8M | Dones emprenedores als mercats: l’empenta de la Cristina i de la Sheila

El 8 de març commemorem el Dia Internacional de la Dona, una data marcada al nostre calendari per la seva càrrega reivindicativa i el seu simbolisme en la lluita per la igualtat. Aquest dia ens convida a reflexionar sobre el paper fonamental de les dones en tots els àmbits de la societat, tot reconeixent els avenços assolits i considerant tot el camí que encara queda per recórrer.
Amb motiu d’aquesta celebració, volem posar en valor la feina i la dedicació de totes les paradistes dels Mercats de Barcelona. Cada dia, amb esforç i passió, contribueixen a fer dels nostres mercats espais vius i essencials per als barris. Per això, avui ens endinsarem en dues històries que en són un exemple: les de la Cristina Valls, del mercat de Provençals, i la Sheila Ferrer, del mercat de Ciutat Meridiana. Fa poc que van emprendre el seu negoci amb coratge i determinació, i aquest 8 de març, la seva valentia simbolitza la de tantes altres dones que fan dels mercats un lloc d’oportunitats i futur.
Cristina Valls - Ous Frescos Kris (mercat de Provençals)
En primer lloc, ens traslladem al barri de Sant Martí, concretament al mercat de Provençals. Allà trobem la Cristina Valls, propietària d’Ous Frescos Kris, una ouateria en la qual podreu trobar fins a set varietats diferents d’ous: ecològics, de pagès, blancs (de gallina blanca), marrons (de gallina marró), de dos rovells, d’ànec i de guatlla. Pròximament, aquest nombre augmentarà a vuit, ja que a la parada també hi trobareu ous d’oca.
Per comprendre el present de la Cristina, primer us explicarem el recorregut que l’ha portat a obrir el seu propi negoci. El mercat no és territori desconegut per ella, perquè anys abans va ser la propietària de la floristeria exterior. “Anant pel barri em vaig fixar que es traspassava el negoci, m’ho vaig estar pensant i vaig decidir quedar-me’l”, ens explica. És aquesta la determinació que la va portar a quedar-se amb la floristeria i estar-hi vuit anys treballant. Temps després, amb ganes de fer un canvi i una mica saturada per la feina, va decidir vendre el negoci i fer un canvi d’aires.
En deixar la floristeria, va començar a treballar en un sector totalment diferent, però l’experiència no va anar com li hagués agradat. En aquell moment, al cap de la Cristina ja rondava la idea de tornar al mercat de Provençals, on sabia que hi havia una parada buida, però no tenia clar el tipus de negoci que hi volia obrir.
Però, per què, finalment, va escollir els ous? Un dia, passejant pel mercat de Collblanc, una parada d’ous li va cridar l’atenció. Decidida, es va posar en contacte amb l’encarregat per conèixer més sobre el seu negoci. Després d’uns dies parlant, es va donar la circumstància que a l’ouateria de Collblanc buscaven personal: “el propietari tenia també un supermercat i em va oferir feina de dilluns a dijous al supermercat i els caps de setmana a la parada del mercat”. Així doncs, motivada altra vegada per la valentia i les ganes de millorar, va deixar la seva feina i acceptar l’oferta.
Després d’un temps combinant les dues feines, el negoci dels ous la va convèncer totalment. Sense tenir-ne cap experiència prèvia, la feina a la parada de Collblanc la va ajudar a aprendre i familiaritzar-se amb el producte i conèixer el negoci. Decidida, va fer el pas de convertir la parada buida de Provençals en una ouateria. Entre tràmits, reformes i preparació, Ous Frescos Kris va aixecar la persiana el 9 de desembre del 2024.
Després de gairebé tres mesos amb el negoci obert, la Cristina ens explica contenta que té clientela, que “qui compra està molt content” i reconeix que el repte que ara afronta és aconseguir que el negoci creixi.
Amb tot, per a la Cristina, tenir la parada al mercat de Provençals és com jugar a casa. És del barri i coneix la seva gent, en bona mesura també pels anys a la floristeria. Aquesta és una de les raons que la va motivar a tirar endavant amb el negoci: “si aquesta parada estigués a un altre mercat, potser no l’hagués obert”. Això, sens dubte, l’alimenta per continuar fent créixer el negoci. Determinada, valenta i emprenedora, l’experiència de la Cristina exemplifica la importància de la persistència i les ganes per aconseguir reinventar-se i rebutjar el conformisme. Per saber més d’Ous Frescos Kris, no dubteu a seguir el seu perfil d’Instagram per conèixer totes les novetats!
Sheila Ferrer Monteiro - Frutas y verduras Monteiro (mercat de Ciutat Meridiana)
I si parlem de dones emprenedores i valentes, no podem oblidar-nos de la Sheila Ferrer, de Frutas y verduras Monteiro. La Sheila té només 28 anys i ja té la seva pròpia parada al mercat de Ciutat Meridiana, un negoci que va obrir tot just el novembre de l’any passat.
La seva connexió amb el mercat és familiar, ja que just al costat de la parada que acaba d’obrir, trobem la Cansaladeria Ondina, propietat de la seva tieta i on també treballa la seva mare. Així doncs, ha viscut el mercat des de ben petita: “quan jo tenia quatre anys la meva mare tenia una parada al mercat de Montserrat i jo ja m’hi posava al darrere del taulell”.
Abans d’obrir la fruiteria, la Sheila va estudiar un grau mitjà en Laboratori d’imatge i so, i també va cursar dos anys d’un grau mitjà de cuina. Tot i això, des de jove ha estat vinculada amb el món de la fruita: va estar vuit anys treballant a la fruiteria d’un supermercat. Després de quedar-se sense feina, el seu caràcter actiu li impedia estar-se a casa sense treballar, així que va decidir capitalitzar els diners de l’atur i reobrir la fruiteria del mercat.
Muntar una parada és un procés llarg, que requereix molta dedicació. Un cop la parada està oberta, es podria dir que l’esforç que es necessita per tirar-la endavant no es redueix, sinó que augmenta. La Sheila, que és mare d’una nena petita, confessa que “és difícil compaginar el negoci amb la vida familiar, ja que la fruiteria necessita moltes hores”. Sense anar més lluny, mentre parlem amb ella està treballant ben pendent del mòbil perquè té la filla malalta. La seva capacitat de sacrifici i organització és admirable, així com essencial per equilibrar les seves responsabilitats.
El balanç dels primers mesos és positiu: “vaig fent, que ja és molt”. Tenir la parada de la seva tieta just al costat suma molt, tal com explica: “em va bé perquè elles porten aquí 17 anys i, com que jo també he vingut des de petita, la clientela em coneix i venen a comprar-me també”. A més, s’esforça de manera admirable per oferir el millor servei fent entregues a domicili a la gent gran que no pot baixar al mercat. Fins i tot, si li demanen, afegeix a les entregues productes de la cansaladeria.
Reflexionant, la Sheila confessa que “a una persona jove li diria que s’animés a invertir en el mercat. És un sacrifici que requereix molt esforç, però que val la pena”. Explica que vol que els joves vinguin i ajudin perquè “fan bé pel veí i pel mercat”. És una feina molt sacrificada, però molt necessària per “fer mercat entre tots”.
La seva feina, a més, no acaba a la fruiteria, ja que també s’encarrega de gestionar les xarxes socials de la seva parada i del mercat: una tasca que li agrada, perquè a més té coneixements de disseny gràfic. La Sheila ens explica que, gràcies a l’activitat a les xarxes, la fruiteria ha pogut arribar a clients de diferents llocs de Barcelona.
De cara al futur, la seva idea és estabilitzar-se encara més i aconseguir que hi hagi més vida al mercat: “hem de fer activitats i propostes, pel barri i pel mercat”. Amb iniciativa i compromís, la Sheila és l’exemple perfecte de persona jove involucrada en el seu barri per aconseguir que un mercat com el de Ciutat Meridiana mantingui la seva essència.
Pel Dia Internacional de la Dona celebrem la voluntat i la valentia de dones com la Cristina i la Sheila, que amb el seu esforç i empenta es converteixen en exemples de la lluita que representa aquesta celebració.