Al vapor: descobreix una manera saludable i fàcil de cuinar els ingredients
Si un dels teus propòsits per aquest any és començar a menjar més sa, pots provar dues coses. Una, anar al mercat per emportar-te a casa els ingredients de temporada i de proximitat. Però si aquest pas ja el tens assolit (esperem que sí!), pots provar de cuinar al vapor.
Segurament hauràs llegit o escoltat moltes coses sobre la cuina al vapor i potser no has fet el pas. Doncs no és tan complicat com sembla, ni tampoc tan insípid. A banda de tenir alguns utensilis clau a la cuina, el fet és que la cuina al vapor és una de les més naturals que existeixen: els ingredients no perden els nutrients, ni les vitamines ni minerals i a més, el seu sabor s’intensifica, ja que es cuinen amb el propi vapor (suc) que desprenen.
I oblida els greixos, perquè amb aquest tipus de cuina no hi ha lloc per a ells. A més, la cuina al vapor no està reservada només per als vegetals, sinó que es poden preparar plats a base de pasta, arròs, carn, peix, llegums... Això sí, no et recomanem que cuinis al vapor els espinacs, les bledes o les verdures amb fulla verda en general, ja que aquestes perden el seu color i sabor, i per tant, et recomanem bullir-les.
L’únic que necessitaràs serà una olla de vapor, una cocotte (nom que rep en francés) o els tradicionals recipients de bambú (propis de les cultures asiàtiques). Ara però, fins i tot tens opcions de recipients de silicona que t’ho posaran ben fàcil.
L’aigua serà l’ingredient bàsic d’aquesta cocció : amb temperatures molt altes es transformarà en vapor i allà es couran fàcilment els aliments.
Si penses que el resultat serà una mica ensopit, no dubtis en posar herbes aromàtiques sobre els ingredients del teu plat o bé pots aromatitzar l’aigua que utilitzis a mode d’infusió.
Segur que ja has menjat més d’un cop cuina al vapor perquè és un dels mètodes principals que fan servis a la cuina asiàtica. Tot va començar a la Xina, i d’allà va passar al Japó i amb els segles aquesta manera tan sana de cuinar va arribar a Europa, a França, on l’olla de vapor es va adaptar a la cocotte que coneixem avui dia... i la resta de la història te la deixem a tu perquè continuïs investigant sobre la cuina al vapor i tot el que et pot aportar.
Ah, i no oblidis quin era el primer propòsit: comprar els ingredients al teu mercat!
Bon profit.