Arriba la temporada de castanyes, panellets i moniatos!
Arriba Tot Sants, la festa més esperada de la tardor, i amb ella les castanyes, els panellets, i els moniatos! Tots tres són productes de temporada que, des de fa molts anys es consumeixen en aquesta època.
Durant Tot Sants, existeix el costum d’anar al cementiri a dur flors als avantpassats. A més, es diu que, com que els panellets estan fets amb ingredients de llarga durada -els fruits secs-, estan lligats amb l’eternitat i el culte als morts que es ret durant aquesta festivitat.
L’origen de la Castanyada el trobem en una antiga celebració ritual funerària en la qual les famílies es reunien al voltant de la taula per menjar els fruits típics de tardor, com les castanyes, els moniatos i la carabassa, i els dolços típics com la fruita confitada i els panellets, mentre recordaven als seus estimats.
Avui us duem receptes i consells de com cuinar-los a casa perquè en l’àpat de la darrera nit del mes d’octubre no es perdi la tradició!
Pel que fa a les castanyes, normalment es mengen torrades. El més important és triar unes bones castanyes, i simplement s’ha de fer un tall perquè no explotin en coure’s, i posar-les en una paella castanyera (les que tenen forats), a foc viu però no massa fort, durant uns 20 o 25 minuts. Un cop cuites, emboliqueu-les en un drap de cotó perquè no perdin la calor. I si no teniu paella, una altra opció és fer-les al forn, repetint el mateix procediment però deixant-les uns 30 o 35 minuts.
El moniato és un producte típic de temporada de tardor. És un tubercle ric en hidrats de carboni amb un sabor dolç molt especial. La manera més típica de cuinar-los és fent-los al forn: simplement heu d’escalfar el forn a 200 graus i afegir els moniatos a mitjana altura durant una hora i mitja aproximadament. Cada 20 minuts, s’hauran d’anar tombant perquè es coguin de manera uniforme, i quan estiguin a punt, emboliqueu-los amb paper de diari perquè no perdin l’escalfor.
Respecte als panellets, n’hi ha de molts tipus diferents: de pinyons, d’ametlla, de cafè, de coco, de codonyat… Cada any els pastissers busquen noves maneres d’innovar en la seva elaboració, però els més tradicionals i buscats segueixen sent els de pinyons. Per fer-los a casa, necessiteu mig quilo d’ametlla crua mòlta, mig quilo de sucre, 200 grams de patata, ratlladura de llimona, 3 ous, vainilla ensucrada i 200 grams de pinyons.
Comencem aixafant la patata bullida i la barregem amb el sucre amb l'ajuda d'una forquilla. Afegim l'ametlla molta, la ratlladura de llimona, un ou i vainilla. Ho barregem tot bé i ho deixem reposar tapat amb un drap de cotó a la nevera durant un dia. Fem boletes amb la pasta, les passem per clara d'ou batuda i pels pinyons, i els posem en una safata de forn. Els coem a 180 graus uns 10 minuts, i llest!
I ara, només queda celebrar la festa amb família i una bona copa de moscatell, vi de missa o vi dolç!