Finalitza la prova pilot del programa educatiu “T’acompanyo? No estàs sol/sola”
A principis d’any va arrencar la prova pilot del nou programa educatiu “T’acompanyo? No estàs sol/sola”, una iniciativa que té com a objectiu visibilitzar la soledat entre els joves de 10 i 12 anys, sensibilitzar la comunitat educativa d’aquesta realitat, dotar-la d’eines, i transformar la realitat dels infants des de l’anàlisi i la reflexió, a través d’una metodologia dinàmica.
Aquesta acció educativa, emmarcada dins de l’Estratègia Municipal contra la Soledat 2020-2030, i que ha estat dissenyada pel Consell d’Innovació Pedagògica de la mà de Mercats de Barcelona, Viu el Teatre, l’Associació Contra el Càncer a Barcelona, la Universitat Ramon Llull-Blanquerna, i el Departament de Promoció de la Infància, té com a propòsit que els infants puguin identificar, conèixer i reconèixer aquests sentiments de soledat no desitjada.
La prova pilot s’ha dut a terme entre gener i maig amb els alumnes de 6è de l’Escola Turó Blau, i s’ha treballat el projecte en dues fases. En la primera, l’alumnat va tractar el concepte de la soledat amb dues dinàmiques dirigides per psicòlogues de l’Associació Contra el Càncer a Barcelona. En la segona fase, els infants van treballar l’expressió artística amb la redacció de textos que, posteriorment, s’han convertit en una representació teatral.
El passat mes de maig la prova pilot va arribar al seu fi, i els alumnes de l’Escola Turó Blau van dur a terme la representació teatral davant de les famílies i la comunitat educativa amb un resultat molt exitós.
L’equip de Viu el Teatre ha sigut una guia fonamental en aquest projecte, qui ha acompanyat els infants en tot el procés artístic, posant-los a ells al centre de la pràctica teatral per poder transformar el coneixement sobre la soledat no desitjada en una obra de teatre, on els mateixos alumnes han escrit el guió, han imaginat els espais, els efectes sonors i finalment ho han interpretat sobre un escenari.
La Gisela Juanet, coordinadora de projectes de Viu El Teatre ens explica que, “des de Viu el teatre tenim una missió: que les arts escèniques estiguin presents a la vida de les persones. I concretament en aquest projecte hem volgut donar eines artístiques als infants per empoderar-los a crear col·lectivament des de l’escolta i el respecte, desenvolupar les habilitats corporals, creatives i sonores que ens ajuden a l’hora d’interpretar, i finalment, la capacitat d’emocionar i comunicar idees des d’un escenari”.
El teatre és una eina que pot contribuir a sensibilitzar la comunitat educativa i la societat en general sobre temes com la soledat no desitjada. En aquest sentit, Gisela Juanet ens destaca que “el teatre és pura emoció i arriba de forma directa a l’espectador. Per aquest motiu és una eina única per sensibilitzar qualsevol idea, tema o història. En un món cada cop més digitalitzat i individualista, les catarsis col·lectives de les arts escèniques són un petit tresor social que cal promoure per no perdre l’essència humana”.
Pel que fa a la sinergia entre Viu el Teatre, Mercats de Barcelona, i les altres organitzacions i entitats, Juanet ens explica que des de Viu el Teatre els apassiona col·laborar i cooperar amb aquelles organitzacions que troben punts en comú. Afegeix que “compartir és viure, i vivim amb intensitat. L’escolta, el respecte, la suma i les ganes d’aportar valor artístic i educatiu al projecte han estat claus per dur-lo a terme i aconseguir cada un dels objectius proposats per part de les organitzacions impulsores”.
L’Associació Contra el Càncer a Barcelona, que ha estat un altre guia fonamental pels alumnes en aquest projecte, ha ajudat els infants proporcionant eines per acompanyar el patiment, detectar la soledat i saber com afrontar-la.
Ainhoa Marin, responsable de benestar emocional de l’Associació Contra el Càncer a Barcelona, posa de manifest que l’entitat sempre ha tingut un paper destacat en la promoció de la salut en els centres educatius. “El benestar emocional és un pilar més de la salut, tot sovint no es té en consideració o fins i tot es menysprea. Gràcies a la nostra trajectòria acompanyant malalts i familiars oncològics en situació de patiment, sabem que és necessari desenvolupar certes habilitats emocionals que ens ajudaran a fer front de la millor manera a situacions vitals complexes que ens trobarem al llarg de la vida. Per això amb aquest programa volíem posar l’emfàsis en l’acompanyament del patiment”, explica Marin.
Respecte al que volien transmetre als infants amb aquest projecte, Marin afegeix que, ”pretenem que els infants siguin sensibles i respectuosos amb les necessitats emocionals dels altres. Tot sovint, els adults no som capaços d’acompanyar una situació de patiment, no sabem què dir, no sabem com actuar, en definitiva, no sabem com ajudar a l’altre”.
Des de l’Associació Contra el Càncer a Barcelona consideren que manquen eines per acompanyar el patiment sostingut. És important buscar la manera de ser educats en la gestió de les emocions i des de qualsevol àmbit de la vida. L’Ainhoa Marin destaca que “una bona educació emocional ens serviria no només per entendre millor el que ens passa en cada esdeveniment vital que ens succeeixi i afrontar-ho amb més recursos, sinó també ens ajudaria a saber acompanyar el patiment aliè, i per tant evitar algunes de les soledats no desitjades o construir vincles que siguin més segurs i resistents a qualsevol circumstància”.
Marin conclou que “ha estat un projecte molt experiencial, que estic segura que haurà deixat empremta a tots els infants”.
La col·laboració entre entitats i la suma d’esforços ha donat un resultat molt positiu, creant una experiència enriquidora i molt valuosa pels infants, que han pogut apropar-se a la soledat d’una manera diferent, original i creativa.