració. 

Col·laboracions amb entitats 

Al febrer, el Mercat del Carmel va acollir la tercera edició de ’La terrassa del barri’, una iniciativa impulsada per Serveis Socials que té l’objectiu de recollir opinions del veïnat per crear nous espais de proximitat al barri. El mercat va acollir un esmorzar i el taller ‘Receptes amb història’ per aportar i compartir receptes de la gastronomia popular i comunitària.

Entre el febrer i l’abril, el Mercat de Lesseps va acollir berenars organitzats per les voluntàries i voluntaris de la ‘Nevera solidària’ en col·laboració amb el projecte ‘Cuchara’. Es van dur a terme espigolades amb les parades del mercat col·laboradores, i es van distribuir berenars entre un públic familiar i infantil.  

Entre l’abril i el maig, els mercats de Sarrià, Sant Antoni, Concepció i les Corts van donar a conèixer entre la seva clientela els programes i projectes que duu a terme Save the children. L’entitat treballa en més de 120 països protegint els nens i nenes i defensant els seus drets en el marc de la Convenció sobre els Drets del Nen de Nacions Unides.