Logo Ajuntament de Barcelona

Selecciona idioma

  • Català
  • Castellano
  • English

Altres webs de l'Ajuntament de Barcelona

L'Ajuntament
Contacte
Tràmits
Treballa a l'Ajuntament
Noticies
Agenda
Mapa
Com s'hi va
Vés al contingut

Mercats de Barcelona

Inici
Menu navigation instructions

Instructions for screen readers and keyboard users

This menu requires arrow keys to be able to use it. The menu has up to three levels:

  • First level: main menu options
  • Second level: sub-options for elements from the first level
  • Third level: sub-options for elements from the second level

Browsing instructions:

  • Browse using the horizontal arrow keys on the first level of the menu.
  • Display and browse on the second level using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the first level.
  • Use the right arrow key to display the third level.
  • Browse the third level by using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the second level.
  • Alternatively, use the Enter key to display any level.
  • Els mercats
    Els mercats
    • Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Motor
      • Ànima
      • Sostenibilitat
    • Mercats municipals alimentaris
    • Mercats municipals no alimentaris
    • Serveis als mercats
      • Serveis als mercats
      • Serveis als mercats
      • Digitalització dels mercats
      • Recull la teva compra. Armariets
      • Ocupació dels mercats
      • Altres serveis a domicili
    • Compra en línia: Mercats a un clic
    • Agenda d'activitats
    • Imatges de mercat
  • Som de mercat
    Som de mercat
    • El blog
      • El blog
      • El blog
      • Receptes i consells
      • Productes de temporada
      • Disfruta els mercats
      • Mercats amb tu
    • Aprèn amb els mercats
      • Aprèn amb els mercats
      • Aprèn amb els mercats
      • Per a les escoles i instituts
      • Agents educadors
      • Reptes en família
      • Aules de Mercat
      • Notícies àmbit educatiu
      • Contacte
    • Activitats als Mercats
    • Subscriu-te a la newsletter
  • Professionals
    Professionals
    • Comerços de mercat
      • Comerços de mercat
      • Comerços de mercat
      • Ordenança de mercats
      • Vols treballar al mercat?
      • Vols ser un comerç de mercat?
      • Subhastes
      • Tràmits
      • Rebut del canon
      • Subvencions
      • Infomercats
      • Full informatiu
      • Notícies per a comerciants
    • Premsa i documentació
      • Premsa i documentació
      • Premsa i documentació
      • Notes de premsa
      • Publicacions
      • Aparició a mitjans
      • Filmacions i fotografia als mercats
    • Dades de mercats
    • Seu electrònica
      • Seu electrònica
      • Seu electrònica
      • Perfil del contractant
      • Tràmits i serveis
  • L'Institut
    L'Institut
    • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Història dels mercats
      • Estatuts
      • Normativa
      • Pla municipal de mercats
      • Els mercats dins del Pla estratègic municipal
      • Resum anual IMMB
      • Òrgans de Govern
    • Col·laboradors
      • Col·laboradors
      • Col·laboradors
      • Federació de Mercats Municipals de Barcelona
      • Associacions de comerciants de mercats
      • Mercabarna
      • Gremis
    • Què fem?
      • Què fem?
      • Què fem?
      • Transformació física
      • Transformació digital
      • Mercats sostenibles
      • Promovem la salut i els espais inclusius
      • Accions de dinamització comercial i cohesió social
      • Difusió i relacions institucionals
    • Projectes transversals
    • Transparència
    • Contacte
  • Actualitat
    Actualitat
    • Notícies
    • Connecta't als Mercats
    • Canal Mercats TV
Menu navigation instructions

Instructions for keyboard users

This menu requires arrow keys to be able to use it. The menu has up to three levels:

  • First level: main menu options
  • Second level: sub-options for elements from the first level
  • Third level: sub-options for elements from the second level

Browsing instructions:

  • Browse using the vertical arrow keys on the first level of the menu.
  • Use the right arrow key to display the second level.
  • Browse on the second level using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the first level.
  • Use the right arrow key to display the third level.
  • Browse the third level by using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the second level.
  • Alternatively, use the Enter key to display any level.
  • Els mercats
    Els mercats
    • Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Motor
      • Ànima
      • Sostenibilitat
    • Mercats municipals alimentaris
    • Mercats municipals no alimentaris
    • Serveis als mercats
      • Serveis als mercats
      • Serveis als mercats
      • Digitalització dels mercats
      • Recull la teva compra. Armariets
      • Ocupació dels mercats
      • Altres serveis a domicili
    • Compra en línia: Mercats a un clic
    • Agenda d'activitats
    • Imatges de mercat
  • Som de mercat
    Som de mercat
    • El blog
      • El blog
      • El blog
      • Receptes i consells
      • Productes de temporada
      • Disfruta els mercats
      • Mercats amb tu
    • Aprèn amb els mercats
      • Aprèn amb els mercats
      • Aprèn amb els mercats
      • Per a les escoles i instituts
      • Agents educadors
      • Reptes en família
      • Aules de Mercat
      • Notícies àmbit educatiu
      • Contacte
    • Activitats als Mercats
    • Subscriu-te a la newsletter
  • Professionals
    Professionals
    • Comerços de mercat
      • Comerços de mercat
      • Comerços de mercat
      • Ordenança de mercats
      • Vols treballar al mercat?
      • Vols ser un comerç de mercat?
      • Subhastes
      • Tràmits
      • Rebut del canon
      • Subvencions
      • Infomercats
      • Full informatiu
      • Notícies per a comerciants
    • Premsa i documentació
      • Premsa i documentació
      • Premsa i documentació
      • Notes de premsa
      • Publicacions
      • Aparició a mitjans
      • Filmacions i fotografia als mercats
    • Dades de mercats
    • Seu electrònica
      • Seu electrònica
      • Seu electrònica
      • Perfil del contractant
      • Tràmits i serveis
  • L'Institut
    L'Institut
    • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Història dels mercats
      • Estatuts
      • Normativa
      • Pla municipal de mercats
      • Els mercats dins del Pla estratègic municipal
      • Resum anual IMMB
      • Òrgans de Govern
    • Col·laboradors
      • Col·laboradors
      • Col·laboradors
      • Federació de Mercats Municipals de Barcelona
      • Associacions de comerciants de mercats
      • Mercabarna
      • Gremis
    • Què fem?
      • Què fem?
      • Què fem?
      • Transformació física
      • Transformació digital
      • Mercats sostenibles
      • Promovem la salut i els espais inclusius
      • Accions de dinamització comercial i cohesió social
      • Difusió i relacions institucionals
    • Projectes transversals
    • Transparència
    • Contacte
  • Actualitat
    Actualitat
    • Notícies
    • Connecta't als Mercats
    • Canal Mercats TV
  1. Inici

Amanida Cèsar

dv., 22/08/2025 - 07:25
Amanida
etiquetes
Amanides
categories
Receptes i consells
Primer plat
Fàcil

Ingredients

  • 1 enciam romà
  • 1 pit de pollastre
  • 4 llesques de pa de pagès
  • 3 o 4 alls
  • herbes provençals (romaní, orenga i farigola)
  • 1 ou
  • formatge parmesà ratllat
  • ½ cullerada de postres de salsa de carn reduïda (tipus Bovril)
  • 1 cullerada sopera de mostassa antiga
  • 4 o 5 anxoves
  • oli d’oliva i de gira-sol

Sabíeu que l’enciam està compost, gairebé del tot (95%), d’aigua? Per això, aporta molt poques calories, hidrats de carboni o greixos al nostre organisme, fet que el converteix en un aliment ideal per incloure a les nostres dietes! La veritat, però, és que l’enciam sol, com a plat principal o entrant, potser es queda una mica curt… així que avui us proposem una recepta d’amanida cèsar extreta del llibre Temps de Mercats Vol. 3. 

 

Segurament, el nom d’aquesta amanida tan coneguda faci pensar en l’antiga Roma i un dels personatges històrics més famosos que també tenia aquest nom: Juli Cèsar. Tot i això, per conèixer l’origen d’aquest plat no cal, ni de bon tros, mirar tan enrere. L’amanida Cèsar va néixer el segle passat, al voltant dels anys 20, a Mèxic. El seu creador, Cesare Cardini, era un cuiner d’origen italià que tenia un restaurant a San Diego, Califòrnia. 

 

El 1920, amb la instauració de la Llei Seca als Estats Units, que prohibia la fabricació, transport o venda de begudes alcohòliques a tot el país, el restaurant va començar a perdre clientela. Amb la intenció de reflotar el seu negoci, Cardini va decidir traslladar-lo a Tijuana, Mèxic, una ciutat situada a només uns 30 quilòmetres de distància, però on les normatives estatunidenques no s’aplicaven. Un dia, al cap d’uns anys, el restaurant es va quedar sense ingredients per preparar un dels seus plats estrella: l’amanida mixta. Segons s’explica, era un dia de cap de setmana i, per tant, no hi havia comerços oberts on poder comprar, així que Cesare Cardini va haver de sortir del pas amb els productes que tenia: enciam, una mica de pollastre, ou cru, crostons, parmesà i salsa de carn.

 

El plat va ser un èxit rotund. Tant, que quan la prohibició d’alcohol es va acabar als Estats Units, el 1933, Cardini va decidir tornar a Califòrnia per obrir un nou restaurant (mantenint obert també el de Tijuana) i popularitzar encara més l’amanida Cèsar. Amb el pas dels anys, la recepta es va convertir en un plat conegut i recurrent a molts restaurants i, avui dia, és un bàsic molt complet que es pot preparar fàcilment a casa. Voleu saber com? 
 

Elaboració

  1. En una safata de forn incorporeu el pit de pollastre sencer, els alls colpejats, les espècies, sal, pebre i un bon rajolí d’oli d’oliva. Enforneu-lo a 160 °C durant 20 minuts. (Si veieu que el pollastre comença a daurar-se, tapeu-lo amb paper d’alumini perquè no quedi ressec.)
  2. Deixeu-lo refredar. Esmicoleu el pollastre amb les mans i reserveu-lo.
  3. Talleu el pa a daus. Arrebosseu-los amb espècies, oli, sal i pebre. Enforneu els daus uns quants minuts fins que quedin torrats i cruixents.
  4. En un got batedor, incorporeu-hi l’ou, la sal i el suc de llimona. Feu una maionesa afegint-hi, primer, els olis barrejats a poc a poc; després, la salsa de concentrat de carn, la mostassa i les anxoves (amb una mica del seu oli). Continueu triturant-ho.
  5. Renteu l’enciam i escorreu-lo. Talleu-lo amb les mans, afegiu-lo en un bol gran amb una cullerada de la salsa feta anteriorment i barregeu-ho amb una cullera.
  6. Incorporeu-hi el pa, el pollastre, una mica de formatge i més salsa. Si cal, afegiu-hi una mica d’oli d’oliva, sal i pebre.
  7. Traspasseu l’amanida a un plat net. Acabeu-la incorporant-hi uns crostons de pa i una mica de formatge ratllat per damunt.

Categories

Disfruta els mercats
Mercats amb tu
Productes de temporada
Receptes i consells
Barcelona City Council logo
  • Ajuntament de Barcelona
  • Accessibilitat
  • Avís Legal