Avui la cosa va de calçots!
Poseu-vos un pitet, arromangueu-vos les mans i obriu bé la boca… Avui la cosa va de calçots!
El calçot és una ceba blanca que es cultiva de manera especial perquè sigui allargada. Es couen amb flama viva de sarments i, quan estan ben fets (calcinats per un costat i per l’altre), s’emboliquen en paper de diari i se serveixen, a poder ser, en una teula, acompanyats de la salsa romesco. La temporada de calçots va de novembre a mitjans d’abril.
Hi ha diverses històries sobre l’origen dels calçots. Una d’elles, diu que el descobriment dels calçots es deu a un pagès de Valls, anomenat ‘Xat de Benaiges’, que, a finals del segle XIX, va cremar uns brots de ceba vela al foc. En lloc de llençar-les, va decidir pelar-les i provar-les, de manera que va descobrir que el seu sabor era sorprenentment deliciós! D’altra banda, però, hi ha evidències que mostren que els romans ja menjaven calçots. En una excavació a la ciutat hongaresa de Brigetio l’any 2000, un arqueòleg va trobar una pintura que data del segle III i que mostra un home menjant el que semblen calçots en la posició típica: mà alçada, mirant al cel i introduint el calçot a la boca.
Pel que fa a les seves propietats nutritives, els calçots són rics en fibra i contenen poc contingut calòric. Com que tenen qualitats diürètiques, afavoreixen l’expulsió de toxines i ajuden a controlar la retenció de líquids. A més, també contenen flavonoides, un antioxidant, beneficiós a l’hora de prevenir l’aparició del càncer, l’artritis i les al·lèrgies.
Per elaborar l’autèntica salsa de calçots (per a quatre persones), necessitaràs sis ingredients: una nyora, quatre tomàquets madurs, una cabeça d’all, un got d’oli d’oliva, 150 grams d’ametlles, una llesca de pa dur i julivert al gust. Primer de tot, cal deixar la nyora en aigua la nit anterior per estovar-la. Després, escalivarem els tomàquets i l’all i els deixarem al forn durant 30 i 40 minuts. Continuem separant la polpa de la nyora i deixant-la al morter. Hi afegim el pa dur o fregit i les ametlles i ho triturem tot durant una bona estona. A continuació, traiem la pell dels tomàquets i els posem també al morter amb un parell de dents d’all (al gust), mig got d’oli i una mica de julivert. Finalment, caldrà triturar-ho tot i anar controlant la textura, afegint-hi oli si és necessari.
A Fruites i Verdures Serafina, al Mercat de Galvany, s’hi poden comprar calçots per coure i calçots ja cuits i preparats per menjar. Els seus calçots són de proximitat, concretament, de la capital del calçot, Valls!
La Montse, que és ja la tercera generació de la parada, inaugurada pels seus avis el 1959, ens explica que es va afegir a la iniciativa ‘Comerç Verd’ fa un parell o tres de mesos, però que els seus clients habituals, abans d’incloure les etiquetes verdes, ja coneixien l’origen del producte, ja que “això funciona molt amb el boca a boca”. Gran part dels productes de la seva parada provenen dels camps familiars que tenen a Sant Boi i a El Prat de Llobregat, com per exemple, la carxofa, l’escarola, els espinacs i el porro, que són verdures d’aquesta temporada.