Els mercats de Sant Andreu i Horta, guardonats als XXI Premis Catalunya Construcció i als Premis Arquitectura 2024

Albert Dalmau Espina, Premi a la Direcció de l’Execució de l’Obra 2024 pel Mercat de Sant Andreu en els XXI Premis Catalunya Construcció i Pere Joan Revellat i Carles Enrich, premi Nova Bauhaus pel mercat provisional d’Horta en els Premis Arquitectura 2024. 

..
28/06/2024 - 13:21 h - Comerç i mercats Mercats de Barcelona

Albert Dalmau Espina va guanyar ahir el Premi a la Direcció de l’Execució de l’Obra 2024 pel Mercat de Sant Andreu en els XXI Premis Catalunya Construcció, mentre que la setmana passada, Pere Joan Revellat i Carles Enrich van aconseguir el premi Nova Bauhaus pel mercat provisional d’Horta en els Premis Arquitectura 2024. 


El  Mercat de Sant Andreu, Premi a la Direcció de l’Execució de l’Obra 2024

En el marc de la Nit de la Construcció 2024, ahir es van celebrar els XXI Premis Catalunya Construcció, organitzats pel Col·legi de l’Arquitectura Tècnica de Barcelona (Cateb). Enguany, s’han presentat 122 candidatures en les diferents categories professionals, que representen una bona mostra de l’activitat que s’ha dut a terme a Catalunya durant els anys 2022 i 2023. 

En total, s’han lliurat premis a sis categories professionals, dos ex aequo i un Premi al Treball Final de Grau: 

  • Premi a la Innovació en la Construcció 2024: Pere Joan Ravetllat i Mira i el seu equip per la iniciativa “Regenerar Barcelona: Solució per al repte urbà regeneració d’edificis d’habitatges amb sistemes innovadors sostenibles”
  • Premi a la Rehabilitació 2024 en l’àmbit de la rehabilitació patrimonial: Ramon Cisa, Sergi Barquet, Víctor García, Eugeni Bach, Jaume Bach, Anna Bach i Roger Molas per la Casa Alesan. 
  • Premi a la Rehabilitació 2024 en l’àmbit de rehabilitació funcional: Marta Iglesias Lizan, Núria Saura Pla, Cristina Sáez Talan i Gisela Traby Vallespin per l’obra La CIBA.
  • Premi ex aequo a la Rehabilitació 2024 en l’àmbit de la rehabilitació funcional: Dídac Dalmau, David Morros, Martí Avilés i Andrés Holgado per Simon SWITCH.
  • Premi a la Rehabilitació 2024 en l’àmbit de la rehabilitació energètica: David Molina Boza per la rehabilitació integral d’un edifici d’habitatges a Barcelona.
  • Premi a la Coordinació de Seguretat i Salut 2024: Victòria Piera Fanlo per la reurbanització de la Via Laietana Tram 2.1: des del carrer Joaquim Pou fins a la plaça Antoni Maura.
  • Premi a la Direcció Integrada de Projecte 2024: Daniel Forteza, Rafa Capdevila, Aleix Vilalta, Juan Montoya de G3 i Inma Casado, Daniel Rivera, Eduard Jarque, Mireia Mayol, Xavier Ferrer i Miquel Cortés d’ENNE per l’Edifici Polivalent del Complex Hospitalari General de Granollers.
  • Premi a la Gestió de l’Obra – Cap d’obra 2024: Roberto Martínez i Andreu Valin per l’obra de gran complexitat que ha suposat el reforç estructural d’estació de Metro i construcció de l’edifici plurifamiliar de 108 habitatges.
  • Premi a la Direcció de l’Execució de l’Obra 2024: Albert Dalmau Espina, pel Mercat de Sant Andreu.
  • Premi al Treball Final de Grau 2024 : Salvador López Morales, pel Mercat del
  • Centre de Vilanova i La Geltrú, el qual ha estat dirigit per la professora Mireia Bosch de l’Escola politècnica Superior d’Edificació de Barcelona (EPSEB – UPC).
  • Premi Especial a la Trajectòria Professional 2024 a Maria Roger, arquitecta tècnica. 

Enguany, el Premi a la Direcció de l’Execució de l’Obra 2024 ha estat per Albert Dalmau Espina, pel Mercat de Sant Andreu. El jurat ha considerat mereixedor del premi aquest projecte per ser una obra al servei de la població en una zona densament poblada i activa econòmicament, destacant la formació d’un Comitè d’Obres per mantenir informats a tots els actors implicats. L’estructura és singular, incloent-hi la recuperació de l’estructura metàl·lica del mercat amb una nova planta soterrani. Durant les obres es va descobrir un refugi de la Guerra Civil, que va afegir un element històric de gran valor al projecte. També és un edifici amb criteris de sostenibilitat i d’alta qualitat d’acabats, integrant les instal·lacions de manera que quedessin ocultes per garantir una estètica neta i funcional.

Els Premis Catalunya Construcció van més enllà dels valors arquitectònics dels projectes de referència i posen l’èmfasi en la qualitat de l’obra construïda, els mètodes i processos d’execució, i la tasca professional dels equips tècnics, sovint multidisciplinaris. Compten amb el suport del Consell de Col·legis de l’Arquitectura Tècnica de Catalunya i d’Arquinfad.

El jurat de la XXI edició dels Premis Catalunya Construcció l’ha format un equip multidisciplinari amb: Teresa Arnal, cap d’obra i empresària; Josep Augé, coordinador de Seguretat i Salut; Vanessa Ballester, professional liberal; Miquel Espinet, arquitecte; Josep Lluís Gil, project manager i Ismael Guerrero, enginyer.

El mercat provisional d’Horta, premi Nova Bauhaus als Premis Arquitectura 2024

A més a més, aquest mes s’han lliurat a Madrid els Premis Arquitectura 2024, on han estat guardonades dues infraestructures barcelonines: el centre de primera acollida per a dones sense llar de Sant Gervasi, de Vivas Arquitectos, i el mercat provisional d’Horta, de Pere Joan Revellat + Carles Enrich. 

Aquests equipaments s’han endut el premi Professió i el premi Nova Bauhaus respectivament, dos dels sis guardons dels Premis Arquitectura que atorga el Consell Superior dels Col·legis d’Arquitectes d’Espanya.

El Jurat ha  destacat que el Mercat Provisional d’Horta, Premi Nova Bauhaus, “proposa crear una obra d’arquitectura temporal que té la voluntat de convertir-se en un espai de referència futur per al barri. Més enllà del seu ús actual com a mercat, es genera una infraestructura capaç d’articular l’espai públic (a la vegada que mitiga possibles condicions climàtiques extremes). El projecte aprofita l’emplaçament, espai residual d‟una infraestructura, proposant una arquitectura singular basada en materials i tècniques prefabricades, amb voluntat de permanència en el temps”.