Celebrem Dimecres de Cendra i l’enterrament de la sardina!
Avui és Dimecres de Cendra, i això significa que s'acaba Carnestoltes i s'inicia la Quaresma. A més, també se celebra l'enterrament de la sardina, un ritual arrelat a la religió cristiana que posa fi a l’alegria, la festa i als excessos de Carnaval. És típic fer una desfilada amb carrosses i persones vestides de dol que passegen el taüt d’una sardina morta.
Als mercats de Barcelona algunes peixateries i parades de pesca salada s’han afegit a la festivitat i han decorat els comerços amb la decoració típica del dia d’avui: sardines disfressades.
Al Mercat de la Barceloneta hi trobem la peixateria de la Montse, que avui s’ha vestit de dol i ha decorat la seva parada amb un taüt i unes sardines disfressades. Ens ha explicat que quan ella era petita ja celebrava la tradició i que, per fer-ho, anaven a la platja i al parc de la Ciutadella. “Malauradament, aquestes tradicions cada cop van perdent força”. Tot i això, ens explica que al barri de la Barceloneta, durant la tarda d'avui, es continua organitzant una rua que acaba a la platja, on els nens i nenes enterren la seva sardina.
Aquest és el primer any que ha decidit decorar la parada, i diu que no serà l’últim! A més, durant el dia d'avui regala les sardines disfressades a tots els nens i nenes que passin per allà per poder seguir amb la tradició. La Montse ens ha donat una idea de com menjar-nos les sardines: amb una bona sardina de platja, com més es gaudirà el sabor és fent-la volta i volta en una paella, amb una mica d’all i julivert, i un raig d’oli d’oliva. Deliciós!
Al Mercat de Sant Martí, la parada Bacallà Reme també ha volgut continuar amb la tradició: la Reme i la Montse han exposat unes sardines decorades per a tots els nens i nenes. La Reme ens explica que antigament es venien centenars de sardines, però actualment també coincideix en el fet que aquesta tradició es perd cada vegada més. Ens expliquen que pel dia d'avui tant es pot utilitzar una sardina com una arengada. La diferència entre ambdues és que l'arengada es premsa i s'asseca i no es posa en sal, en canvi, la sardina sí. A més, la sardina s'ha de cuinar per consumir-la, mentre que l'arengada ja està llesta per menjar. Pel dia d'avui, les dues germanes ens recomanen una coca d'arengada escalivada: simplement heu de comprar una massa de pasta de full, afegir-li albergínia, pebrots, tomàquet i ceba i, per sobre, posar-li l'arengada, i cap al forn!
I si no, una altra manera de gaudir de les sardines és netejar-les i treure'ls-hi les escates, posar-les en oli d’oliva durant un dia perquè agafin gust, i ja estaran llestes. Les podeu gaudir directament, en amanides o en una torrada amb alvocat.
Al Mercat del Bon Pastor, avui també s'ha dut a terme una activitat dirigida a tots els públics, una "Sardinada popular", on els visitants han pogut degustar unes sardines amb pa sucat amb oli, all i julivert. A més, parades de mercats com el de la Mercè, el de Lesseps, Besòs, Sant Antoni o el de l’Abaceria també s’han animat a representar aquest enterrament amb vestits de dol i sardines disfressades.
L’any vinent tornarem a celebrar Carnestoltes als mercats de Barcelona amb disfresses, música, degustacions i molta gresca i xerinola!