Carpaccio de gambes: un plat que et pot salvar en l’últim minut del dinar de Nadal
21 de desembre, quasi Nadal i encara no saps què fer? Tranquil·litat! Avui aprofitant que és el Dia Mundial de la Gamba (aliment per excel·lència d’aquesta festivitat) et portem algunes idees de plats que et faran la vida més fàcil en aquestes festes que s’apropen, implacables.
En la proposta d’avui no cal encendre el foc, només ens farà falta un corró de cuina, una vinagreta i una mica de traça. Això és tot el que necessites per mostrar a família i amics que hi ha una altra manera de menjar i acabar triomfant.
La gamba crua té una textura lleugerament grassa que fa que, una vegada l’has provat d’aquesta forma, ja no li vegis la gràcia a la que has de cuinar a la planxa.
Així doncs, et proposem tres versions de carpaccio de gambes amb les quals l’èxit està assegurat aquest Nadal.
- Amb cacauets torrats picats, oli de sèsam, sriracha, coriandre, llima i una gelatina feta amb llet de coco i agar-agar.
- Una mica de wasabi, soja (o una mica de pasta de miso), vinagre d'arròs, algues rehidratades picades i una base d'arròs cruixent. Serà un tot un èxit entre els aficionats a la gastronomia japonesa.
- Un parell de tomàquets secs picats, ratlladura i suc de llimona, un bon oli d'oliva verge extra, pistatxos trossejats, fulles tendres d'alfàbrega, sal i pebre. Aquesta versió podria anar acompanyada d’un pa carasau -típic de Sardenya- prèviament torrat a la paella o al forn per assegurar el punt cruixent.
Les gambes, les pots comprar pelades, però, si les compres amb cap no dubtis en preparar una salsa americana i utilitzar-la amb la vinagreta. Per no haver de congelar les gambes en servir el plat, recomanem untar el paper del forn amb una mica d'oli d'oliva i desenganxar-lo amb cura.
Les gambes són el producte estrella de les peixateries i un dels més cars, especialment per festes. Ho sap bé en Xavier Lucena de la peixateria Els nois de la Plaça, ubicada al Mercat del Ninot de Barcelona.
“La gamba pot arribar als 200 euros per quilo, a subhasta, si va al ritme actual”, diu Lucena. “I el congelat està pujant els preus de 5 a 10 euros per quilo, aquest any. La gamba congelada, el llagostí congelat, estan pujant molt perquè estan desapareixent. Hi ha temporades que alguns peixos s’amaguen o van a un altre lloc i això fa encarir molt els preus”, ens explica en Xavier.
Cal tenir-ho en compte tot a l’hora d’escollir el menú!