Celebrem el Dia Internacional del Croissant: recordem els seus orígens i descobrim curiositats
Avui celebrem el Dia Internacional del Croissant, per homenatjar-lo com es mereix, hem volgut fer un repàs als seus orígens i, de passada, comentar algunes curiositats sobre aquest aliment tan suculent.
Al contrari del que molts creuen, l'origen del croissant el trobem a Àustria i no a França, com s’acostuma a pensar, on es va crear arran d'un fet històric.
Ens hem de remuntar al s. XVII. La ciutat de Viena estava sofrint el setge de les tropes otomanes, que l'any 1683 tractaven de guanyar terreny a l'Imperi Romà. Els otomans ho tenien difícil per avançar, la ciutat vienesa estava envoltada per una muralla impossible de traspassar. Davant d’aquesta dificultat, van decidir excavar un túnel que els facilités l’entrada subterrània.
Per evitar ser descoberts, els soldats treballaven durant la nit, just en l’horari en què també treballaven els forners. El soroll que produïen els treballs va ser escoltat pels forners, que van alertar dels fets. A conseqüència de l’avís, els vienesos van poder avortar l'assalt. Després de la derrota turca, el rei de Polònia i Lituània, Joan III Sobiesky, va encarregar-los l'elaboració d'uns panets amb la forma de l'emblema dels turcs, la mitja lluna, amb la finalitat d’immortalitzar la victòria.
A poc a poc, aquests panets es van anar estenent per tota Europa, fins que van arribar a París, de la mà de Maria Antonieta d'Àustria. Els francesos, no sols els van donar el seu nom definitiu -croissants-, sinó que també van crear la versió feta de pasta de full.
Avui dia, la recepta del croissant compta amb nombroses varietats. Com a curiositat, us explicarem que a Barcelona, cada any, el Gremi de Pastissers celebra un concurs per a trobar el millor ‘croissant’ artesà de mantega d'Espanya. Ja porten 15 edicions i la majoria dels guanyadors han estat barcelonins.
I és que, és del tot cert que el sabor del croissant varia molt en funció de qui el faci, però també en funció de com s'elabori. Aquest aliment esponjós per dins, cruixent per fora, i amb un aroma inconfusible, pot ser combinat amb multitud d'ingredients, tant dolços com salats. Poden ser farcits, banyats o decorats. D’aquesta manera trobarem croissants de xocolata, de crema, d’ametlles, de pernil salat i formatge, de cereals i més originals encara, de mascarpone, de melmelada de gerds, de cheesecake, de pistatxo, de torró… Mmmm són tots deliciosos! Aprofiteu per celebrar un dia tan dolç com és avui, i sortiu a tastar el que més us agradi!
Si us apropeu al Mercat de la Boqueria o al de Santa Caterina, trobareu el forn La Torna on el croissant de mantega és un dels productes destacats. Els clients se l’emporten tant per començar el dia amb un esmorzar llaminer com per fer un descans a mitja tarda i assaborir un d’ells per berenar.
I si us ve de gust provar un caprici encara més dolç, al Mercat de l’Abaceria Central o al de la Llibertat, descobrireu el forn de Sant Tirs, on els croissants de xocolata són espectaculars! No t’hi podràs resistir!