10 errors (denunciables, si fos pels italians) a l’hora de preparar i menjar pasta
Coneixes a algú que detesti la pasta? És impossible! Petits i grans tenen la pasta fresca entre els seus plats preferits a l’hora de seure a taula.
Però a Itàlia, bressol europeu de la pasta, aquest aliment és molt més que una simple exquisidesa gastronòmica, marca un moment de trobada intergeneracional. Es creu que fins i tot la manera de menjar els espaguetis determina el caràcter de l'home.
La pasta és un dels símbols de la cuina italiana, això és indiscutible. I és que els italians es prenen molt seriosament la seva gastronomia, i pot ser que sense voler ofenguis el xef, el cambrer i tots els comensals si t'equivoques.
Llavors, com menjar i preparar pasta com hauria de ser? Si no tens la possibilitat d’anar a un restaurant italià autèntic, no et preocupis, aquí tenim la resposta.
- Bullir-la amb poca aigua: Cometem sovint l'error de bullir la pasta amb poca aigua. Cal posar un litre d'aigua per cada 100 grams de pasta, és la mesura que apunten la majoria d'experts.
- Posar oli a l’aigua: No s'ha de posar oli, segons els cuiners italians. Aquesta textura greixosa no donarà un bon resultat a la pasta, i a més, desaprofitarem oli. Tampoc cal afegir herbes com el llorer.
- Posar la sal abans de temps: El millor moment per tirar la sal és quan l'aigua ja s'ha posat a bullir. Si ho fem abans, trigarà més a arribar al punt d'ebullició.
- Remenar la pasta justament en tirar-la: No s’ha de començar a remoure la pasta res més tirar-la a l'olla. Si la remenem de seguida, es pot trencar. Cal esperar un minut, abans de remoure, en el cas de la pasta fresca. En el cas de la pasta seca, esperem entre 3 i 4 minuts per remenar. Repetirem diverses vegades durant la cocció.
- Tapar l'olla: La tapa només s'ha de posar per aconseguir que l'aigua bulli més de pressa. Després cal retirar-la perquè no formi escuma.
- Coure-la massa: Els temps de cocció varien segons el tipus de pasta i fabricant o artesà. Ha de tenir al mig un punt blanc que està menys cuinat que la part exterior. A més, recordem que la pasta és un aliment d'alt contingut energètic, i aquesta energia l'aporten els carbohidrats. Si la coem al dente, evitem que els carbohidrats es converteixin en glucosa abans d'hora.
- Passar-la per aigua: Un cop arribat al punt de cocció, hem de posar immediatament l'olla sota l'aixeta amb aigua freda. Es tracta de posar un rajolí d'aigua freda a l'olla abans d’escórrer.
- Escórrer la pasta fresca com si fos verdura: El més adequat és recollir la pasta amb l’escumadora directament dins de l'olla.
- Posar qualsevol salsa a qualsevol pasta: Si la pasta és gran, la salsa ha de ser contundent, espessa. Si la pasta és petita, la salsa ha de ser més simple. Exemple: tagliatelle amb ragú, espaguetis cacio i pepe (formatge i pebre)...
- Fer que la salsa esperi a la pasta: Un cop escorreguda la pasta, la tirarem a la paella on hi ha la salsa i la servirem ràpidament. No s'ha de cuinar la pasta i servir-la passada una hora, ja que perd textura, es passa de cocció i no és digerible.
A la parada Gourmet Italià, al Mercat de Lesseps, la Pia ens ofereix tota mena de pasta fresca artesanal, a més d'embotits italians, pizza casolana, formatges frescos com la burrata o la mozzarella, patés de tomàquets secs i pastisseria italiana, com els panettone -estigueu atents al blog perquè més endavant dedicarem una publicació a aquest producte-.
Un dels plats preferits de la Pia és la pasta carbonara, elaborada amb autèntics productes italians: pecorino, guanciale, parmesà i pasta fresca. No dubteu en visitar la seva botiga al Mercat de Lesseps si voleu sorprendre els vostres convidats amb un autèntic àpat italià. També els podeu seguir a Instagram per assabentar-vos de totes les novetats.