Alimentació, salut i canvi climàtic es donen la mà segons un estudi d’una universitat dels Estats Units
Sempre s’ha dit que som el que mengem. I que així com ens alimentem, així reacciona el nostre cos (per dins i per fora) i evoluciona. Doncs fem un pas enllà i parlem de com el que mengem també afecta al planeta. Segons s’ha demostrat, a major nombre de gent que s’alimenta millor, menys malbaratament i menys emissions de gas.
No ho diem nosaltres, sinó un estudi dut a terme per investigadors de la UC Santa Barbara (UCSB) qui han analitzat els efectes potencials de diferents models de dietes sanes als Estats Units. I els resultat ja han estat publicats a Climatic Change.
El director de l’estudi, el professor del departament de geografia de la UCSB David Cleveland, assegura que mai abans s’havia fet aquest tipus de recerca. El que s’havia estudiat fins ara era l’efecte de la dieta de les persones en relació a la salut i al clima. Però mai s’havia estudiat com mitigar els efectes del canvi climàtic a través del que mengem i millorar la salut al mateix temps.
El sistema alimentari contribueix al 30% de l’efecte hivernacle als Estats Units, amb unes xifres encara majors si parlem del processament de productes càrnics. En un país com els Estats Units on aquests aliments transformats tenen una altra presència a la dieta, que no pas els vegetals o fruites, fa també que la despesa sanitària arribi gairebé al 18% del PIB només en malalties que estan relacionades directament amb una mala alimentació.
El professor David Cleveland i els seus col·laboradors es van basar en unes xifres que analitzaven els efectes entre els aliments i els problemes mèdics. Després, van analitzar les emissions de gasos segons les varietats d’aliments que es consumien. Pel que fa els problemes de salut, els experts van determinar que hi havia una forta relació entre malalties com la diabetis, el càncer de colon, problemes cardiovascular, etc i la ingesta de productes manufacturats i conseqüent increment de l’emissió de gasos al medi ambient.
Això passa als Estats Units, però el procés és el mateix a casa nostra, on també hi ha una despesa energètica superior, i per tant més contaminació, depenent dels aliments que es consumeixin i de la distància que han de recórrer fins que ens arriben.
Per crear un model de dieta més sana, els investigadors van basar-se en l’estàndard que diu que em de consumir unes 2000 kcal al dia. Ara bé, la passa endavant seria més aviat en fer un canvi en l’obtenció d’aquestes calories.
Si es canvia el model i en comptes de treure l’energia (calories) dels aliments com la carn processada es fa de les verdures, les fruites o el gra (cereals) sencer i no refinat o els sucres i s’afegeixen més ous, peix o carn blanca, es redueixen les emissions de gas en el procés dels aliments i alhora es guanya en salut.
El que mengem té un fort impacte en el medi ambient i això vol dir que el que escollim per alimentar-nos pot canviar en major o menor mesura els efectes que tindrà sobre el nostre entorn, la salut i els costos sanitaris.
El que els científics han trobat exactament és que tots els riscos cardiovasculars, els càncers que afecten l’aparell digestiu o la diabetis tenen un cost altíssim i millorant la manera de menjar el cost general d’Estats Units va baixar dels 77 bilions de dòlars als 93. I les emissions de gas es van reduir de 222 kg/per persona i any.
Dins d’una tercera dieta també estudiada, on no hi havia carns vermelles processades, es van estalviar 95 bilions de dòlars del total anual d’un cost de 230 bilions de dòlars en millorar la qualitat de vida de les persones que tenen aquestes malalties cardiovasculars o diabetis. Tot i que la xifra anual en costos de sanitat als Estats Units està molt per sobre, els professors de la UCSB coincideixen a dir que és una bona manera de començar i de canviar a poc a poc les consciències de les persones a nivell individual.
I els efectes en la política ambiental també serien molt positius: s’ha demostrat que aquestes dietes més sanes poden arribar a rebaixar d’un 23% les emissions de gas i per tant, millorar l’efecte hivernacle.
Les conclusions indiquen que el escollim esmorzar, dinar i sopar té un efecte no només en la nostra salut, sinó en el nostre medi ambient i entorn. Per això es remarca la importància de menjar el més natural possible i evitar els aliments processats i envasats de consum ràpid.
La millor recepta per avançar en aquest aspecte és fàcil: cal anar als mercats i al comerç de proximitat per comprar els aliments més naturals, de qualitat i de temporada.