Dreceres de barcelona.cat

  • ajuntament.barcelona.cat
  • meet.barcelona
  • Info Barcelona
  • Guia BCN
  • Tràmits
  • Plànol BCN
  • Canals de comunicació
  • Com s'hi va

Canviar idioma

  • Català
  • Castellano
  • English
  • www.barcelona.cat
  • Català
  • Logo Ajuntament de Barcelona
  • www.barcelona.cat
  • Ajuntament de Barcelona

Dreceres de barcelona.cat

  • ajuntament.barcelona.cat
  • meet.barcelona
  • Info Barcelona
  • Guia BCN
  • Tràmits
  • Plànol BCN
  • Canals de comunicació
  • Com s'hi va

Canviar idioma

  • Català
  • Castellano
  • English
Vés al contingut

Mercats de Barcelona

Inici
Menu navigation instructions

Instructions for screen readers and keyboard users

This menu requires arrow keys to be able to use it. The menu has up to three levels:

  • First level: main menu options
  • Second level: sub-options for elements from the first level
  • Third level: sub-options for elements from the second level

Browsing instructions:

  • Browse using the horizontal arrow keys on the first level of the menu.
  • Display and browse on the second level using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the first level.
  • Use the right arrow key to display the third level.
  • Browse the third level by using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the second level.
  • Alternatively, use the Enter key to display any level.
  • Els mercats
    Els mercats
    • Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Motor
      • Ànima
      • Sostenibilitat
    • Mercats municipals alimentaris
    • Mercats municipals no alimentaris
    • Serveis als mercats
      • Serveis als mercats
      • Serveis als mercats
      • Digitalització dels mercats
      • Recull la teva compra. Armariets
      • Ocupació dels mercats
      • Altres serveis a domicili
    • Compra en línia: Mercats a un clic
    • Agenda d'activitats
    • Imatges #demercat
  • Som de mercat
    Som de mercat
    • El blog
      • El blog
      • El blog
      • Consells de l'àvia
      • Receptes
      • Salut
      • Productes de temporada
      • Aules de mercat
      • Disfruta els mercats
      • Mercats amb tu
    • Aprèn amb els mercats
      • Aprèn amb els mercats
      • Aprèn amb els mercats
      • Per a les escoles i instituts
      • Agents educadors
      • Reptes en família
      • Aules de Mercat
      • Notícies àmbit educatiu
      • Contacte
    • Activitats als Mercats
    • Subscriu-te a la newsletter
  • Professionals
    Professionals
    • Comerços de mercat
      • Comerços de mercat
      • Comerços de mercat
      • Ordenança de mercats
      • Vols treballar al mercat?
      • Vols ser un comerç de mercat?
      • Subhastes
      • Tràmits
      • Rebut del canon
      • Subvencions
      • Infomercats
      • Full informatiu
      • Notícies per a comerciants
    • Premsa i documentació
      • Premsa i documentació
      • Premsa i documentació
      • Notes de premsa
      • Publicacions
      • Aparició a mitjans
      • Filmacions i fotografia als mercats
    • Dades de mercats
    • Seu electrònica
      • Seu electrònica
      • Seu electrònica
      • Perfil del contractant
      • Tràmits i serveis
  • L'Institut
    L'Institut
    • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Història dels mercats
      • Estatuts
      • Normativa
      • Pla municipal de mercats
      • Els mercats dins del Pla estratègic municipal
      • Resum anual IMMB
      • Òrgans de Govern
    • Col·laboradors
      • Col·laboradors
      • Col·laboradors
      • Federació de Mercats Municipals de Barcelona
      • Associacions de comerciants de mercats
      • Mercabarna
      • Gremis
    • Què fem?
      • Què fem?
      • Què fem?
      • Transformació física
      • Transformació digital
      • Mercats sostenibles
      • Promovem la salut i els espais inclusius
      • Accions de dinamització comercial i cohesió social
      • Difusió i relacions institucionals
    • Projectes transversals
    • Transparència
    • Contacte
  • Actualitat
    Actualitat
    • Notícies
    • Connecta't als Mercats
Menu navigation instructions

Instructions for keyboard users

This menu requires arrow keys to be able to use it. The menu has up to three levels:

  • First level: main menu options
  • Second level: sub-options for elements from the first level
  • Third level: sub-options for elements from the second level

Browsing instructions:

  • Browse using the vertical arrow keys on the first level of the menu.
  • Use the right arrow key to display the second level.
  • Browse on the second level using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the first level.
  • Use the right arrow key to display the third level.
  • Browse the third level by using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the second level.
  • Alternatively, use the Enter key to display any level.
  • Els mercats
    Els mercats
    • Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Motor
      • Ànima
      • Sostenibilitat
    • Mercats municipals alimentaris
    • Mercats municipals no alimentaris
    • Serveis als mercats
      • Serveis als mercats
      • Serveis als mercats
      • Digitalització dels mercats
      • Recull la teva compra. Armariets
      • Ocupació dels mercats
      • Altres serveis a domicili
    • Compra en línia: Mercats a un clic
    • Agenda d'activitats
    • Imatges #demercat
  • Som de mercat
    Som de mercat
    • El blog
      • El blog
      • El blog
      • Consells de l'àvia
      • Receptes
      • Salut
      • Productes de temporada
      • Aules de mercat
      • Disfruta els mercats
      • Mercats amb tu
    • Aprèn amb els mercats
      • Aprèn amb els mercats
      • Aprèn amb els mercats
      • Per a les escoles i instituts
      • Agents educadors
      • Reptes en família
      • Aules de Mercat
      • Notícies àmbit educatiu
      • Contacte
    • Activitats als Mercats
    • Subscriu-te a la newsletter
  • Professionals
    Professionals
    • Comerços de mercat
      • Comerços de mercat
      • Comerços de mercat
      • Ordenança de mercats
      • Vols treballar al mercat?
      • Vols ser un comerç de mercat?
      • Subhastes
      • Tràmits
      • Rebut del canon
      • Subvencions
      • Infomercats
      • Full informatiu
      • Notícies per a comerciants
    • Premsa i documentació
      • Premsa i documentació
      • Premsa i documentació
      • Notes de premsa
      • Publicacions
      • Aparició a mitjans
      • Filmacions i fotografia als mercats
    • Dades de mercats
    • Seu electrònica
      • Seu electrònica
      • Seu electrònica
      • Perfil del contractant
      • Tràmits i serveis
  • L'Institut
    L'Institut
    • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Història dels mercats
      • Estatuts
      • Normativa
      • Pla municipal de mercats
      • Els mercats dins del Pla estratègic municipal
      • Resum anual IMMB
      • Òrgans de Govern
    • Col·laboradors
      • Col·laboradors
      • Col·laboradors
      • Federació de Mercats Municipals de Barcelona
      • Associacions de comerciants de mercats
      • Mercabarna
      • Gremis
    • Què fem?
      • Què fem?
      • Què fem?
      • Transformació física
      • Transformació digital
      • Mercats sostenibles
      • Promovem la salut i els espais inclusius
      • Accions de dinamització comercial i cohesió social
      • Difusió i relacions institucionals
    • Projectes transversals
    • Transparència
    • Contacte
  • Actualitat
    Actualitat
    • Notícies
    • Connecta't als Mercats
  1. Inici
formatges

Amants del formatge, avui és el vostre dia!

dv., 20/01/2023 - 12:32
categories
Productes de temporada
etiquetes
formatge

Avui, 20 de gener, celebrem el Dia Internacional dels Amants del Formatge. Aprofitant l'avinentesa, us volem explicar algunes curiositats que resulten interessants d’aquest aliment tan estimat.

El formatge és un dels principals productes ramaders del món. Les múltiples propietats i característiques que el defineixen, així com la immensa varietat de formatges existents, fa impossible una classificació única d’aquests. Nosaltres us presentarem tres tipologies possibles a l’hora de categoritzar-los.

La primera seria per la procedència geogràfica. La gran majoria de formatges s’identifiquen amb la regió de la qual procedeixen. Per exemple, si parlem del Rocafort, de seguida el reconeixerem com un formatge francès, en canvi, si fem referència al Parmesà, sabrem què parlem d’un formatge d’origen italià.

Una altra tipologia seria segons el tipus de llet emprada per a la seva elaboració. Al nostre país, la que més s’utilitza és la de vaca, però també els trobarem fets amb llet d’ovella o de cabra. Cada tipus de llet aporta uns matisos especials. En general, els obtinguts a partir de llet de vaca acostumen a ser més suaus que els treballats amb altres tipus de llet.

Per acabar, podríem dividir els formatges segons la seva textura. D’acord amb el procés d’elaboració que segueixen, el grau d’envelliment al qual arriben i també el seu contingut en greix, els formatges adquireixen diverses textures que permeten classificar-los de la següent manera: 

- Formatges frescos: la textura és poc consistent i el seu gust és suau. En la seva producció no s’apliquen tècniques de conservació addicionals. Per aquest motiu, és necessari conservar-los dins de la nevera i consumir-los ràpidament, ja que caduquen de seguida.

- Formatges curats: el procés del curat proporciona al formatge una textura més dura i seca, així com un increment en la intensitat del seu gust, propietat molt desitjada entre els amants del formatge. Els trobarem dividits entre tendres, semicurats i curats.

- Formatges cremosos: per assolir aquesta textura, en la seva elaboració  s’incrementa significativament la quantitat de nata i, per tant, de greix. S’acostumen a menjar acompanyats de pa o estesos en biscotes.

- Formatges verds o blaus: aquests es distingeixen per la presència de floridures en la seva fesomia que els proporcionen els colors verds o blaus tan característics d’aquests tipus de formatges. 

Si sou amants del formatge, i un dia com avui us ve gust provar diferents varietats, us recomanem que aneu al Mercat de Sants. Allà trobareu la Xarcuteria Francesc on la M. Carmen, que en sap un munt d’aquest producte, us podrà aconsellar sobre cadascun d’ells.

De formatges catalans, trobareu el Montbrú, un semicurat de cabra amb pell florida; el Betara, també de cabra, guardonat al World Cheese Awards 2018 amb la medalla d’or; l’Albió, elaborat amb llet pasteuritzada de cabra, o el Tou dels Til·lers, el primer formatge de pasta tova fet amb llet crua de vaca que es va fer a Catalunya. 

De formatges curats destaca el Pecorino de Trufa, prové d’Itàlia i als seus clients els agrada molt. La M. Carmen ens explica que com més curació té un formatge, més sec resultarà. Per contra, com menys curació, més suau. Aquest en concret és un formatge potent, elaborat amb llet pura d’ovella i capes de trufa negra a l’interior.

De formatges blaus, els més venuts per ells són el Barbara Blu, que és de tipus Brie, i el Roncari Blue, que seria com un Rocafort suau.

Un suggeriment per celebrar el dia d’avui, seria preparar una bona fondue amb tres dels formatges més habituals. El Comté, procedent de França i els suïssos Gruyère (dels més famosos del món) i Emmental (fàcil de reconèixer pels seus forats). T’animem a preparar-la i a gaudir de l’experiència deliciosa de fondre formatges i sucar pa en ells! Que vagi de gust!

 

 

Categories

Aules de mercat
Disfruta els mercats
Mercats amb tu
Productes de temporada
Receptes
Salut
Trucs i Consells de l'àvia
Logo de l'Ajuntament de Barcelona
  • Ajuntament de Barcelona
  • Accessibilitat
  • Avís Legal