Dreceres de barcelona.cat

  • ajuntament.barcelona.cat
  • meet.barcelona
  • Info Barcelona
  • Guia BCN
  • Tràmits
  • Plànol BCN
  • Canals de comunicació
  • Com s'hi va

Català (Canviar idioma)

  • Català
  • Castellano
  • English
  • www.barcelona.cat
  • Català
  • Logo Ajuntament de Barcelona
  • www.barcelona.cat
  • Ajuntament de Barcelona

Dreceres de barcelona.cat

  • ajuntament.barcelona.cat
  • meet.barcelona
  • Info Barcelona
  • Guia BCN
  • Tràmits
  • Plànol BCN
  • Canals de comunicació
  • Com s'hi va

Català (Canviar idioma)

  • Català
  • Castellano
  • English
Vés al contingut

Mercats de Barcelona

Inici
Menu navigation instructions

Instructions for screen readers and keyboard users

This menu requires arrow keys to be able to use it. The menu has up to three levels:

  • First level: main menu options
  • Second level: sub-options for elements from the first level
  • Third level: sub-options for elements from the second level

Browsing instructions:

  • Browse using the horizontal arrow keys on the first level of the menu.
  • Display and browse on the second level using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the first level.
  • Use the right arrow key to display the third level.
  • Browse the third level by using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the second level.
  • Alternatively, use the Enter key to display any level.
  • Els mercats
    Els mercats
    • Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Motor
      • Ànima
      • Sostenibilitat
    • Mercats municipals alimentaris
    • Mercats municipals no alimentaris
    • Serveis als mercats
      • Serveis als mercats
      • Serveis als mercats
      • Digitalització dels mercats
      • Recull la teva compra. Armariets
      • Ocupació dels mercats
      • Altres serveis a domicili
    • Compra en línia: Mercats a un clic
    • Agenda d'activitats
    • Imatges de mercat
  • Som de mercat
    Som de mercat
    • El blog
      • El blog
      • El blog
      • Receptes i consells
      • Salut
      • Productes de temporada
      • Disfruta els mercats
      • Mercats amb tu
    • Aprèn amb els mercats
      • Aprèn amb els mercats
      • Aprèn amb els mercats
      • Per a les escoles i instituts
      • Agents educadors
      • Reptes en família
      • Aules de Mercat
      • Notícies àmbit educatiu
      • Contacte
    • Activitats als Mercats
    • Subscriu-te a la newsletter
  • Professionals
    Professionals
    • Comerços de mercat
      • Comerços de mercat
      • Comerços de mercat
      • Ordenança de mercats
      • Vols treballar al mercat?
      • Vols ser un comerç de mercat?
      • Subhastes
      • Tràmits
      • Rebut del canon
      • Subvencions
      • Infomercats
      • Full informatiu
      • Notícies per a comerciants
    • Premsa i documentació
      • Premsa i documentació
      • Premsa i documentació
      • Notes de premsa
      • Publicacions
      • Aparició a mitjans
      • Filmacions i fotografia als mercats
    • Dades de mercats
    • Seu electrònica
      • Seu electrònica
      • Seu electrònica
      • Perfil del contractant
      • Tràmits i serveis
  • L'Institut
    L'Institut
    • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Història dels mercats
      • Estatuts
      • Normativa
      • Pla municipal de mercats
      • Els mercats dins del Pla estratègic municipal
      • Resum anual IMMB
      • Òrgans de Govern
    • Col·laboradors
      • Col·laboradors
      • Col·laboradors
      • Federació de Mercats Municipals de Barcelona
      • Associacions de comerciants de mercats
      • Mercabarna
      • Gremis
    • Què fem?
      • Què fem?
      • Què fem?
      • Transformació física
      • Transformació digital
      • Mercats sostenibles
      • Promovem la salut i els espais inclusius
      • Accions de dinamització comercial i cohesió social
      • Difusió i relacions institucionals
    • Projectes transversals
    • Transparència
    • Contacte
  • Actualitat
    Actualitat
    • Notícies
    • Connecta't als Mercats
    • Canal Mercats TV
Menu navigation instructions

Instructions for keyboard users

This menu requires arrow keys to be able to use it. The menu has up to three levels:

  • First level: main menu options
  • Second level: sub-options for elements from the first level
  • Third level: sub-options for elements from the second level

Browsing instructions:

  • Browse using the vertical arrow keys on the first level of the menu.
  • Use the right arrow key to display the second level.
  • Browse on the second level using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the first level.
  • Use the right arrow key to display the third level.
  • Browse the third level by using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the second level.
  • Alternatively, use the Enter key to display any level.
  • Els mercats
    Els mercats
    • Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Motor
      • Ànima
      • Sostenibilitat
    • Mercats municipals alimentaris
    • Mercats municipals no alimentaris
    • Serveis als mercats
      • Serveis als mercats
      • Serveis als mercats
      • Digitalització dels mercats
      • Recull la teva compra. Armariets
      • Ocupació dels mercats
      • Altres serveis a domicili
    • Compra en línia: Mercats a un clic
    • Agenda d'activitats
    • Imatges de mercat
  • Som de mercat
    Som de mercat
    • El blog
      • El blog
      • El blog
      • Receptes i consells
      • Salut
      • Productes de temporada
      • Disfruta els mercats
      • Mercats amb tu
    • Aprèn amb els mercats
      • Aprèn amb els mercats
      • Aprèn amb els mercats
      • Per a les escoles i instituts
      • Agents educadors
      • Reptes en família
      • Aules de Mercat
      • Notícies àmbit educatiu
      • Contacte
    • Activitats als Mercats
    • Subscriu-te a la newsletter
  • Professionals
    Professionals
    • Comerços de mercat
      • Comerços de mercat
      • Comerços de mercat
      • Ordenança de mercats
      • Vols treballar al mercat?
      • Vols ser un comerç de mercat?
      • Subhastes
      • Tràmits
      • Rebut del canon
      • Subvencions
      • Infomercats
      • Full informatiu
      • Notícies per a comerciants
    • Premsa i documentació
      • Premsa i documentació
      • Premsa i documentació
      • Notes de premsa
      • Publicacions
      • Aparició a mitjans
      • Filmacions i fotografia als mercats
    • Dades de mercats
    • Seu electrònica
      • Seu electrònica
      • Seu electrònica
      • Perfil del contractant
      • Tràmits i serveis
  • L'Institut
    L'Institut
    • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Història dels mercats
      • Estatuts
      • Normativa
      • Pla municipal de mercats
      • Els mercats dins del Pla estratègic municipal
      • Resum anual IMMB
      • Òrgans de Govern
    • Col·laboradors
      • Col·laboradors
      • Col·laboradors
      • Federació de Mercats Municipals de Barcelona
      • Associacions de comerciants de mercats
      • Mercabarna
      • Gremis
    • Què fem?
      • Què fem?
      • Què fem?
      • Transformació física
      • Transformació digital
      • Mercats sostenibles
      • Promovem la salut i els espais inclusius
      • Accions de dinamització comercial i cohesió social
      • Difusió i relacions institucionals
    • Projectes transversals
    • Transparència
    • Contacte
  • Actualitat
    Actualitat
    • Notícies
    • Connecta't als Mercats
    • Canal Mercats TV
  1. Inici

Amanida de gambes de Palamós

dv., 04/07/2025 - 09:16
Imatge destacada
etiquetes
Mercat de la Boqueria
categories
Receptes i consells
Primer plat
Dificultat mitjana

Ingredients per a 4 persones

Per a l’amanida:

  • 16 gambes vermelles de Palamós
  • 1 pebrot verd tipus italià
  • 4 enciamets del sucre
  • 1 poma Granny Smith
  • Figues
  • 1 tomàquet

Per a la vinagreta:

  • Oli
  • Vinagre
  • Sal 
  • Llima

El programa de cuina "Qui cuina avui?" de la Xarxa +, ens porta al litoral català amb una recepta tradicional i saborosa: amanida de gambes de Palamós cuites amb aigua de mar, un plat que ressalta el millor dels productes del mar. 

En aquesta ocasió, el xef Carles Gaig ens guia pas a pas en l’elaboració d’aquesta delícia marinera, un homenatge a la cuina de proximitat que combina sabors i textures del Mediterrani.

La gamba de Palamós és un dels productes més apreciats de la gastronomia catalana gràcies a la seva carn fina, saborosa i de gran qualitat.  Es tracta de la varietat coneguda com a gamba vermella o rosada (Aristeus antennatus), considerada la més valuosa i desitjada entre les més de 150 espècies que habiten al Mediterrani.

Aquest crustaci habita a les profunditats marines, principalment a uns 400 metres sota el nivell del mar, on s’alimenta d’algues i minerals presents en l’ecosistema. La pesca de la gamba vermella es remunta al 1930, quan pescadors de l’Ametlla de Mar, al sud de Catalunya, van introduir a Palamós la tècnica de l’arrossegament. Aquest mètode va permetre descobrir caladors importants i, amb el temps, va consolidar la gamba de Palamós com un producte emblemàtic de la Confraria de Pescadors. Avui dia, aquest crustaci es troba en els pobles costaners de la Costa Brava, especialment entre Begur i la riera de Riudara, amb Palamós i Calonge com a localitats destacades. 

A més, la gamba de Palamós compta amb el seu propi segell de qualitat, un distintiu que certifica la seva autenticitat i excel·lència, i que garanteix el producte que arriba als consumidors. Hi ha moltes maneres de cuinar-la, però la més apreciada per gaudir del seu gust excepcional és a la planxa amb sal gruixuda, una manera de degustar-la que realça el seu sabor natural.

 

1

 

Elaboració

Preparació de l’amanida:

  1. Talleu els enciamets del sucre, el pebrot verd tipus italià, la poma i les figues a trossos petits. 
  2. Talleu a quarts el tomàquet per poder-lo pelar millor i després talleu-lo a trossos petits. 
  3. Poseu tots els ingredients tallats a un bol. 

Preparació de la vinagreta:

  1. A un altre recipient, afegiu una quantitat moderada de vinagre. 
  2. Agregueu-hi tres vegades la quantitat d’oli d’oliva respecte a la del vinagre.
  3. I finalment, espremeu la llima.
  4. Una vegada tot afegit, només cal emulsionar la barreja perquè quedi una vinagreta ben homogènia. 

Preparació de les gambes:

  1. Poseu a bullir l’aigua de mar en una cassola. 
  2. Talleu les gambes pel cap, però deixant una petita quantitat de carn per tal de conservar-ne el suc. 
  3. Poseu a bullir les cues durant 15 segons. Després traieu-les i deixeu-les refredar. 
  4. Un cop refredades, es poden començar a pelar les cues de les gambes.
  5. Paral·lelament, poseu a bullir durant 30 segons els caps de les gambes. 

Emplatat:

  1. Afegir una quantitat moderada d’amanida amb els ingredients tallats al centre del plat. 
  2. Incloure al voltant de l’amanida 2 caps i dues cues de gamba de Palamós. 
  3. Amanir-ho tot amb un rajolí de vinagreta. 

 

Tots els ingredients necessaris per preparar aquesta recepta els trobaràs als mercats de Barcelona!

 

Categories

Disfruta els mercats
Mercats amb tu
Productes de temporada
Receptes i consells
Salut
Logo de l'Ajuntament de Barcelona
  • Ajuntament de Barcelona
  • Accessibilitat
  • Avís Legal