Alumnes d’Elisava donen una segona vida als quioscos de La Rambla
Alumnes de 1r curs del grau de Disseny d’Elisava, l’Escola Universitària de Disseny i Enginyeria de Barcelona han presentat “Recuperem els Quioscos de La Rambla”, un projecte amb què han treballat una quarantena de propostes de remodelació dels quioscos buits de La Rambla.
Amb aquest projecte Elisava vol donar una segona vida als quioscos de flors que actualment es troben en desús i dinamitzar l’entorn de La Rambla. L’objectiu és que els habitants de la ciutat tornin a gaudir d’aquest passeig central i singular de la ciutat, afectat els últims anys per la massificació turística. Danae Esparza, cap d'estudis del Grau de Disseny de l'escola Elisava, explica que d'aquest projecte "n'han sortit idees molt fresques; coses que no m'hagués imaginat mai" i que el projecte "ha estat molt enriquidor per a l'alumnat perquè ha estat transversal i han hagut d'emprar el disseny en molts aspectes".
Els alumnes d’Elisava han treballat durant tot el trimestre en propostes d’atenció ciutadana, espectacles i gastronomia que maximitzen la interacció i la participació de la ciutadania. Adriana Vila i Alexei Perelló, alumnes del Grau de Disseny, expliquen que aquest projecte els ha fet "entendre i comprendre la Rambla, el seu entorn, i la necessitat de fer-la atractiva per a les persones que hi viuen", és per això que amb el seu projecte, 'Art in Fact', volen "acostar la cultura local al veïnat del barri". D’entre tots els projectes, destaquen els següents:
· La Rambla Parla: Quiosc convertit en un espai lliure i versàtil en què habitants i entitats culturals de la ciutat organitzen actuacions culturals. Tots els artistes hi són benvinguts i poden fer les reserves a través d’una web oberta a tothom.
· The Lighthouse: Quiosc concebut com un punt per atendre víctimes d'agressions, obert les 24 hores del dia i amb personal qualificat per atendre i assessorar a les víctimes.
· OIDO RAMBLAS: Quiosc reconvertit en cuina per a donar veu a la gastronomia catalana. L’espai acull tallers i cursos de cuina tradicional per apropar la cuina local a tots els ciutadans.
· Confessionari: Quiosc de protesta on els joves expressen les seves inquietuds, problemes i desacords. L'objectiu és alçar la veu de la generació més jove de Barcelona. Les confessions són gravades, guardades i emeses perquè puguin ser escoltades i compartides entre els joves.
La recuperació dels ciutadans de La Rambla
“Recuperem els Quioscos de La Rambla” forma part de “Baixa a La Rambla”, iniciativa impulsada per l’Ajuntament de Barcelona i l’Associació Amics de La Rambla amb l’objectiu de que els ciutadans de Barcelona es retrobin amb aquest espai emblemàtic de la ciutat.
El projecte s'alinea amb les estratègies culturals impulsades per l'Institut de Cultura, Foment de Ciutat i el Districte de Ciutat Vella basades en les propostes sorgides del projecte cooperatiu Les Rambles liderat per l'equip kmZERO. Una d’aquestes iniciatives és ‘Ràdio Rambles’, ràdio ubicada dins d’un antic quiosc de floristes i que té com a objectiu donar veu als veïns de la Rambla i donar a conèixer esdeveniments, entitats, institucions i comunitats vinculades al passeig.