Logo Ajuntament de Barcelona

Selecciona idioma

  • Català
  • Castellano
  • English

Altres webs de l'Ajuntament de Barcelona

L'Ajuntament
Contacte
Tràmits
Treballa a l'Ajuntament
Noticies
Agenda
Mapa
Com s'hi va
Vés al contingut

Mercats de Barcelona

Inici
Menu navigation instructions

Instructions for screen readers and keyboard users

This menu requires arrow keys to be able to use it. The menu has up to three levels:

  • First level: main menu options
  • Second level: sub-options for elements from the first level
  • Third level: sub-options for elements from the second level

Browsing instructions:

  • Browse using the horizontal arrow keys on the first level of the menu.
  • Display and browse on the second level using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the first level.
  • Use the right arrow key to display the third level.
  • Browse the third level by using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the second level.
  • Alternatively, use the Enter key to display any level.
  • Els mercats
    Els mercats
    • Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Motor
      • Ànima
      • Sostenibilitat
    • Mercats municipals alimentaris
    • Mercats municipals no alimentaris
    • Serveis als mercats
      • Serveis als mercats
      • Serveis als mercats
      • Digitalització dels mercats
      • Recull la teva compra. Armariets
      • Ocupació dels mercats
      • Altres serveis a domicili
    • Compra en línia: Mercats a un clic
    • Agenda d'activitats
    • Imatges de mercat
  • Som de mercat
    Som de mercat
    • El blog
      • El blog
      • El blog
      • Receptes i consells
      • Productes de temporada
      • Disfruta els mercats
      • Mercats amb tu
    • Aprèn amb els mercats
      • Aprèn amb els mercats
      • Aprèn amb els mercats
      • Per a les escoles i instituts
      • Agents educadors
      • Reptes en família
      • Aules de Mercat
      • Notícies àmbit educatiu
      • Contacte
    • Activitats als Mercats
    • Subscriu-te a la newsletter
  • Professionals
    Professionals
    • Comerços de mercat
      • Comerços de mercat
      • Comerços de mercat
      • Ordenança de mercats
      • Vols treballar al mercat?
      • Vols ser un comerç de mercat?
      • Subhastes
      • Tràmits
      • Rebut del canon
      • Subvencions
      • Infomercats
      • Full informatiu
      • Notícies per a comerciants
    • Premsa i documentació
      • Premsa i documentació
      • Premsa i documentació
      • Notes de premsa
      • Publicacions
      • Aparició a mitjans
      • Filmacions i fotografia als mercats
    • Dades de mercats
    • Seu electrònica
      • Seu electrònica
      • Seu electrònica
      • Perfil del contractant
      • Tràmits i serveis
  • L'Institut
    L'Institut
    • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Història dels mercats
      • Estatuts
      • Normativa
      • Pla municipal de mercats
      • Els mercats dins del Pla estratègic municipal
      • Resum anual IMMB
      • Òrgans de Govern
    • Col·laboradors
      • Col·laboradors
      • Col·laboradors
      • Federació de Mercats Municipals de Barcelona
      • Associacions de comerciants de mercats
      • Mercabarna
      • Gremis
    • Què fem?
      • Què fem?
      • Què fem?
      • Transformació física
      • Transformació digital
      • Mercats sostenibles
      • Promovem la salut i els espais inclusius
      • Accions de dinamització comercial i cohesió social
      • Difusió i relacions institucionals
    • Projectes transversals
    • Transparència
    • Contacte
  • Actualitat
    Actualitat
    • Notícies
    • Connecta't als Mercats
    • Canal Mercats TV
Menu navigation instructions

Instructions for keyboard users

This menu requires arrow keys to be able to use it. The menu has up to three levels:

  • First level: main menu options
  • Second level: sub-options for elements from the first level
  • Third level: sub-options for elements from the second level

Browsing instructions:

  • Browse using the vertical arrow keys on the first level of the menu.
  • Use the right arrow key to display the second level.
  • Browse on the second level using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the first level.
  • Use the right arrow key to display the third level.
  • Browse the third level by using the vertical arrow keys.
  • Use the Escape key to get back to the second level.
  • Alternatively, use the Enter key to display any level.
  • Els mercats
    Els mercats
    • Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Motor
      • Ànima
      • Sostenibilitat
    • Mercats municipals alimentaris
    • Mercats municipals no alimentaris
    • Serveis als mercats
      • Serveis als mercats
      • Serveis als mercats
      • Digitalització dels mercats
      • Recull la teva compra. Armariets
      • Ocupació dels mercats
      • Altres serveis a domicili
    • Compra en línia: Mercats a un clic
    • Agenda d'activitats
    • Imatges de mercat
  • Som de mercat
    Som de mercat
    • El blog
      • El blog
      • El blog
      • Receptes i consells
      • Productes de temporada
      • Disfruta els mercats
      • Mercats amb tu
    • Aprèn amb els mercats
      • Aprèn amb els mercats
      • Aprèn amb els mercats
      • Per a les escoles i instituts
      • Agents educadors
      • Reptes en família
      • Aules de Mercat
      • Notícies àmbit educatiu
      • Contacte
    • Activitats als Mercats
    • Subscriu-te a la newsletter
  • Professionals
    Professionals
    • Comerços de mercat
      • Comerços de mercat
      • Comerços de mercat
      • Ordenança de mercats
      • Vols treballar al mercat?
      • Vols ser un comerç de mercat?
      • Subhastes
      • Tràmits
      • Rebut del canon
      • Subvencions
      • Infomercats
      • Full informatiu
      • Notícies per a comerciants
    • Premsa i documentació
      • Premsa i documentació
      • Premsa i documentació
      • Notes de premsa
      • Publicacions
      • Aparició a mitjans
      • Filmacions i fotografia als mercats
    • Dades de mercats
    • Seu electrònica
      • Seu electrònica
      • Seu electrònica
      • Perfil del contractant
      • Tràmits i serveis
  • L'Institut
    L'Institut
    • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Institut Municipal de Mercats de Barcelona
      • Mercats de Barcelona
      • Història dels mercats
      • Estatuts
      • Normativa
      • Pla municipal de mercats
      • Els mercats dins del Pla estratègic municipal
      • Resum anual IMMB
      • Òrgans de Govern
    • Col·laboradors
      • Col·laboradors
      • Col·laboradors
      • Federació de Mercats Municipals de Barcelona
      • Associacions de comerciants de mercats
      • Mercabarna
      • Gremis
    • Què fem?
      • Què fem?
      • Què fem?
      • Transformació física
      • Transformació digital
      • Mercats sostenibles
      • Promovem la salut i els espais inclusius
      • Accions de dinamització comercial i cohesió social
      • Difusió i relacions institucionals
    • Projectes transversals
    • Transparència
    • Contacte
  • Actualitat
    Actualitat
    • Notícies
    • Connecta't als Mercats
    • Canal Mercats TV
  1. Inici

Aprenem a cuinar ‘callos’ i tripa a la catalana amb la Rosa Gabaldà (Menuts Rosa) i el xef Rafuel

dt., 09/04/2024 - 07:48
CALLOS
etiquetes
Menuts
categories
Receptes i consells

El Mercat de la Boqueria va acollir una nova sessió del cicle Gastroboqueria amb una protagonista que coneix molt bé el mercat, la Rosa Gabaldà, xef i la quarta generació d’una família de dones comerciants a la Boqueria: Menuts Rosa. La seva història amb el mercat prové de principis dels anys 1900, quan la seva besàvia Francisca, la Sisqueta, va començar a vendre menuts dins de cabassos a la plaça de Sant Galdric. I no va estar sola la cuina, que ja que la va acompanyar el popular prescriptor gastronòmic Rafa Antolín (@rafuel55). 

 

gabalda

Els menuts són les vísceres comestibles d’un animal sacrificat que no formen part de la canal (cor, fetge, ronyons, cervell, la tripa, la llengua…). Tot i ser considerades les parts menys nobles dels animals, són molt gustoses i tenen molta proteïna i vitamines. De fet, els menuts han estat tradicionalment els protagonistes de la cuina d’aprofitament, per això han format part dels nostres menús durant tota la nostra història.  

 

Durant la sessió, la Rosa ens va apropar a dos plats tradicionals: els ‘callos’ i la tripa a la catalana. 

 

‘Callos’

 

Per preparar aquesta recepta, és molt important fer un bon sofregit amb oli d’oliva, all, ceba picada, tomàquet -només una mica, l’objectiu no és fer una salsa-), pebrot verd o vermell, nyora i herbes provençals. A continuació, hi afegim els ‘callos’ -de vedella- i una mica de vi. 

 

La Rosa ens explica que tot el que li posem al sofregit anirà bé, perquè els ‘callos’ agafen el gust de tot, i que aquest plat queda millor d’un dia per l’altre. 

 

Quan el caldo s’evapora, vol dir que tot s’està fent a la vegada, i podem incorporar els embotits, com la botifarra negra i el pernil. I si volem un toc picant, com en Rafuel, li podem afegir una caiena. 

 

A continuació, ho hem de cobrir amb caldo - de verdures, o un suau de pollastre o carn- o aigua, afegir una fulleta de llaurer, pebre i pebre vermell. I ha de fer xup-xup durant una hora - una hora i quart. Enmig de la cocció, hi podem afegir el xoriço. 

 

Fins ara no hem posat sal, la posem al final si és necessari. I la Rosa ens recorda que és important anar-los remenant durant tot el procés, ja que “són pura gelatina i si et despistes s’enganxen”. I, per fer-ho més contundent, hi podem afegir uns cigrons o unes mongetes. 

 

rafuel

 

Tripa a la catalana

 

En primer lloc, hem de netejar la tripa i tallar-la a tires llargues i primes, igual que quan fem patates fregides, que també farem servir en aquest plat.  


Per a aquesta recepta, el sofregit portarà oli, ceba, all, llorer i una mica de tomàquet. Quan fa xup-xup, hi posem la tripa - de vedella-, pebre i safrà (opcional), remenem i baixem el foc al mínim. Mentrestant, preparem una picada amb un all, pa torrat, avellanes i ametlles torrades, una mica de vi i una mica d’oli. L’afegim al sofregit i tornem a remenar bé. 

 

I no ens oblidem d’afegir unes patates fregides a mitja cocció - la Rosa ens recomana la patata agria i que estiguin torradetes per evitar que es desfacin durant la cocció-. 

 

Finalment, afegim caldo o aigua a la cassola fins a cobrir just la tripa i les patates, hi afegim un polsim de sal i mantenim el foc al mínim. Quan vegeu que la salsa comença a espessir, és el moment de retirar la cassola del foc. Haurem estat prop d’uns 30 minuts, ja que la tripa l’hem posada cuita al principi. Deixeu reposar la tripa i a l'hora de servir, “poseu-hi una culleradeta d’allioli, que és el que mana la tradició per aquesta recepta tan nostra”. En Rafuel el prepara amb all, ou, oli i sal.  

 

tripa

 

La Rosa ens explica que aquest plat era típic a l’antic escorxador de plaça Espanya, on treballava el seu pare. També ens explica que hi ha dos tipus de tripa: la blanca -bullida amb productes químics- i la morena -bullida només amb aigua i la més recomanable-. 

 

I en Rafuel i la Rosa ens van donar trucs que podem aprofitar en diferents receptes: 

 

  • Quan cuinem a la vitroceràmica, mai hem de començar posant el foc al 9: hem d’anar pujant de mica en mica, començar pel 3, a continuació el 6 i després el 9. 
  • Quan fem un sofregit, hem de tirar la ceba i l’all amb l’oli fred, i que hem de posar la resta d’ingredients a la paella quan la ceba ja estigui transparent. 
  • Per fer sofregits, hem de fer servir un bon tomàquet natural i perquè no tingui acidesa, li hem de treure la pell i les llavors. 
  • Les picades es fan amb allò que tinguis a mà (avellana, ametlla o pinyó sempre del país, “hi ha una diferència brutal”). 
  • Sempre es rectifica de sal al final. Si queda molt salat, pot de mongetes i cap a dintre de la cassola! 
  • Quan cuinem amb embotits fets amb tripa natural, els hem de posar a la cassola amb pell. 

 

rosa i rafuel

 

Heu vist? Aquests plats són molt fàcils de preparar: “els ‘callos’ són només un sofregit i molt d’amor”, ens diu la Rosa. “Tenen un preu molt econòmic, solucionen molts àpats - amb un quilo mengen unes cinc persones - i tenen moltes propietats, com el col·lagen -protector de les ungles, el cabell i la panxa-. 

 

 

Categories

Disfruta els mercats
Mercats amb tu
Productes de temporada
Receptes i consells
Barcelona City Council logo
  • Ajuntament de Barcelona
  • Accessibilitat
  • Avís Legal