Celebra les tradicions gastronòmiques de Sant Joan
Ingredients:
- 100 g de sucre
- 25 g de llevat fresc
- 250 ml de llet
- 100 ml d'oli d'oliva
- 1 ou
- Pinyons (opcional)
- Fruita confitada (opcional)
- Crema pastissera
- Una mica de sal
La revetlla de Sant Joan és una de les festes més màgiques i esperades de l’any. Aquesta nit tan especial, que se celebra el 23 de juny, marca la nit més curta de l’any i l’entrada de l’estiu. Durant aquesta festa, els carrers i les platges es transformen en escenaris plens de llums, música i alegria. És el moment en què tots ens reunim amb família i amics per donar la benvinguda a l’estiu amb focs artificials i fogueres. I per descomptat, no s’entén una trobada sense gaudir de la millor gastronomia!
Un dels elements més esperats de la revetlla és la tradicional coca de Sant Joan. Aquesta coca, que es presenta en diverses varietats: des de la combinació més clàssica -amb fruita confitada i pinyons-, passant pels llardons o bé farcida amb crema, cabell d’àngel o xocolata, entre ’altres varietats. I no hi ha coca sense un bon acompanyament líquid: el cava és, sens dubte, la beguda estrella!
Elaboració:
- Barregeu la farina amb el sucre i una mica de sal en un bol gran.
- Desfeu el llevat en la llet temperada i deixeu reposar fins que faci espuma.
- Afegiu l'ou batut i l'oli d'oliva a la barreja de llevat, i ho pasteu tot fins a obtenir una massa homogènia que no s'enganxi als dits.
- Deixeu reposar la massa coberta durant una hora, fins que dobli el volum.
- Estireu la massa en dues parts rectangulars d'uns 1-2 cm de gruix i decoreu amb pinyons, fruita confitada o crema pastissera, si ho desitgeu.
- Deixeu reposar uns 15-20 minuts i preescalfeu el forn a 180 ºC.
- Abans de coure, pinteu una mica d'ou batut per sobre de les coques.
- Coeu al forn durant 20-25 minuts, fins que estiguin daurades.
- Finalment, deixeu refredar abans de servir.
A l’hora del sopar, no poden faltar els embotits com el fuet, la llonganissa i el xoriço, acompanyats de formatges tant curats com tendres, i el pa amb tomàquet.
Amb l'inici de l'estiu es popularitza el consum del marisc, com el musclos, les gambes, els escamarlans o la sípia. També són molt apreciats peixos com les sardines, la tonyina o el lluç. Aquests productes frescos de temporada tenen una gran demanda durant aquesta festa.
El dia de Sant Joan, el 24 de juny, és doncs una ocasió ideal per gaudir d'arrossos com una bona paella o arròs a la cassola, l’elecció perfecta per a reunions al voltant de la taula. I res millor que una amanida fresca per acompanyar els plats principals! Aquesta època de l'any també destacada per les verdures com els tomàquets i els cogombres, així com fruites com les maduixes, nectarines, préssecs i albercocs.
I vosaltres ja teniu tot el que necessiteu per celebrar la revetlla de Sant Joan? No espereu més, ara és el moment perfecte per comprar tot el que necessiteu per aquesta festa. Trobareu tots els productes i més als mercats de Barcelona!