10 consells per evitar el malbaratament alimentari a casa
L’estudi ‘Diagnosi del malbaratament alimentari a les llars de Catalunya 2024: quantificació, impacte ambiental i socioeconòmic’ del Departament d’Agricultura revela que cada any a les llars de Catalunya es malgasten uns 902 milions d’euros en aliments que no s’acaben consumint. En total, el mateix estudi calcula que l’any passat es van deixar perdre 173.000 tones d’aliments, amb les quals, segons assegura la Generalitat, es podria alimentar unes 274.000 persones durant un any.
El malbaratament alimentari, que consisteix a llençar aliments que són aprofitables, és una problemàtica global que ha adquirit molta importància en els últims anys. Des de petits, tots hem sentit alguna vegada que el menjar no es llença, però les dades demostren que és un fenomen preocupant que necessita acció immediata. A principis d’any, va entrar en vigor una nova llei en contra del malbaratament alimentari, dirigida, sobretot, a les empreses que intervenen en la cadena alimentària (supermercats, restaurants, bars...).
No obstant això, combatre per reduir el malbaratament d’aliments necessita consciència i compromís per part de tota la societat. Més enllà d’empreses i superfícies, què pots fer tu, des de casa, per evitar llençar aliments? L’Agència Catalana de Seguretat Alimentària ens dona 10 consells per aprofitar millor el menjar:
- Planificar els àpats
Has de tenir en compte les persones que sereu a taula, així com tot allò que ja tens a la nevera, al rebost o al congelador. A més, a l’hora d’anar a comprar és molt important fer una llista de tot allò que fa falta i aprofitar per comprar productes de temporada. Organitzar-te amb menús saludables també és una bona recomanació.
- Comprovar la caducitat dels aliments
A casa, comprova les dates de caducitat dels aliments de la nevera i col·loca al davant aquells que cal consumir abans. En el moment de comprar, pensa si pots menjar a temps els productes que es deterioren ràpidament.
- Pensar en la teva butxaca
Cal tenir en compte que quan desaprofites menjar, estàs malgastant els teus diners. Per això, compra en quantitats adequades i evita les ofertes que no s’ajustin a les teves necessitats, ja que potser no t’ho acabaràs tot.
- Ajustar la temperatura de la nevera
És recomanable utilitzar un termòmetre per adequar la temperatura de la nevera. Els aliments, a més, necessiten temperatures diferents. Els crus com la carn, el peix o els ous s’han de conservar entre 1 i 4 °C. La part central de la nevera hauria d’estar sempre a 4 °C. Comprova sempre que les portes i els calaixos estiguin ben tancats.
- Respectar les indicacions de conservació dels aliments
Tots els envasos dels aliments inclouen indicacions sobre la seva conservació, tant per aquells aliments que necessiten fred com els que no.
- Fer una rotació ordenada
Organitza a primera línia de la nevera, el congelador i el rebost els aliments que cal consumir primer. Així s’evita que es malmetin i hagis de llençar-los.
- Ajustar les rotacions
Al plat, serveix-te la quantitat que saps que et menjaràs per la gana que tens, i així evites excessos que es quedaran al plat. A l’hora de cuinar, intenta fer la quantitat justa i per evitar que en sobri més del compte.
- Aprofitar les restes
En cas que sobri menjar, intenta guardar-lo en tàpers o recipients i aprofitar-lo més endavant. Amb la fruita madura, per exemple, es poden fer batuts o pastissos. Amb les verdures, cremes o sopes.
- Congelar
Pots congelar el menjar sobrant o aliments amb data de caducitat propera (en porcions adequades i de manera correcta) si saps que no els has de consumir pròximament. Important que hagin estat ben conservats abans d’anar al congelador.
- Fer el compostatge
Si tens hort o jardí, pots fer el teu propi adob per a les plantes transformant les restes orgàniques, com les peles de fruites i verdures, en compost, un adob natural útil per a l’agricultura i la jardineria.
Només amb aquests petits canvis podeu tenir un impacte en la lluita contra el malbaratament alimentari. Reduir la despesa d’aliments en un bon estat no és només una manera d’estalviar, sinó també de cuidar el planeta i valorar molt més allò que tenim a taula. Cada acció compta!
