Arriba al Mercat de la Concepció l’exposició “Nosaltres, interpretats per les flors – La reproducció”
Del 18 de gener al 4 de març, es podrà gaudir simultàniament a La Casa Elizalde i al Mercat de la Concepció l'exposició "Nosaltres, interpretats per les flors – La reproducció", una obra de Kati Riquelme i Katerina Ashche, comissariada per Alexia Medici.
Es tracta d'un projecte en el marc de TEMPORALS que busca homenatjar la figura de Carme Biada. Carme Biada va ser una dona molt important a la família Elizalde i al barri de la Dreta de l'Eixample. Tot un exemple de superació i empoderament femení, ja que després de quedar-se viuda amb nou fills a càrrec, va assumir la direcció de l'empresa familiar: una fàbrica d'automòbils que, posteriorment, la va conduir al sector dels motors d'aviació. A partir d'aquí, Riquelme, Ashche i Medici es van marcar com a objectiu donar veu a les dones de l'època i compartir històries meravelloses de dones desconegudes en el temps.
L'exposició de "La reproducció" està arrelada a la cultura modernista de l'època, i gira al voltant de la família Elizalde i, més concretament, de Carme Biada. La flor és l’element principal d’aquesta exposició. Dins del regne vegetal, les flors són l’element més simbòlic per l’ésser humà, les quals ens acompanyen durant molts moments de la vida, tan bons com dolents, i a través d’aquest concepte és com s’aconsegueix elaborar relats de l’entorn, la història i, sobretot, el pas del temps.
En aquesta exposició les artistes han relacionat un centre cívic amb un lloc emblemàtic del barri, en aquest cas, el Mercat de la Concepció, on s’ha volgut crear una connexió tenint en compte que el mercat és un eix de vida. S’aconsegueix així apropar l’art als espais públics a través de la memòria històrica. A més, totes les flors que es poden observar a l’exposició procedeixen del mateix mercat.
L’obra es reprodueix simultàniament en dos espais. Per una banda, a La Casa Elizalde, concretament a la Sala Carme Biada, hi trobem l’obra “Casi todo es azul” de Kati Riquelme, en què l’artista proposa un recorregut pel passat. A través de flors i unes bosses de te, treballa amb els sentits, el temps i els records. Allà aconsegueix rodejar el públic amb olors, memòries familiars i retrats de la infància. La Kati és fotògrafa de Xile, i amb tècniques fotogràfiques del segle XIX ha imprès fotografies trobades d’una família desconeguda de l’època que feia la transició de la vida de camp a la vida de ciutat, i d’altres de la mateixa família Elizalde-Biada. La Casa Elizalde eren les oficines de l’empresa familiar de Biada, i alhora la seva residència, per la qual cosa el projecte busca els conceptes de família i indústria a través d’aquest edifici.
Per altra banda, al Mercat de la Concepció hi connecta l’obra “Carme Biada – Interpretada per les flors” de Katerina Ashche, en què són protagonistes una sèrie de cartes que l’artista ha escrit posant-se en la pell de Carme Biada, quan aquesta realitzava els preparatius del casament del seu setè fill. Cartes dirigides a la seva florista, a una amiga i a la seva modista. A més, aquestes cartes es relacionen amb una sèrie d’objectes quotidians, domèstics i industrials que representen diferents facetes de la vida de Biada i que enllacen la Casa Elizalde amb el Mercat de la Concepció i el context històric de l’època.
Aquesta exposició artística és la primera d’una sèrie de tres exposicions que s’exposaran de manera alterna en diferents centres cívics. Estan enllaçades a diversos llocs i èpoques de la ciutat de Barcelona, des d’on treballen redescobrint l’entorn i utilitzant la memòria de la narrativa històrica a través de les flors.