Canelons i capó farcit, plats d’èxit per aquest Nadal
Ja quasi les tenim aquí. Queden ben pocs dies perquè arribin les festes de Nadal, en les quals les receptes i plats tradicionals s’apoderen de casa nostra. Avui us parlem d’alguns dels plats més típics de les celebracions nadalenques, on l’aviram és sovint protagonista. La celebració de Sant Esteve, per exemple, és sinònim de canelons, tot i que -per sort!-, se’n poden menjar durant tot l’any.
Aquestes darreres setmanes, segons el Joan Anglada, de la Carnisseria Anglada del Mercat de Sant Antoni, “es comença a notar que la gent en compra per provar-los i comprar-ne per les festes”. A la Carnisseria Anglada, per exemple, preparen els tradicionals i també els trufats, tot i que el Joan assegura que “els canelons de sempre tenen més èxit, fa molts anys que en fem i són els que es demanen més”.
Hi ha molts tipus de canelons i, segurament, hi ha tantes receptes com persones que els cuinen, però el secret es troba al rostit. El Joan explica que “els fem amb carn de vedella, carn magra i gallina en comptes de pollastre, així queda més gustós”. A més dels ingredients, hi ha un altre secret: “fer el rostit de tota a la vida, a foc lent, que porti força carn, tomàquet, ceba... com s’ha fet sempre”.
Els canelons de la Carnisseria Anglada tenen un gran èxit, fins al punt que el Joan ha de dir prou! “Cada any poso un límit de 1.500 canelons, perquè si en féssim més no podríem fer-los amb les condicions que s’han de fer”, afirma.
Una altra recepta que acostuma a tenir èxit per Nadal és el capó farcit. Des de la Federació Avícola Catalana proposen una recepta d’aquest plat clàssic per preparar aquestes festes.
- Per començar, cal que trieu un capó d'uns tres quilos i mig i demaneu a la carnisseria que us l'obrin pel darrere i en treguin la carcanada.
- Prepareu el farciment saltant a la paella mig quilo de carn, entre carn magra tallada o picada i salsitxes trossejades, i afegiu al final un quart de quilo de fruites seques variades, com prunes, orellanes, dàtils...
- Salpebreu el capó per dins i per fora, ompliu-lo amb el farciment i cosiu l'obertura de l'esquena. A continuació poseu oli -i llard, si voleu- a una cassola fonda de base gruixuda i fregiu la peça per totes bandes. Coeu-ho a foc mitjà.
- Després incorporeu fulles de llorer, un parell de branques de canyella partides, un raig de conyac i un de vi blanc. Tapeu la cassola i deixeu coure el capó unes dues hores a foc moderat, remullant de tant en tant l'au amb el suc de la cocció. Si voleu enrossir la pell una mica, acabeu de coure al forn amb la cassola destapada.
- Serviu el capó sencer, amb una guarnició de patates de mida petita, amb el suc a part prèviament passat pel tamís o colador. N'obtindreu unes vuit racions.
Us animeu a preparar aquests plats per aquestes festes?