S’inicia la prova pilot del nou programa educatiu “T’acompanyo? No estàs sol”

..
09/02/2024 - 14:51 h - Comerç i mercats Ajuntament de Barcelona

Durant aquest mes de gener ha començat la prova pilot del nou programa educatiu “T’acompanyo? No estàs sol”, un programa emmarcat dins de l’Estratègia Municipal contra la Soledat 2020 – 2030, que té com a objectiu visibilitzar la soledat entre els joves de 10 i 12 anys, i donar eines per la detecció d’aquesta soledat i per l’acompanyament per part de la comunitat de la persona que se sent sola.

I és que segons l’enquesta elaborada per l’Institut d’Infància i Adolescència i l’Ajuntament de Barcelona durant el 2021, que es va dur a terme a més de 5.000 infants d’entre 8 i 12 anys, 4 de cada 10 infants (39,30%) s’han sentit sols i soles en algun moment.

Paral·lelament, el Consell d’Innovació Pedagògica de la mà de Mercats de Barcelona, la Universitat Ramon Llull-Blanquerna, Viu el teatre, l’Associació contra el càncer a Barcelona, i el Departament de Promoció de la Infància, han dissenyat una proposta d’acció educativa que té per objectiu que els infants puguin identificar, conèixer i reconèixer aquests sentiments de soledat no desitjada.

A partir d’aquí, sorgeix el nou programa “T’acompanyo? No estàs sol”, que busca sensibilitzar la comunitat educativa d’aquesta realitat, dotar-la d’eines, i transformar la realitat dels infants des de l’anàlisi i la reflexió, a través d’una metodologia dinàmica.

La prova pilot s’ha dut a terme amb els alumnes de 6è de l’Escola Turó Blau, amb els que s’està treballant el projecte en dues fases.  

A la primera fase de la prova, l’alumnat treballa el concepte de la soledat amb dues dinàmiques dirigides per les psicòlogues de l’Associació per la prevenció contra el Càncer, especialitzades en temes com el dol o la gestió de la pèrdua.

A la segona fase, es posa èmfasi en tot el material sorgit a les sessions de contextualització per donar-li sortida a través de l’expressió artística, amb la redacció de textos que, posteriorment, es convertiran en una representació teatral que es mostrarà a les famílies i a tota la comunitat educativa durant el mes de maig.