Els mercats alimentaris de Barcelona han impulsat el programa “Comerç verd”, una de les iniciatives principals de Barcelona, Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021, que suposa un salt qualitatiu tant pel que fa al volum d’aliments locals, ecològics, de petits productors, de pagès o de llotja que es consumeixen a Barcelona, com al fet que la ciutadania tingui molt més fàcil l’accés a aquests productes. El projecte també busca que el consum d’aquests productes de proximitat contribueixi a reduir la petjada de carboni i a lluitar contra l'emergència climàtica, a més de garantir la viabilitat de l'agricultura i la ramaderia local i sostenible.
“Comerç verd” és un programa desenvolupat conjuntament entre l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona (IMMB), el Comissionat d’Economia Social i Solidària i Política Alimentària de l’Ajuntament de Barcelona i la Federació de Mercats Municipals de Barcelona (FEMM), que agrupa les entitats de comerciants dels mercats municipals de la ciutat. Tant la FEMM com els gremis minoristes d'alimentació han col·laborat en la definició, el desplegament, la difusió i el seguiment d'aquesta iniciativa, que es va començar a treballar el 2019.
El juny del 2021 es va posar en marxa la prova pilot a sis mercats municipals (Concepció, Llibertat, Sarrià, Ninot, Sants i Horta) i ja s'ha fet extensible a tots els mercats alimentaris de la ciutat.
Barcelona Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible va servir per fer un pas endavant en la millora de l’alimentació dels barcelonins i barcelonines. Per complir aquest objectiu, és bàsic que la ciutadania pugui accedir a aquests productes amb facilitat i que la seva distribució arribi a tots els districtes i barris. Per això, el paper dels mercats municipals és fonamental, com a promotors d’alimentació saludable i com a locomotora de canvi per a la resta de comerç dels barris on estan situats.